przez marer » 3 kwi 2017, o 22:52
Witam
Ja dziś dostałem pismo z UC.
Brzmi ono tak:
Dnia 27.03.2017 r. do Oddziału Celnego w Przemyślu – Miejsce Wyznaczone Poczta Polska wpłynęła opinia Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej Delegatura w Rzeszowie Nr ORZ.WNR.440.251.2017 z dnia 27.03.2017 r. informująca, iż towar w postaci telefon komórkowy NOMU S 10, zgłoszony do procedury dopuszczenia do obrotu poz. księgi magazynowej ******** nie spełnia zasadniczych lub innych wymagań, ponieważ wyrób nie posiada:
● oznakowania CE na opakowaniu (wymogi z art. 13 pkt 4 i art. 18 pkt 1 Ustawy i art. 158b ust. 1 Prawa telekomunikacyjnego oraz §21 ust. 1 Rozporządzenia);
● dołączonej kopii deklaracji zgodności lub uproszczonej deklaracji zgodności zawierającej adres internetowy, pod którym można uzyskać pełny tekst deklaracji zgodności (wymogi z art. 11, art. 13 pkt 4 i 9 i art. 18 pkt 1 Ustawy oraz art. 158 ust. 3 pkt 1 Prawa telekomunikacyjnego);
● instrukcji obsługi i informacji dotyczących bezpieczeństwa użytkowania sporządzonych w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 9 i Ustawy oraz z art. 158 ust. 3 pkt 2 i ust. 4 Prawa telekomunikacyjnego);
● nazwy producenta oraz pocztowego adresu kontaktowego producenta w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 8 Ustawy oraz z art. 158 ust. 1 pkt 2 Prawa telekomunikacyjnego).
W związku z powyższym oraz mając na uwadze przepis art. 29 rozporządzenia (WE) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 765/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającego wymagania w zakresie akredytacji i nadzoru rynku odnoszące się do warunków wprowadzania produktów do obrotu i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 339/93 (Dz. U. UE L nr 218 s. 30 z dn.13 sierpnia 2008r.) oraz art. 194 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r.. ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz. Urz. UE L 269 str. 1 z 10.10.2013) brak jest możliwości zwolnienia towaru do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu.
Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej. W związku z powyższym, jeżeli w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma Strona nie podejmie działań zmierzających do uregulowania statusu prawnego towaru, organ celny podejmie z urzędu działania w tym zakresie.
I co teraz mam zrobić?
Chińczyk przedłużył mi czas ochrony do 4 kwietnia.