Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez Pedro185 » 2 kwi 2017, o 11:53

Witam.
Z tego co wyczytałem na forum to jeżeli zamówię telefon przez DHL to urząd celny nie zatrzyma mi przesyłki?
Telefon to ZUK Z2 i nie ma on certyfikatu CE.
Pedro185

Telefon:: LG

Postprzez akir » 2 kwi 2017, o 11:54

Pedro185 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zatrzyma na 100% do opłaty vat, co do certyfikatu(ja zamawiając urządzenia z łącznościa bezprzewodowa, byłem zawsze proszony o ce)

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
akir
AKTYWNY

Pochwały: 14
Telefon:: huwawei

Postprzez Pedro185 » 2 kwi 2017, o 12:01

clorox napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tyle, że pytanie było w wątku o CE. Co ma do tego VAT to nie wiem. Żeby ominąć problem z CE na Podkarpaciu wystarczy zamawiać kurierem (np DHL), a taką formę wysyłki oferuje chyba każdy sprzedawca (pomijam kwestie ceny wysyłki, bo to sprawa kalkulacji opłacalności)

Szkoda, myślałem że jednak się uda bo już kilka osób pisało że kuriera nie sprawdzają.
Pedro185

Postprzez akir » 2 kwi 2017, o 12:05

Pedro185 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tyle, że pytanie było w wątku o CE. Co ma do tego VAT to nie wiem. Żeby ominąć problem z CE na Podkarpaciu wystarczy zamawiać kurierem (np DHL), a taką formę wysyłki oferuje chyba każdy sprzedawca (pomijam kwestie ceny wysyłki, bo to sprawa kalkulacji opłacalności)

Szkoda, myślałem że jednak się uda bo już kilka osób pisało że kuriera nie sprawdzają.

Nigdy mi przesyłki nie otwierali, dokumenty wymagali przez zadeklarowana zawartość przesyłki

akir
AKTYWNY

Postprzez Pedro185 » 2 kwi 2017, o 13:31

Czyli jakie dokumenty musiałeś wysłać?
Pedro185

Postprzez akir » 2 kwi 2017, o 17:08

Fakturę zakupu, oraz CE

Ostatnio edytowano 2 kwi 2017, o 17:49 przez akir, łącznie edytowano 1 raz
akir
AKTYWNY

Postprzez marcinjakub4 » 3 kwi 2017, o 07:26

DarekMeco napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wysyłałeś tylko standardowe dokumenty (scan aukcji, itp) czy jeszcze jakieś dodatkowe? Mówili podczas rozmowy telefonicznej czy na telefonie i opakowaniu jest znaczek CE? Bo na aukcjach wygląda jakby nie miał, może wreszcie się coś ruszyło...
marcinjakub4

Telefon:: sony

Postprzez tpawel » 3 kwi 2017, o 09:02

akir napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nigdy mi przesyłki nie otwierali, dokumenty wymagali przez zadeklarowana zawartość przesyłki

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka[/quote]
Za każdym razem chcieli dokumenty? Ile razy zamawiałes? Raz miałem taką sytuację o której piszesz, reszta zawsze przychodziła bez żądania żadnych dodatkowych dokumentów (VAT od deklaracji na przesyłce)

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez akir » 3 kwi 2017, o 09:38

tpawel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka[/quote]
Za każdym razem chcieli dokumenty? Ile razy zamawiałes? Raz miałem taką sytuację o której piszesz, reszta zawsze przychodziła bez żądania żadnych dodatkowych dokumentów (VAT od deklaracji na przesyłce)

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka[/quote]
Za każdym razem, drogie towary. Zamówienia 5-10tys

akir
AKTYWNY

Postprzez tpawel » 3 kwi 2017, o 09:40

No to nie dziwne jak paczka za 10 tys, co innego telefon za 100 czy 200$

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez darek2107 » 3 kwi 2017, o 11:38

Dzisiaj otrzymałem mailem zawiadomienie z urzędu w Przemyślu o niedopuszczeniu telefonu do obrotu z powodu braku deklaracji zgodności, instrukcji obsługi w języku polskim oraz braku adresu pocztowego producenta w języku polskim. Zamówiony telefon to Uhans A101s. Telefon kupiłem w gearbest, został zatrzymany 22.02.2017. Napisałem do sklepu maila i czekam na odpowiedź. Dam znać jak sytuacja się rozwinie.
darek2107

Telefon:: lumia 535

Postprzez marcinjakub4 » 3 kwi 2017, o 15:21

Witam,
dzisiaj otrzymałem powiadomienie z UC Przemyśl o braku możliwości zwolnienia towaru do
procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu (brak CE na telefonie i opakowaniu). Przy braku
odpowiedzi z mojej strony w ciągu 7 dni, telefon zostanie odesłany do nadawcy. Stąd moje
pytanie, co należy zrobić aby otrzymać zwrot pieniędzy. Wcześniej kontaktowałem się ze
sprzedawcą informując go o problemach z Urzędem Celnym. Odpisał, że w razie czego moge
liczyć na "full refund". Okres ochronny kończy się 09.04.2017
Telefon: Xiaomi Redmi Note 4
Zatrzymany w UC 24.02.2017
Płacone przez Przelewy24.

Pozdrawiam
marcinjakub4

Telefon:: sony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI