Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez sw1978sw » 8 mar 2017, o 15:47

od ponad miesiąca telefon leży na UC Przemyśl - wysłane deklaracje itp. itd. za wyjątkiem polskiej instrukcji -cisza ,nic
czy ktoś po otrzymaniu zawiadomieniu o zatrzymaniu telefonu i przesłaniu wymaganych dokumentów -DOSTAŁ TELEFON ??????????
sw1978sw

Telefon:: k4000 pro

Postprzez michalo21 » 8 mar 2017, o 16:45

Tablet Chuwi Vi8 Plus leży od 8.02 na Przemyślu... Celnicy nawet nie raczą niekiedy odbierać telefonów ani mailem podesłać informacje co się dzieję. Wysłałem im deklaracje CE itp itd. Brak tylko instrukcji po polsku. Jutro będę dzownił bo dziś już nie odbierają.
Taki mały offtop, jeżeli by ktoś miał taką instrukcje to poprosz na pw :)
michalo21

Telefon:: Jiayu S3
ROM: PAVLIK 4.4

Postprzez tymbark » 8 mar 2017, o 17:24

Ja im dosłałem w tamtym tygodniu na meila deklaracje CE którą dostałem od producenta+ skróconą instrukcje obsługi telefon Ulefone U008 pro

Teraz wchodzę na status paczki a tam

Kontrola celna zatrzymane w cle 2017-02-08 07:55 International Postal System
Zwolniono po kontroli celnej 2017-03-08 14:33 International Postal System
Wysłanie przesyłki 2017-03-08 15:38 UP Przemyśl 2

Zobaczymy co z tego wyjdzie :-)
tymbark

Pochwały: 10
Telefon:: RN4 4/64
ROM: miuipolska

Postprzez data17 » 8 mar 2017, o 18:49

a ZUK Z2 w banggood ma ten certyfikat CE?? bo przeczytaniu tego watku nie wiem czy sie nie wycofac z zakupu -.-
data17
AKTYWNY

Telefon:: dfsfds
ROM: sdfsd

Postprzez jarek1977 » 8 mar 2017, o 19:01

Gratuluje tymbark

dzis dzwonilem do nich i opier .... same babki kurna jak na zlosc
raz pania w UP1 gosc ten co mi pisal na maila za kobieca spodniczka sie ukrywał i dogadywal w tle. Po hasle zebym nie krzyczał zadzwoniłem do pani kierownik w przemyslu i powiedziałem jej co myślę o pracy jej ludzi miała sprawdzić i dzwonnic , nie oddzowniła zadzwonilem drugi i jeszcze lepiej ja opier.... i pytałem czy sobie nagrywa co ja myślę o jej pracy i jej ludzi ;-)
ponieważ odsyłali mnie do uke to sobie ich tez wypożyczyłem w koncu jak gościa przyparłem do muru to przyznal ze interpretacja ze pierwsze uzycie tyczy sie kazdego telefonu z osbna wg nich i nie ma na to zadnych orzeczeń tylko jego zdanie ;-), bo podstawa dopuszczenie jest badanie typu a co to za typ w liczbie pojedynczej ;-)
no przed 15 dzwonilem do Rzxeszowa ale okazało osie ze w godzinach pracy nie chceli wysluchac podatnika dzwoniącego ze skarga na ich prace ;-)
jarek1977

Telefon:: Coolpad

Postprzez I†achi » 8 mar 2017, o 19:16

A WER Szczecin też ma takie problemy czy przechodzą normalnie (chociaż zapewne oVATowane) ?
I†achi

Pochwały: 1
Telefon:: iP4S

Postprzez clorox » 8 mar 2017, o 20:19

Na razie tylko wielkopolska i podkarpacie robią problemy z CE.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez jarek1977 » 8 mar 2017, o 22:27

Problem jest dwojakiego rodzaju.
Ze nasz lokalny podkarpacki UKE twierdz i, ze każdy telefon to od nowa ameryka i jak jest ce na pudelku i tefeonie to można uzupełniać resztę dokumentów typu instrukcja po polsku itd a jak nie ma nigdzie znaczka ce to sobie możesz zażyczyć odesłania albo sami odesla. UKE działa jak automat tak mi tłumaczył facet z którym rozmawiałem choc upierają sie przy niesłusznej moim zdaniem i niepartej żadnym orzecznictwem definicją pierwszego użycia ze to każdego telefonu dotyczy a nie typu telefonu. A przecież warunkiem oznakowanie ce jest badanie typu nie konkretnego telefonu tylko jednego przesłanego do badan czy tam partii przez producenta ;-) przciez to nielogiczne.
Podniósł mi cisnienie bo zarzekał sie ze u nich 5 dni to trwa a mówiłem moze bede weryfikował jego słowa , resztę czasu u tych obiboków w UP1 w Przemyslu to leżało z tego wynika.

Drugi problem ze oni każdy telefon zatrzymują i trzymają maksa mnie juz 2 miesiące ze ludzie tracą kasę bo aliexpres odmawia uznania sporu ( ja jeszcze nie straciłem tej możliwości)

w innych Werach może sa bardziej rozsądni ludzie zatem. W poznaniu chyba tak długo nie przetrzymują zresztą, tak u nas na Podkarpaciu standardy ukraińskie panują u celników.
jarek1977

Telefon:: Coolpad

Postprzez stasic » 8 mar 2017, o 23:20

Redmi 3s kupiony 2016.12.27, wylądował w PL 2017.01.03 i wędrował sobie od celnika do celnika by utknąć na stałe 2017.01.11

Wysłałem potwierdzenie zakupu - screen, potwierdzenie zapłaty w pdf ale telefon nie ruszył. Wiele razy dzwoniłem, kazali czekać, tydzień temu stwierdzili że trafi do Urzędu Komunikacji do sprawdzenia czy nadaje się do użytkowania w PL, powiedzieli że w tamtym tygodniu tam trafił i w tym będzie odpowiedź. Dzwonię dzisiaj i dowiaduję się że telefon nie ma oznaczeń CE, z Urzędu Komunikacji z Rzeszowa ktoś przyjeżdża raz w tygodniu i bierze kilkadziesiąt telefonów, a mój ciągle czeka w UC w Przemyślu, nr pozycji magazynowej 182/17. Duży bałagan, sprzeczne informacje, ja nawet nie wiem czy ten telefon nie ma oznaczeń CE, chociaż domyślam się że na telefonie na pewno nie będzie, jak na moim Samsungu też nie ma.

Dodzwoniłem się do UKE w Rzeszowie i dowiedziałem się że telefon nie posiadający CE na opakowaniu jak i na samym telefonie z automata jest niedopuszczony do użytkowania na terenie Polski, mimo tego że może spełniać wszystkie normy, cytując pana urzędnika: prawo jest tutaj bardzo proste i zrozumiałe.

Wysłałem dzisiaj na poczta@prz.mofnet.gov.pl instrukcję w języku pl, deklarację zgodności w języku ang i deklarację CE1317 też po ang. Jeżeli mimo wszystko uznają że telefon jest do odesłania, bo nie ma na nim CE to się wkurzę.

"Oznakowanie CE stanowi kluczowy wskaźnik (ale nie dowód) zgodności produktu z przepisami UE i umożliwia swobodny
przepływ produktów na rynku europejskim, bez względu na to, czy zostały wyprodukowane w EOG, Turcji czy w innym
państwie."

54 strona:
https://www.pca.gov.pl/gfx/pca/userfile ... 014_pl.pdf

Instrukcja PL
http://www.abcdata.com.pl/abcdata_page/ ... _mi_pl.pdf

Deklaracje:
http://www.mi.com/en/certification/

Deklaracja CE mam w pdf i nie mogę dodać w formie załącznika, ale jest na tym forum do pobrania po zalogowaniu:
https://xiaomi.eu/community/threads/eu- ... nce.36214/
stasic

Telefon:: Samsung

Postprzez DbF » 9 mar 2017, o 03:20

rodan77 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No nic ja jestem kilka setek dalej. Tylko czekać.
DbF

Telefon:: OnePlus Two

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI