• Reklama

Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + sklepy

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez Flyagaric » czwartek, 16 lipca 2015, 15:59

Ocena: pozytywna
Nazwa sprzdawcy: Spemall
Link do sklepu: http://www.spemall.com/
Zakupiony Towar/wartość: GIONEE ELIFE E7 3GB/32GB / 179,99USD
Opis transakcji: Najpierw zgrzyt, bo w sklepie mają tylko czarne i taki kupiłem, a potem email od nich, że jest na odwrót - mają tylko białe. Wziąłem biały, bo czarnych od sprawdzonych sprzedawców już właściwie nie można dostać. Przesyłka DHL, która kosztowała tylko 11USD (dodatkowo) dotarła szybko 4 dni robocze, już bez żadnych problemów. Zaniżyli wartość przesyłki i irlandzki celnik VATu nie dodał - paczka była otwierana, więc dziwne, że mi się udało. Przesyłka dobrze zabezpieczona, telefon zafoliowany, pudełko całe. Jestem zadowolony, gdyby tylko był czarny, tak jak chciałem ...
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP
 
Posty: 2655
Dołączył(a): czwartek, 7 maja 2015, 22:38
Pochwały: 52

Reklama

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez TLasky » czwartek, 16 lipca 2015, 17:41

Ocena: pozytywna
Nazwa sprzdawcy: Banggood
Link do sklepu: www.banggood.com
Zakupiony Towar/wartość: Pióro 3D za 35$, ale komentarz za całokształt współpracy :-)
Opis transakcji: Wg mnie jeden z najlepszych chińskich sklepów, zawsze bardzo dobry support i frontem do klienta. Ostatnio kupowałem u nich pióro 3D, które odmówiło posłuszeństwa po zużyciu 5 metrów materiału. Napisałem, dostałem filmik jak to naprawić (7-letnie dziecko by podołało), ale niestety nie pomogło, co udokumentowałem im filmikiem. Wysłali mi kompletnie nowe pióro, a na pytanie czy odesłać stare odpowiedzieli "zostaw sobie na części" :-). Swego czasu reklamowałem u nich telefon i wszystko wzororo (6 tygodni at all). Straszna szkoda, że nie mają swojego działu na forum :-(.

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."

Martwić się o to ile pali sportowe auto, to jak myśleć czy prostytutka którą grzmocisz Cię kocha :-D
Avatar użytkownika
TLasky
VIP
 
Posty: 1813
Dołączył(a): piątek, 24 października 2014, 12:37
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 80

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez kakam55 » poniedziałek, 20 lipca 2015, 13:49

Ocena: pozytywna
Nazwa sprzdawcy: Terry Qi's store
Link do sklepu: http://www.aliexpress.com/store/604777
Zakupiony Towar/wartość: Jiayu S3/205$
Opis transakcji:Singapore Post ,14 dni z Vat ,Szybko, sprawnie ,kontakt super ; Wgrany sklep Play
i9100/letv x501/NO.1_M2
Avatar użytkownika
kakam55
 
Posty: 52
Dołączył(a): środa, 15 października 2014, 21:27
Pochwały: 2

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez marcin19883 » wtorek, 4 sierpnia 2015, 21:18

Ocena: pozytywna
Nazwa sprzedawcy: Shenzhen OKQI Electronics Mall
Link do sklepu: http://www.aliexpress.com/store/609719
Zakupiony Towar/wartość: Xiaomi Piston 3/15,99$
Opis transakcji: Oryginalne słuchawki Xiaomi. Dobry kontakt, miły sprzedawca, szybka dostawa China Air Mail.
marcin19883
 
Posty: 199
Dołączył(a): sobota, 25 lipca 2015, 13:43

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez color1 » czwartek, 6 sierpnia 2015, 12:05

Ocena: negatywna
Nazwa sprzedawcy: Coolicool
Link do sklepu: http://www.coolicool.com
Zakupiony Towar/wartość: DG2014 + jeszcze jeden telefon i kilka drobiazgów, łącznie 206 EUR
Opis transakcji: transakcja w sumie przebiegła szybko i pomyślnie jednakże obsługa posprzedażna na żenująco niskim poziomie, sprzedawca nie wywiązał się z warunków gwarancji, dwukrotnie nie wykonał naprawy (po prostu odesłał mi nietknięty telefon) narażając na koszty, żenujący sposób chęci załatwienia sprawy - propozycja przysłania jakiejś używki. Tutaj jest mój bezpośredni wątek i dyskusja z tą firmą http://telchina.pl/beware-of-coolicool-t18800.html
Myślę że różnica kilku $ względem innego sprawdzonego sklepu nie warta poświęconego czasu i nerwów...
color1
 
Posty: 52
Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 15:45
Pochwały: 1

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez kamil018 » wtorek, 11 sierpnia 2015, 15:19

Ocena: pozytywna
Nazwa sprzdawcy: LightInTheBox
Link do sklepu: http://www.lightinthebox.com/pl
Zakupiony Towar/wartość: 2x DG750 + Digoor DG1PLUS wartość około 300 $ w sumie
Opis transakcji: Przesyłki szybko dotarły jedna z Vatem ( w mniej niż 24 godzin od wysłania zgłoszenia o zapłaconym podatku pieniądze miałem na koncie Paypal) druga bez Vatu.
Problemy: w telefonie DG1plus była wadliwa ładowarka nagrzewała się i przestawała ładować po mailu do suportu po 4 godzinach dostałem propozycję, zwrotu 10$ i kupna ładowarki na własną rękę, pieniądze w ciągu 6 godzin zostały wypłacone (Paypal).
Kolejny problem był z jednym DG750 po pierwszym restarcie sam z siebie wpadł w bootloopa, napisałem o tym suportowi poprosili o nagranie usterki, przesłałem wideo po dniu od przesłania wideo podali adres w POLSCE na który miałem odesłać telefon i dokładne instrukcje jak zaadresować, pieniądze za koszt przesyłki oddali od razu po przesłaniu skanu potwierdzenia nadania (2,5 $ na paypal). Wymiana wiadomości z suportem trwała 3 dni. Paczkę nadałem w piątek 07.08.2015 a dzisiaj 11.08.2015 dostałem informacje, że paczkę odebrali i zgodnie z obietnicami refund jest w drodze co ciekawe oddali całą wartość telefonu (85$) pomijając wykorzystane bony rabatowe ( na 40$ ) oraz zwrócony VAT, w związku z tym wyszedłem jeszcze jakieś 100 zł na plus.
Ode mnie mogę powiedzieć, że mega pozytyw dla tego sklepu jak i suportu, wywiązują się ze swoich obietnic i nigdy nie robią problemów, jak to się mówi przyjaciół poznaje się w biedzie, tak samo ze sklepami wychodzi, który jest dobry dopiero gdy są jakieś problemy z zamówieniem.
Alcatel OT918D > Doogee DG750 > Xiaomi Redmi 3

Sprzedam:
1.
kamil018
 
Posty: 117
Dołączył(a): sobota, 4 lipca 2015, 21:11
Pochwały: 5

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez lipszczak » wtorek, 8 września 2015, 22:35

Ocena: negatywna
Nazwa sprzdawcy: Geek Team/Hope Team
Link do sklepu: http://www.aliexpress.com/store/1357624
Zakupiony Towar/wartość: Meizu MX4 16GB/198USD
Opis transakcji:
Zakupu chciałem dokonać w dniu promocji 25/8.
Ja kupowałem podczas 25/8 od Geek team (to jest to samo co Hope) i straciłem 40usd z kuponów, po 5dniach czarowania, że niedługo mi wyśle sam się przyznał, że nie ma telefonów i mam odwołać zamówienie. Kiedy to zrobiłem podając jako powód brak towaru u sprzedawcy, ten odrzucił moje odwołanie, dał szybko tracking numer żeby tylko zamówienie wskoczyło w status wysłane. Musiałem otworzyć spór i dopiero dostałem zwrot gotówki, niestety kupon był już nie do odzyskania (Ali mi zwróciło kupon, ale co z tego jeżeli jego termin ważności obowiązywał tylko 25/8).

Dodam, że na ruskim forum 4PDA można znaleźć więcej negatywnych opinii na temat tych sklepów i tam też jest on na czarnej liście. Jak to mówią Polak mądry po szkodzie - dopiero po przelaniu kasy dowiedziałem się, że to zwykły oszut. Dużo Rosjan pisze tam, że większość MX4 w tych sklepach to refurby.
lipszczak
 
Posty: 80
Dołączył(a): piątek, 14 sierpnia 2015, 22:32
Pochwały: 6

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez Carburator » środa, 9 września 2015, 01:19

Ocena: negatywna
Nazwa sprzdawcy: Boutique shops
Link do sklepu: http://www.aliexpress.com/store/1830283
Zakupiony towar: smartfon Bifer G3 Plus/wartość 103$
Opis transakcji:
Towar przychodzi bardzo szybko. Jednak na początku aukcji sprzedają towar o parametrach podanych w ogłoszeniu (lub raczej sprzęt trafia w ręce niczego nieświadomych klientów - stąd ma wiele pozytywów), a po jakimś czasie zupelny szmelc z przerobionym softem fałszującym wyniki testów dwóch najbardziej popularnych programów AnTuTu i CPU-Z, a tym samym zmieniającym rzeczywiste parametry sprzętowe. W owych programach wszystko wygląda OK, jednak inne testy (w moim przypadku 32 inne programy, m.in. AnTuTu X Benchmark) pokazują odmienne, drastycznie różne parametry.
Miały być: IPS 1920*1080, MTK6592 MTK6582, Octa-Core 1,3 Ghz, 4GB RAM, 16GB ROM.
Otrzymałem: ekran 540 X 960 pikseli, MTK6582 1.3GHz Quad-Core, 512MB RAM, 1GB ROM (aby wyglądało lepiej to w slot wcisnęli "gratis" kartę sd 8GB). Ślamazarne działanie fona i częste lagi dodatkowo potwierdzają jego słabe parametry.
W telefonie nie można zainstalować najnowszej wersji AnTuTu, z jakiegoś dziwnego miejsca ściąga się tylko stara wersja z "podrasowanymi" parametrami. Kontakt ze sprzedającym jest, jednak przedstawione dowody ignoruje, twierdząc że jego telefon jest ok. Przesyła swoje screnshoty ze sfałszowanego AnTuTu i CPU-Z. Tylko jest na tyle głupi, że mają one rozdzielczość 540x960. Czyli zupełnie inną od deklarowanej w ogłoszeniu. Po pierwszym mailu i przedstawieniu swoich "dowodów" zrywa kontakt.
Tylko ja i kilku rosjan połapało się w oszustwie dając negatywy.
Carburator
 
Posty: 8
Dołączył(a): piątek, 4 września 2015, 21:39

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez radekko » sobota, 17 października 2015, 09:37

Nazwa sklepu: PANDAWILL
Ocena: negatywna
adres sklepu: http://www.pandawill.com/
zakupiony towar: Original SJCAM SJ5000 Plus 16MP WiFi Action HD Camera Ambarella A7LS75 Waterproof Red
Wartość: 183,47$
Kamera została odesłana do serwisu gdyż przestała działać - nie można było nagrywać, problem białego ekranu z logo SJCAM. Kamera znalazła się w serwisie 3 sierpnia 2015 roku. JEst w nim do dziś, pomimo licznych upomnień oraz próśb o wymianę lub zwrot pieniędzy jestem całkowicie ignorowany. Sklep z uporem maniaka, już 3 miesiąc twierdzi, że kamera już prawie naprawiona. Kamera miała nagrywać wakacyjne przygody, zamiast tego, taki zonk.
Sklep wysyłą wszystko o czasie i generalnie, jak nic się nie stanie jest OK, ale wystarczy jedna prosta reklamacja i prosze, pokazuje swoją wartość.
PANDAWILL DNO
radekko
 
Posty: 48
Dołączył(a): środa, 15 kwietnia 2015, 23:10
Pochwały: 1

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez grendel » poniedziałek, 19 października 2015, 17:15

Ocena: pozytywna
Nazwa sprzedawcy: Spemall
Link do sklepu: http://www.spemall.com
Zakupiony Towar/wartość: LeTv One/Le 1/X600 32 GB / 209.63 € (w tym koszt wysyłki 7.93 €)
Opis transakcji: Zakup 02.10. na początku długich chińskich świąt (2-6.10.), bez żadnego uprzedniego kontaktu z mojej strony. Towar wysłany przez SG Post po świętach, tj.
08.10 Information received
13.10 Despatched to overseas
16.10 W-wa
19.10 listonosz u drzwi
Paczuszka doskonale opisana i zabezpieczona. Telefon naładowany do ok. 40%, bez chińszczyzny i ze sklepikiem. Na ekranie i plastikowym, przeźroczystym etui - folia fabryczna.
grendel
AKTYWNY
 
Posty: 297
Dołączył(a): piątek, 11 października 2013, 17:09
Pochwały: 7

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez Yorko » sobota, 7 listopada 2015, 21:12

Ocena / Rate: negatywna / negative
Nazwa sprzedawcy / Seller: Coolicool
Link do sklepu / Shop URL: http://www.coolicool.com
Zakupiony towar / Product: Jiayu G4S
Opis transakcji / Description: W ramach "gwarancji" odesłałem im mój telefon, ponieważ na jego ekranie zaczęły pojawiać się żółte plamy. Generalnie nie nacieszyłem się nim długo... Po kilkunastu mailach i wysyłki filmów wideo w celu udowodnienia usterki, wysłałem urządzenie. 3 miesiące temu, paczka została przez nich odebrana i nadal nic z nim nie zrobili. Odpisują mi, że jeszcze nie jest naprawiony i "we sorry, but please be more patient"... No ile można? Ostatnio zasugerowali, że mogą mi wysłać jakiś inny, używany telefon... Szczerze nie polecam. Musiałem kupić innego smartfona, bo nie wytrzymywałem kolejnych miesięcy na starej nokii. W innych sklepach nie doświadczyłem takich problemów.

TL;DR in English:
Three months ago I sent my Jiayu G4S to the Coolicool on warranty and so far they did not fix it.
Avatar użytkownika
Yorko
 
Posty: 20
Dołączył(a): wtorek, 24 lutego 2015, 13:56

Re: Biała i czarna lista sprzedawców Opinie Aliexpress + skl

Postprzez kakam55 » środa, 18 listopada 2015, 09:51

Ocena / Rate: pozytywna
Nazwa sprzedawcy / Seller: Ebest Technology Development Co.,Ltd
Link do sklepu / Shop URL: http://www.aliexpress.com/store/316073
Zakupiony towar / Product: Letv one 1 3GB/32GB
Opis transakcji / Description:
Towar dotarł po 16 dniach, wysłany poczta Szwedzką, podatek vat zapłacony, kontakt ze sprzedawcą zerowy, nie odpowiada na wiadomości. Telefon z polskim menu i sklepem google + etui.
i9100/letv x501/NO.1_M2
Avatar użytkownika
kakam55
 
Posty: 52
Dołączył(a): środa, 15 października 2014, 21:27
Pochwały: 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

  • Reklama