'Parę' postów temu porownałem zegarki do telefonów. Wszyscy wystrzegaja się klonów. A zgodnie z tym postem powinniśmy najchętniej kupować klony - bo ładnie wyglądają i udają drogie telefony.
Forum nie pomylilismy, w Chinach da się kupić i tanio i dobrze (jednocześnie), co widać po telefonach. Mówisz ze ludzie którzy tu zaglądają stawiają na jakość, na wygląd. Dla mnie jakość to mechanizm, wodoszczelność, użyte materiały i jakaś taka pewność sprzętu etc., wygląd oczywiście też się liczy, każdy kupuje co mu się podoba. Dalej stawiają na to żeby były jak najbardziej podobne do oryginału - a dlaczego zamiast dbać o to żeby był jak najbardziej podobny do oryginału nie brać oryginału (porównując do telefonów, lepiej kupić fajny tani telefon chińskiej marki niż chińskiego srapla)?
To forum o zakupach w Chinach. Uważam że jak najbardziej powinniśmy pisać że crap to crap i nic tego nie zmieni. Tak jak przy klonach zagwarantowany masz tylko wygląd, tak przy zegarkach nie wiesz z jakich są materiałów, czy się nie rozpadnie, czy indeksy, wskazówki nie odpadna, czy nie utopi po zanurzeniu w wodzie etc. Nawet jeżeli jest super wykonany, może się odbarwić po kilku latach (pomijając ze jest wart 0zl, a jak dobrze kupisz oryginał, to po latach sprzedasz go bez straty, lub z niewielką stratą).
Jak dla mnie takie zegarki są jak klony, nikt nie może zagwarantować niczego w tych zegarkach - poza tym ze wyglądają podobnie do oryginałów.
A co do zegarków japońskich marek - jak najbardziej powinno się o nich tu pisać, w Chinach (czasem w Niemczech, USA) są 2-3x tańsze niż w oficjalnej polskiej dystrybucji (zaczynając od najtańszych, kończąc na drogich) a ich dostępność i wybór znacznie większy.
Autor postu otrzymał pochwałę