Zegarki z Chin - wątek ogólny

Aliexpress , co warto kupić w Chinach, co się opłaca, co ma dobrą jakość i niską cenę? Najlepsze znaleziska, kupony, cebule, promocje. Recenzje zakupów z aliexpress, unboxingi paczek z Chin.
Wszystkie chińskie sklepy.

Re: Zegarki z Chin - wątek ogólny

Postprzez anduril » 24 mar 2015, o 09:43

Sprawa jest dyskutowana na tysiącach forów zegarkowych na całym świecie, więc pewnie Ameryki tu nie odkryjemy :)
Dla mnie dyskwalifikujące jest podrobione logo/nazwa. Jeśli tarcza jest "czysta" i nic nie sugeruje że to mógłby być oryginał, to noszę bez skrupułów.

Są też ciekawe przypadki - np. chiński tourbillon który można kupić za ~800 zł (szwajcarskie kosztują przynajmniej ze 20x tyle).
anduril
AKTYWNY

Pochwały: 19
Telefon:: J5 2015
ROM: 6.0.1 official

Postprzez MikeM » 24 mar 2015, o 10:14

Tylko ten mechanizm Valjoux 7750 to też kopia - co z tego że 1:1, inne materiały, inne pasowanie etc. Może jest skopiowany poprawnie, a może nie - nikt Ci tego nie zagwarantuje, a za brak pewności i tak trzeba sporo zapłacić. Poza tym podrobione logo/nazwa, jak wspomniał amduril - wg mnie dyskwalifikuje zegarek. Co do tego IWC - myślę że znalazłoby się coś oryginalnego o zbliżonym wyglądzie w cenie niewyższej niż tej podróby.
No i np. wodoszczelność - na tarczy WR200 (nie w tym zegarku, ale w innych), a w rzeczywistości WR-nic (nawet w opisach się z tym nie kryją wspominając najwyżej o "WR"). Słabo trochę chodzić z nurkiem na ręku i nie móc chociażby nieuważnie umyć rąk ;-).
anduril napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli chodzi o ciekawe chińskie zegarki warto byłoby zobaczyć Parnisy (raczej niska półka, kopiują wzory z innych zegarków, ale chociaż marka własna) no i koniecznie - Sea-gull - robią specyficzne zegarki, ale oryginalne, a na ich mechanizmach robione są współczesne polskie zegarki (np. Błonie, Gerlach, Xicorr).
MikeM

Pochwały: 7
Telefon:: Asus Zenfone 5 2/16

Postprzez rav1986 » 24 mar 2015, o 10:48

Link do kogoś prócz Majkela :D kto ma w ofercie zegarki IWC
rav1986

Telefon:: Samsung

Postprzez anduril » 24 mar 2015, o 11:38

anduril
AKTYWNY

Pochwały: 19
Telefon:: J5 2015
ROM: 6.0.1 official

Postprzez Julia » 25 mar 2015, o 17:51

hej,
szukam zegarka dla męża, boje się żeby mi nie zatrzymali celnicy na granicy jakieś podróbki IWC itp
dlatego zaciekawił mnie taki

http://www.aliexpress.com/item/Parnis-4 ... 96771.html

nie wiem co to dokładnie za model, chociaż wg mnie lepiej by wyglądał z ciemnym brązowym paskiem ;)

nie jest to chiński szmelc? :oops:
Julia

Postprzez tomek101279 » 25 mar 2015, o 17:55

Julia napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Parnisa mozesz brac w ciemno to dobra chinska marka tez .....podrabiana
tomek101279

Pochwały: 3
Telefon:: gionee e7
ROM: 4,2,2

Postprzez Julia » 25 mar 2015, o 18:04

tomek101279 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

aaa no dobra, to jak rozróżnić czy to podróbka? :)
Julia

Postprzez shayk » 25 mar 2015, o 18:17

Parnis się wzoruje na innych znanych zegarkach, ale przy kontroli celnej nie będzie problemu. Nie jest to typowa podróbka z oryginalnym logiem.
MEIZU MX4 < LENOVO K3 NOTE < MEIZU M2 < ELEPHONE P7000 < XIAOMI Mi3 < MEIZU M1 NOTE < EACHINE M1 < P6i < STAR N9800
Pomagam w zakupach z Chin
shayk
VIP

Pochwały: 41
Telefon:: elephone

Postprzez sokolow » 26 mar 2015, o 08:50

Po parnisie cudów się nie spodziewaj, aczkolwiek jest to całkiem przyzwoita chińska marka, w której płacisz za zegarek, a nie za znaczek. jak CI się podoba to kupuj.
sokolow

Pochwały: 1
Telefon:: Nokia

Postprzez MikeM » 26 mar 2015, o 10:38

Nowy nabytek już u mnie. Orient Ray z schoeneuhren.de .
Obrazek

Jeśli chodzi o cenę to po obecnym kursie bardziej opłaca się kupić w Niemczech za ojro niż w Azji za bolce. Poza tym przesyłka idzie UPSem (bez dopłat przy zakupie powyżej 100E) i jest opłacony niemiecki VAT, więc nie ma obawy że cena wzrośnie, a przesyłka jest na miejscu w kilka dni. Płacimy w ojro przez PP bez przewalutowania, np. kartą eurową. Zamówiony 19.03.2015, wysłany 20.03.2015, odebrany 25.03.2015. Dołączone pudełko (w Azji trzeba dopłacić za to parę bolców).
Chciałem zamówić pomarańczowego Orienta Mako, ale im dłużej się przyglądałem zdjęciom w sieci, tym bardziej podobał mi się Ray. W końcu Ray wygrał (czarne obwódki indeksów, wskazówki, datownika, czarny sekundnik). Mako jest fajne, ale na pomarańczowym nie podobają mi się srebrne elementy na tarczy i czerwony sekundnik, który dobrze wygląda na każdej tarczy, ale akurat na pomarańczowej – ginie.
Od razu zrzuciłem bransoletę i wrzuciłem na jeden z pasków z aliego i póki co na nim zostanie.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zegarek jest popularny, więc nie ma co się o nim rozpisywać.
Z moich spostrzeżeń na szybko: Choć nie należy do maluchów, to myślałem że będzie sprawiał wrażenie większego. Po dniu noszenia stwierdzam że ten rozmiar mi pasuje. Luma świeci zauważalnie lepiej i dłużej niż na "dziadkowym" Oriencie którego niedawno kupiłem. Kolor tarczy bardzo żywy i wesoły. Czegoś takiego mi brakowało.

Razem z "dziadkiem" :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na koniec coś dla fanów inspiracji zegarkowych (z orientalwatchsite.com):
Obrazek Obrazek
MikeM

Pochwały: 7
Telefon:: Asus Zenfone 5 2/16

Postprzez sokolow » 26 mar 2015, o 11:40

Ray jest ogólnie fajniejszy od mako - lepsza luma. i na pewno lepszy od podrób rolexa i omegi :)
sokolow

Pochwały: 1
Telefon:: Nokia

Postprzez blue_voyager » 26 mar 2015, o 11:53

MikeM napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ile Cię wyniósł (nie mogę znaleźć ceny)?.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AliExpress - znaleziska, promocje, opinie i dyskusje co warto kupić