Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez bumbum » 17 paź 2014, o 17:46

Dz.U.UE.L.2013.181.15
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 608/2013
z dnia 12 czerwca 2013 r.
w sprawie egzekwowania praw własności intelektualnej przez organy celne oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1383/2003

(17) W celu ograniczenia do minimum obciążeń i kosztów administracyjnych należy wprowadzić szczególną procedurę w odniesieniu do małych przesyłek towarów podrobionych i pirackich, która powinna pozwolić na niszczenie takich towarów bez wyraźnej zgody wnioskodawcy w każdym przypadku. By jednak można było zastosować tę procedurę, wnioskodawca powinien być zobowiązany do zamieszczenia we wniosku ogólnego żądania. Ponadto organy celne powinny mieć możliwość domagania się od wnioskodawcy pokrycia kosztów związanych z zastosowaniem tej procedury.

Wnioskodawca to kancelaria prawna, więc teraz wiesz dlaczego chcą wyciągnac od ciebie kasę
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Re: Odp: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez samson22 » 17 paź 2014, o 17:46

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
i to będzie trzeba zawrzeć w odpowiedzi do kancelarii.
Że o tym nie pomyślelalem. Bumbum jeszcze raz szacun

Wysłane z mojego Redmi przy użyciu tapatalk
Using Tapatalk
samson22

Postprzez bumbum » 17 paź 2014, o 20:17

Tłumaczenie google ze strony Aliexpress (Teleexpress wstawił słownik w smartphonie hehe)
Prawa własności intelektualnej (IPR) Polityka ochrony
(Aktualizacja w dniu 10 lutego 2014 roku)

1. Przegląd
Alibaba.com Hong Kong Limited ("Alibaba.com") nie narusza praw własności intelektualnej innych i oczekujemy, że nasi użytkownicy na cześć samego. Roszczenia w sprawie naruszenia własności intelektualnej są traktowane poważnie na naszych stronach w http://www.alibaba.com i http://www.aliexpress.com (zwane dalej "Stroną").

2.Intellectual prawa własności ("prawa własności intelektualnej") Ochrona
nieruchomości w fałszerstw, makiety, lub inne nieuprawnione pozycje są zabronione w Serwisie surowo. Właściciele oferuje do sprzedaży lub zakupu podróbek, replik, lub innych niedozwolonych przedmiotów podlega usunięciu Alibaba.com.

W celu uzyskania dalszych informacji w odniesieniu do własności intelektualnej w ogóle, proszę odwiedzić Ulica IP .

Czyli, bardzo wazne stwierdzenie to ze serwis Aliexpress jest strona w transakcji, a towar do chwili odblokowania naleznosci jest własnoscią serwisu posredniczącego. Więc transakcja nie doszła do skutku z powodu wady prawnej produktu.

Kurde nie jestem prawnikiem ale chyba wszystko jest jasne, no ale" biednemu zawsze wiatr w oczy" dlatego bogate kancelarie chca to wykorzystać.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Postprzez bułka » 18 paź 2014, o 12:42

Czy mogę teraz to wszystko jakoś logicznie połączyć i mogę sama wysłać maila do kancelarii? (podany jest mail i tel w razie pytań ) Czy na takie pisma to lepiej niech odpowiada profesjonalista ( czyt. adwokat)?
bułka

Telefon:: alkatel

Postprzez bergmen » 18 paź 2014, o 12:49

napisz im to co napisalem kilka postow wyzej.
Ta sprawa w ogole sie nadaje do UOK.
Ja bym sie nie tlumaczyl, poszedl bym z tym do sadu. łamia wszystkie mozliwe zasady ktore obywatelowi i konsumentowi gwarantuja normy prawne
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez bułka » 18 paź 2014, o 17:43

Napisałam do pewnego portalu prawnego o poradę, dam znac jak bedę coś więcej wiedziała jak odpisać.
bułka

Telefon:: alkatel

Re: Odp: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez samson22 » 18 paź 2014, o 20:50

bułka napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Na razie nie odpisuj, zwłaszcza e-mailem. Poczekaj jak koledzy pomogą napisać jasne i przejrzyste pismo

Wysłane z mojego Redmi przy użyciu tapatalk
Using Tapatalk
samson22

Postprzez bumbum » 19 paź 2014, o 13:22

bergmen napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Masz całkowita rację
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie potrzebnie boimy się sądów, one są dla nas i w tym przypadku po Twojej stronie.

Autor postu otrzymał pochwałę
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Postprzez bergmen » 19 paź 2014, o 13:46

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Masz całkowita rację
Nie potrzebnie boimy się sądów, one są dla nas i w tym przypadku po Twojej stronie.

Po pierwszych dwóch, trzech sprawach strach przed Sądami mija. Wiem z doswiadczenia :lol:
bergmen
AKTYWNY

Postprzez basa » 19 paź 2014, o 18:27

Nic nowego w sprawie szalika nie dodam ale po przeczytaniu ostatnich komentarzy w tej sprawie chciałbym wyrazić swoją opinię.
Jestem wrecz zszokowany tym jak instytucja która powinna szanować linie prawa je poprostu łamie , próba wyłudzenia bo tak można nazwać te pismo z kancelarii jest poprostu żenująca i woła o skierowanie sprawy do prokuratury. Aczkolwiek wiem ze nikomu sie nie chce lazic po sądach ale przynajmniej sprawe mozna sprobować upublicznić na jakiś portalach prawnych. A moze na przyszlosc ta kancelaria dwa razy sie zastanowi zanim sprobuje zlapac naiwniaka ktory podpisze im pismo na wreczenie 2tysiecy na ugodę sprawy która nawet nie została udowodniona posądzonemu / posądzonej o paserstwo.

Zastanawia mnie czy ta kancelaria wogole widziala skany z aukcji czy poprostu zaprzyjazniony celnik zrobil otwarcie paczki bo zobaczyl metke z logiem podczas skanowania (bo napewno nie zobaczyl jej ze screenow z aukcji).

Dlatego tez na koniec pragnę uspokoić poszkodowaną ze cala sprawa jest wygrana (chociaz szalika juz nie odzyska) to Aliexpress musi dispute rozstrzygnac na Twoja korzysc a kancelaria kompletnie nie ma jak udowodnic proby swiadomego zakupu (juz nie mowie o wprowadzaniu do obrotu) na stronie aukcji nie ma zadnego slowa Burberry London a na zjdeciach nigdzie nie ma pełnej nazwy producenta tylko czesc nazwy a rownie dobrze moglo na szaliku pisac Gurberry London co nie jest juz zadnym znakiem czy zastrzezona nazwa producenta a czego kupujacy nawet nie moze wiedziec podczas zakupu - ot kupowal zwykly szalik który mu sie podobal.

Z checia bede sledził rozwoj sytuacji mam nadzieje ze dowiemy sie od uzytkownika bułka jak sie wszystko skończyło.
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez blue_voyager » 19 paź 2014, o 18:41

Generalnie masz rację, z jednym zastrzeżeniem. Takie kancelarie są doskonale przygotowane do takich spraw i nie licz na to, że coś ugrasz donosząc na nich do prokuratury czy UOKiku bo nie łamią one prawa. Daj to pismo prawnikowi i spytaj go czy mamy tu do czynienia z łamaniem prawa, próbą wyłudzenia itp. To są zbyt duże pieniądze do ugrania aby ktoś sobie pozwolił na takie sformułowanie pisma, które ktoś będzie mógł zakwalifikować jako niezgodne z prawem.
To ma się dokładnie tak jak z kancelariami, które próbują obciążać ludzi za piractwo internetowe.
A że jest to łapanie naiwnych... Pewnie, ale widocznie dają się złapać, bo proceder jest coraz powszechniejszy.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez bergmen » 19 paź 2014, o 19:02

To jest podobna sprawa jak z mandatami bez zdjec z fotoradarow. Tylko kierowcow jest wiecej niz ludzi kupujacych przez internet.
W koncu trafi kosa na kamien i sie zacznie awantura
bergmen
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI