Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez zielony14 » 10 maja 2016, o 21:08

Nie, ten status nie oznacza pewnego VATu.
Ja na przykład na 3 przesyłki z takim statusem nigdy nie miałem później "zatrzymanie w cle"i nie płaciłem VATu :)
Pomoc w zakupach z chin, w wyborze telefonu.
Najnowsze promocje telefonów!

Więcej na pw, bądź "zleceniekupna@gmail.com".
zielony14
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: IPHONE 11 PRO MAX

Postprzez Venn » 10 maja 2016, o 21:47

Ale mowa o WER Warszawa dla uściślenia mojej poprzedniego posta, w innych WER rzeczywiście często pojawia się drugi status i dopiero wtedy sprawa ovatowania jest przesądzona.

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka
Venn
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Lenovo K3 note

Postprzez art88 » 10 maja 2016, o 23:38

Zmienił mi się status na " Wysłanie przesyłki " WER warszawa :P mam nadzieję że mi się upieklo tym razem...
art88

Telefon:: Samsung

Postprzez areq1987 » 11 maja 2016, o 04:29

art88 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Raczej ci się nie upiekło a paczka jedzie do lokalnego uc..
areq1987
VIP

Pochwały: 6
Telefon:: Xiaomi MI5 64GB
ROM: 7.1.2 AOSP

Postprzez zielony14 » 11 maja 2016, o 07:44

art88 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Później będzie "Nadejście przesyłki w Twoim UC" , "Zatrzymanie przesyłki przez Urząd celny" i jeśli Ci się upiecze to będzie "Zwolnienie przesyłki przez urząd celny". Jeśli jednak pojawi się "Zatrzymanie przesyłki w cle" to będzie VAT :v
Pomoc w zakupach z chin, w wyborze telefonu.
Najnowsze promocje telefonów!

Więcej na pw, bądź "zleceniekupna@gmail.com".
zielony14
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: IPHONE 11 PRO MAX

Postprzez marcoos1 » 11 maja 2016, o 09:31

Taka sytuacja jest dokładnie opisana w FAQ (i to nawet z WER Warszawa).
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez maxxsony » 16 maja 2016, o 19:03

Witam. Jak jest z vatowaniem w Pruszczu Gdańskim ? Duże ryzyko ? Ktoś przechodził tam z paczkami ? Pozdrawiam.
maxxsony

Telefon:: Sony Xperia M2

Postprzez lagarto » 16 maja 2016, o 19:48

Odpowiedź, która tu padła już pewnie kilkaset razy:
Nie ma reguły. Wszędzie jest takie samo ryzyko jak zamawiasz paczkę, która podlega ovatowaniu. Do ceny doliczaj sobie vat i wtedy zastanów się nad opłacalnością zakupu. Jak przejdzie bez vat to masz za co oblewać nowy nabytek.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez szatanista » 18 maja 2016, o 19:24

Mi ostatnio telefon ovatowali w Pruszczu :)
Wcześniej żadnej przesyłki nie miałem ovatowanej, ale ostatnio się trochę pozmieniało i kamerkę Git 2 już mi zatrzymywali, ale jakoś puścili bez VAT. Więc pewnie teraz sporo będzie VATowanych paczek.

Wytaptapane
szatanista

Pochwały: 4
Telefon:: LG ;)

Postprzez maxxsony » 19 maja 2016, o 20:58

szatanista napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

to pewnie też dostane vat ;/ , a mozna wiedziec z jakiego miasta jestes ?
maxxsony

Telefon:: Sony Xperia M2

Postprzez szatanista » 19 maja 2016, o 21:00

Gda

Wytaptapane
szatanista

Pochwały: 4
Telefon:: LG ;)

Postprzez bumbum » 20 maja 2016, o 09:01

Zatrzymanie przesyłki w cle nie zawsze oznacza VAT. Miałem tak ze przysłali pismo, ja im wysłałem koszt zawartosci a że była chyba dość niska bo 35usd chyba, to zwolnili. Jeśli chodzi o Warszawę, opis teraz mają inny bo "Zatrzymanie przez urząd celny 2016-05-20 04:00 International Postal System" i w sumie to nawet nie wiem czy to warszawa czy lokalny UC. No dobra, ale wydaje mi się że mają tam dobry skaner i dość dobrze wiedzą co w paczkach jest. Przez ostatnie 2 miesiące, zamawiałem mnóstwo z chin, ale same tanie aczkolwiek paczki nawet sporej wielkości. Ale jak tylko trafiła się drozsza paczka za ponad 200usd, to zaraz zatrzymana. Paczuszka mała, wysłana China Post, więc skąd wiedzieli żeby zatrzymać? Miałem tak wiele razy.

lagarto napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tez zawsze stosuje taką zasadę. Chociaz ostatnio sie połakomiłem i jestem do tyłu jakies 50pln. DAC w polsce 900pln plus wysyłka, a tam wyszło ponad 950pln i jeszcze to czekanie.
Pamiętajcie tez ze na Aliexpress zawsze można się targowac o cenę, robię to zawsze i zawsze z pozytywnym skutkiem. Za wspomniany DAC który kosztował 247usd, utargowałem az do 199usd, więc jest na VAT. Audiocasta M5 z 36usd na 33usd.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI