Kolejna porcja pytań i odpowiedzi, tym razem do działu
WYSYŁKA I TRACKINGProszę o ewentualne poprawki i uzupełnienia.
Pozwoliłem sobie podeprzeć się stroną
R4v.pl, z której FAQ przepisałem oznaczenia statusów przesyłek. Podziękowania dla autora, mam nadzieję, że nie będzie mi miał tego za złe.
P: Jak szybko docierają przesyłki z Chin do Polski?
O: Nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na to pytanie. To może być kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt dni. Decydując się na zakup w Chinach pamiętaj o jednym – nie ma
ŻADNYCH reguł jeśli chodzi o czas dostawy. Nawet przesyłki wysłane w tym samym czasie, od tego samego dostawcy, potrafi dzielić kilka tygodni. Kupując w Chinach po prostu musisz uzbroić się w cierpliwość.
P: Kupiłem i opłaciłem towar na Aliexpress. Jak szybko zostanie wysłany?
O: Od kilku do kilkunastu dni. Termin jest różny u różnych sprzedawców, zawsze jest podany na aukcji.
P: Co jeśli sprzedawca nie wyśle towaru w zagwarantowanym terminie?
O: Zamówienie zostanie automatycznie zamknięte a Twoje pieniądze zwrócone.
P: Ile czasu na dostawę ma sprzedawca?
O: W wypadku wysyłki pocztowej z reguły jest to 60 dni,
P: Dostałem maila , że moje zamówienie zostało wysłane. Skąd mam wziąć numer przesyłki?
O: Numer jest podany w szczegółach zamówienia.
P: Gdzie mogę śledzić moją przesyłkę?
O: Jest wiele takich stron, np.:
http://r4v.pl/sledzenie/http://www.17track.net/en/http://en.4px.com/Przesyłki można także śledzić na stronach przewoźników, czyli China Post, Singapore Post, Poczta Polska itd.
Przesyłki kurierskie można śledzić na stronach poszczególnych firm kurierskich.
P: Dostałem numer przesyłki ale żaden Tracking go nie znajduje. Co się dzieje?
O: Spokojnie, nadanie numeru nie jest jednoznaczne z wysłaniem przesyłki, jedynie z jej wprowadzeniem do systemu. Sprzedawcy (zwłaszcza Ci mniejsi) zwykle czekają aż uzbiera się większa ilość przesyłek i dopiero wtedy zawożą je na pocztę. Przesyłka pojawi się w trackingu wtedy gdy fizycznie znajdzie się na poczcie. Jeśli minął długi czas od podania numeru a nie pojawił się żaden status przesyłki, możesz napisać do sprzedawcy maila z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, czasami to motywuje sprzedawcę do działania.
P: Dostałem dziwny numer przesyłki, którego dwie ostatnie litery to YW
O: To wysyłka przewoźnikiem Yanwen, status przesyłki można śledzić na tej stronie:
http://track.yw56.com.cn/en-US/ Śledzenie tylko na terenie Chin - po przybyciu do Polski przesyłka traktowana jest najczęściej jako nierejestrowana.
P: Moja przesyłka pojawiła się trackingu. Co oznaczają poszczególne statusy?
O: Znaczenia statusów (
copyright by R4V.pl):
China Post
Collection - Nadanie przesyłki
Dispatching - Przesłanie do następnego oddziału poczty(w Chinach)
Departure from outward office of exchange - Wysłanie przesyłki za granicę
NULL - paczka fizycznie wyleciała z lotniska (PEK - Pekin, PVG - Shanghai, FOC - Fuzhou, CAN - Guangzhou)
Singapore post
-Received from Customer - Nadanie przesyłki, wysłanie do sortowni
-Despatched to Overseas Postal Admin (From SG/SIN to PL/WAW) - Wysłanie przesyłki za granicę
INFORMACJE
- Przesyłki transportowane są z Chin do Singapuru, następnie wysyłane do Polski.
- Przy wysyłce do Polski dzielone są na despatche ("kontenery")
- Przesyłki SR2 (RF) są transportowane przez 4px.
- Przesyłki SR5 (RQ) są transportowane przez quanitum.
Netherland Post, PostNL, TNT Post
Shipment Submitted - Przesyłkę wysłano do sortowni w chinach
The item is pre-advised - Przesyłka znajduje sie w transporcie do Amsterdamu
The item is at the PostNL sorting center - Przesyłka przyjęta w Amsterdamie
The item is on transport to the country of destination - Fizycznie wysłanie z Amsterdamu
The item has arrived in the country of destination - Paczka przybyła do Warszawy
INFORMACJE
- Przesyłki transportowane są z Chin do Holandii, a następnie do Polski.
- Może pojawić się naklejka o treści (w j. polskim, angielskim lub innym) " towar nie spełnia warunków artykułu 9 i 10 traktatu Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej"
Sweden Post
Order Shipment recorded - nadanie przesyłki
Electronic notification of shipment - Czasami występuje błędnie (id 0), informacja o nadaniu/zarezerwowaniu numeru
Order dispatched - Odebrano w sortowni w HK
Order departed on flight from origin - Wysłano z Singapuru
Order departed from sorting hub - Wysłano ze Szwecji
Order received into final destination country - Otrzymano w warszawie
INFORMACJE
- Przesyłki transportowane są z Chin do Szwecji, a następnie do Polski.
P: W moim trackingu kilkakrotnie pojawiają się statusy dispatching i opening. Co to znaczy?
O: Dispatching to spakowanie przesyłki do kontenera i przekazanie do kolejnego punktu przesyłowego (takiego naszego WERa), dlatego gdy tam dojdzie pojawia się status opening, po prostu rozpakowują kontener i przekazują przesyłkę dalej. Jak paczka jest wysyłana z małej miejscowości gdzieś na uboczu to dispatching/opening pojawia się kilka razy.
P: Moja przesyłka utknęła na jednym z etapów, status nie zmienia się od kilkunastu dni. Co się dzieje?
O: To normalne. Czas wysyłki jest bardzo różny waha się od kilku do kilkudziesięciu dni, przesyłki często stoją na jednym z etapów nawet 2-3 tygodnie.
P: Wg trackingu moja przesyłka została skierowana do innego kraju (miasta). Czy zostałem oszukany?
O: Przyczyn tego może być kilka:
- sprzedawca wysłał Ci omyłkowo numer przesyłki należącej do kogoś innego
- sprzedawca wysłał Ci inny numer bo nie wysłał Twoje przesyłki
- najczęstsza przyczyna – kupiłeś bardzo tani przedmiot i sprzedawca wysłał go przesyłką nierejestrową, ale że musiał podać numer przesyłki bo tego wymaga Aliexpres, podał numer przesyłki innego klienta. Bardzo często na aukcjach przedmiotów za kilka $ jest podana informacja, że przedmiot będzie wysłany przesyłką nierejestrową, niestety mało kto zwraca na to uwagę.
P: W moim trackingu pojawił się status „Nadejście WER Warszawa” (WER Warszawa, Item arrived). Czy to oznacza, że teraz już dostanę moja przesyłkę?
O: Tak, pod warunkiem, że nie zostanie ona zatrzymana przez Urząd Celny. Jeśli tak się nie stanie to następnym statusem będzie „Przekazanie przesyłki do doręczenia” (UP Twoje miasto, Handing over of item to delivery). Do niedawna śledzenie Poczty Polskiej pokazywało również statusy pośrednie, w tej chwili jest to tylko nadejście przesyłki do Polski i jej wydanie. Wyjątkiem jest gdy przesyłka zostaje zatrzymana przez Urząd Celny, wtedy pojawiają się dodatkowo statusy „Zatrzymanie przez Urząd Celny” i „Zatrzymanie w cle”.
Wątek na Forum dotyczący śledzenia przesyłek:
sledzenie-przesylek-status-przesylki-t2250.html