Koledzy, zastanawiam się nad tymi 5 telefonikami, co o nich myślicie?
Xiaomi Mi4
ZTE Nubia Z9 mini
LeEco (LeTV) s1x600
Meizu MX4 / Meizu MX4 ProZależy mi przede wszystkim na dobrym aparacie (dobre łapanie ostrości podczas kręcenie filmików, ładne kolory i szczegółowość im więcej bajerów tym fajniej). Miałem wcześniej LG G2 ale tam aparat uznałbym tak z 7/10, nie powalał.
W gry nie gram, więc na jakiejś wielkiej wydajności mi nie zależy, raczej multitasking, parę zakładek w Chrome i aplikacje w tle, dlatego celuję w coś w >=2GB RAM.
Bateria żeby chociaż 1 dzień trzymała.
Wielkość telefonu: im mniejszy tym lepiej. 5 cali byłoby idealnie, ale nie chcę się ograniczać przez wielkość ekranu, jeżeli będzie coś fajnego. Chociaż 5,5 cala to już sporo, więc liczę na mniej
Cenowo chciałbym się zmieścić do 160E czyli jakieś 700 zł, ale rozważę lepsze i gorsze propozycje.
Oraz pytanie, czy ktoś używał z w.w. telefonów do VR (Google CardBoard itp.) ?
p.s. słyszałem gdzieś, że jakość aparatu zależy też od procesora. Że np. taki MediaTek ma jakieś granice i (strzelam, bo nie pamiętam), nie obsłuży więcej niż 8MPx. Ktoś coś o tym słyszał?
Oraz pytanie, w aparacie w zakładce przesłony, która wartość jest lepsza? f/2.2 czy f/1.8? Wyższa czy niższa liczba?