Telefon do ok. 130$

pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Telefon do ok. 130$

Postprzez jobiman » 25 gru 2013, o 18:51

Pobawiłem się dzisiaj trochę tym GPS-em w W450 i działa!

Początkowo nie działo się nic.
W "system settings"/location access" kliknąłęm na "GPS Satelites/EPO Settings/Download"
Po takim zabiegu telefon kapryśnie, ale łapał zasięg na parapecie - jednak bez porównania do Nekena N6.
Ten ostatni miał fixa po 15s a W450 najczęściej wcale, po kilku włączeniach nagle mu się poprawiało i miał fixa np. w 22s.
Zrootowałem telefon aplikacją VROOT (jedno kliknięcie) i uruchomiłem to:
http://chinamobiles.org/threads/howto-g ... end.36400/

Teraz W450 łapie fixa nawet szybciej od Nekena.
jobiman

Pochwały: 3
Telefon:: NEKEN N6
ROM: 4.2

Postprzez davido » 27 gru 2013, o 14:46

Daj znać, czy ten stan będzie się utrzymywał. Jestem zainteresowany tym telefonem, a sprawnie działający GPS w telefonie to dla mnie bardzo ważna rzecz...
davido

Telefon:: Nokia

Postprzez jobiman » 27 gru 2013, o 15:28

Przebywam obecnie w Belfaście, wieje tu wiatr z deszczem ok 100km/h - jak się rozpogodzi, przetestuję ten GPS dokładniej.
Jeśli telefon ma połączenie z netem, EPO (czy może AGPS?) pomaga mu we wstępnym ustaleniu konstelacji satelitów i dalej sobie radzi, ale co w przypadku braku internetu - pewnie będzie lipa. Sam jestem ciekaw jak ten test wypadnie.
Dodam, że jakość zdjęć jest bardzo niska, te 8Mpx to tak liczone "po chińsku".
Nawet nie chce mi się tego wrzucać do netu, może jak będzie ładna pogoda, popstrykam i coś z tego wyjdzie.
Mój egzemplarz ma jeszcze jedną wadę - raz na kilka włączeń wariuje. Polega to na tym, że jakby same wciskają się przyciski pod ekranem - objaw jest taki, jakby telefon wygrywał arię wibracjami. Ręczne wciskanie niczego nie zmienia, pomaga wyłączenie ekranu na chwilkę i ponowne włączenie.

Ale do gier W450 to wymarzona maszynka za małą kaskę.
jobiman

Postprzez jobiman » 29 gru 2013, o 00:47

Niestety, żeby w W450 GPS wystartował, potrzebny jest internet. Pozycja jest ustalana wówczas bardzo szybko i potem można już nawigować bez internetu.
Przy braku połączenia internetowego brak jest jakichkolwiek informacji o konstelacji satelitów i GPS nic sam z siebie nie potrafi odnaleźć.
Ściągnięcie danych EPO przed uruchomieniem GPS nic nie daje (tak sobie myślałem, że np. w hotelu ściągamy EPO a potem już sobie telefon poradzi).
Włączenie internetu skutkuje uruchomieniem (chyba) AGPS, pojawiają się satelity i za chwilę jest fix.
Mam wrażenie, że dane EPO nie są wcale pobierane, bo trwa to za krótko i brak jakichkolwiek efektów (w Neken N6 pobieranie EPO trwa o wiele dłużej, potem konstelacja satelitów jest nieprzerwanie dostępna także bez obecności netu)
Są to spostrzeżenia bez dłuższych testów (2 próby w różnych miejscach), ale obawiam się, że nic lepiej nie będzie.
jobiman

Postprzez night95 » 29 gru 2013, o 18:34

Wtrącając się w ten temat żeby nie śmiecić nowym, Warto w końcu czekać na Jiayu G2F czy nie? Potrzebuje jakieś 4 rdzenie do tego ekran około 4" możne być więcej ale max5", 1GB ramu, Dual sim koniecznie (Aero się przydaje) Diodę z tyłu oraz miło by było mieć diodę powiadomień. Co polecacie z tym zestawieniem? Mam zamiar wydać max 550zł z podatkiem dla złodziei oczywiście, Chociaż miło by było go nie płacić. Z góry dziękuję za pomoc :)
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Postprzez norskee » 29 gru 2013, o 18:46

za taką cenę tylko umi x1 pro(póki co jest przedsprzedaż na pandawill i out of stock na 1949deal ew. dorzucasz 10$ na przesyłke od niecofic. sklepu UMI to są podobno dostępne od ręki) obsługuje wcdma 3g 900mhz, więc aero2 powinno działać. - był edit, to jednak nie jest oficjalny sprzedawca.

G2F prawodpodobnie 900mhz nie bedzie obsługiwało(tak mówią specyfikacje)
inne telefony w tej cenie albo nie mają 1gb ramu, nie obsługują aero2, albo są po prostu już nieco podstarzałe (jak np a820)

Możesz też czekać na Huaweia honor 3C, choć w tym też zaczynają się wątpliwości w przypadku aero2, bo specyfikacje nie wspominają o wcdma 900
Do tego czarna wersja Umi z mozaiką wygląda przecudownie
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

368,50 PLN + ew. cło - preorder do 10.01

99$, ale pewnie wzrośnie, bo towar out of stock, więc pewnie była to orientacyjna cena

119$ ale musisz zapłacić za przesyłkę - in stock(tak twierdzą):)

Mniej więcej tak to wygląda

Autor postu otrzymał pochwałę
Ostatnio edytowano 29 gru 2013, o 19:07 przez norskee, łącznie edytowano 1 raz
Zenfone 2/16
norskee

Pochwały: 7
Telefon:: zenfone 5

Postprzez midq » 29 gru 2013, o 18:57

umiphones.com to nie jest oficjalny sklep umi
Kod: Zaznacz cały
midq

Pochwały: 1
Telefon:: le max 2

Postprzez norskee » 29 gru 2013, o 19:04

Jeśli faktycznie tak jest i nic się nie zmieniło, to przepraszam za wprowadzenie w błąd
Zenfone 2/16
norskee

Postprzez night95 » 29 gru 2013, o 19:36

O super wielkie dzięki za szybką odpowiedz i konkretną ! :) No szczerze powiedziawszy specyfikacja odpowiada mi w 100% Co do wyglądu faktycznie dość fajny (jak dla mnie troszkę za duże odstępy na dole i górze ale to mi nie przeszkadza) Więc w sumie chyba go kupie :) (A ma w końcu diodę powiadomień? bo nie widzę w nim) I jak to jest z jakimiś innymi Romami i tak dalej, pojawi się coś czy na razie ciężko powiedzieć? Tylko nie mam konta na żadnym z tych sklepów jak do tej pory robiłem zakupy tylko na alliexpress. Chyba kupię na http://umiphones.com skoro twierdzą że mają od ręki.
night95
VIP

Postprzez norskee » 29 gru 2013, o 20:03

lepiej najpierw zapytać i sprawdzić ewentualne opinie, skoro okazuje się, że nie jest to oficjalny sklep.
Bardziej pewne by było Pandawill i 1949, ale oni na ten moment nie mają ich na stanie, może lepiej poczekać do tego 10.01 i zobaczyć czy będą na Pandawill
W każdym razie na telefon raczej warto czekać, a support zapewne będzie, z taką ceną i specyfikacjami będzie raczej popularnym urządzeniem(zapewne podobnie jak popularne a820, ale ono to już trochę stary sprzęt)

Co do diody powiadomień, nie wiem, takich całkowicie pewnych informacji jeszcze nie ma, być może przyciski funkcyjne migają albo coś, trudno powiedzieć. Wg specyfikacji jest wypisane LED notification, więc zapewne coś tam jest w takiej lub innej formie
Ostatnio edytowano 29 gru 2013, o 20:07 przez norskee, łącznie edytowano 2 razy
Zenfone 2/16
norskee

Postprzez night95 » 29 gru 2013, o 20:05

Na dobrą sprawę nie śpieszy mi się tak bardzo więc Zostaje Panda, Jeszcze raz wielkie dzięki za szybką pomoc, W sumie to szybka i spontaniczna decyzja ale mój telefon w dniu dzisiejszym mnie dobił i skończyła mi się cierpliwość więc zaryzykuje :) Jak tylko dostane podzielę się opinią :)
Jeszcze wtrące do tego tematu, co oznacza pandawill free shiping ? Bo do wyboru jest to, china post i singapure post za dodatkowe 5$ na co zapewne się skuszę bo to najszybciej działa.
night95
VIP

Postprzez buffy » 29 gru 2013, o 21:18

http://www.aliexpress.com/store/product ... 10830.html co sądzicie o tym telefonie?

http://www.aliexpress.com/store/product ... 65316.html albo o tym?

Czytałam tutaj, że sklep godny polecenia, więc myślę, że uczciwe to w miarę :)
buffy

Telefon:: nokia
ROM: 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jaki telefon kupić ?