Telefon do 250$

pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Telefon do 250$

Postprzez noszetrampki » 2 gru 2014, o 22:42

Cześć, chciałbym kupić telefon do 250$ (ze wszystkimi opłatami). Moje wymagania to:
dobrej jakości ekran do 5",
dobry aparat (nie chodzi mi o liczbę pikseli, tylko czy robi dobre zdjęcia bez względu na warunki),
fajnie by było, jakby obsługiwał Flash Player'a albo coś na podobę.
Nie potrzebuję dual sim. Jeszcze przydałby się polski język.
To wszystko, mam nadzieję, że mi coś doradzicie, jestem kompletnie zielony w temacie chińskich telefonów.
Pozdrawiam.
noszetrampki

Telefon:: LG Swift L5

Postprzez HooCairs » 2 gru 2014, o 22:53

Jeśli nie przeszkadza Ci średnie wsparcie, możliwe niewielkie problemy z systemem, język polski z domieszką angielskiego to Umi Zero/Elephone p3000s/Doogee DG900. Jeśli koniecznie potrzebujesz w pełni polskiego i nie zamierzasz się bawić z różnymi systemami to kup coś od Xiaomi, ich system jest bezawaryjny i ma wsparcie polskiej społeczności, co tydzień wychodzi nowa wersja. Przy tym budżecie sugerowałbym Redmi Note, ale ma 5,5". Możesz też kupić np Coolpada F1, są do niego polskie romy, z którymi nie ma problemów. Zenfone 5 asusa też powinen mieć w pełni polski system z racji oficjalnej dystrybucji w Polsce, ale będzie trochę mniej opłacalny. Z innym telefonami może być różnie, a już napewno do większości nie znajdziesz w pełni polskiego romu, co najwyżej w 70-80%.
HooCairs
AKTYWNY

Pochwały: 11
Telefon:: samsung

Postprzez noszetrampki » 2 gru 2014, o 23:13

Jakieś konkretne modele od Xiaomi? Któryś wyróżnia się dobrym aparatem?
noszetrampki

Postprzez HooCairs » 2 gru 2014, o 23:23

W tym budżecie nie znajdziesz lepszego aparatu niż tego w UMI Zero. A można widzieć do czego ma być ten aparat? Wszystkie telefony w tym budżecie mają 13mpix i są bardzo dobre, ale z drugiej strony szału nie ma w porównaniu do aparatów kompaktowych o lustrzankach nie wspominając. Od Xiaomi podałem Redmi Note (5,5"), jego konfiguracja ograniczyła by się do wgrania systemu w około 10 minut, z resztą telefonów mogłoby być trochę więcej zabawy.
HooCairs
AKTYWNY

Postprzez noszetrampki » 2 gru 2014, o 23:41

Chodzi mi o taki aparat, który robi zdjęcia bardzo szybko i dobrej jakości nawet po ciemku. Ten Redmi Note jest dla mnie za duży. A co do systemu to niewiele mi będzie przeszkadzało, byleby to był android.
noszetrampki

Postprzez zibciu » 3 gru 2014, o 22:10

Niestety na podstawie własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że Zenfone (miałem 6) choć w dzień był rewelacyjny,to niestety przy słabym oświetleniu kulał. Podniósł jasność, ale wyglądało to bardzo sztucznie.
zibciu

Telefon:: Samsung
ROM: SlimSaber

Postprzez darck » 9 gru 2014, o 18:03

@HooCairs Nie zgodzę się, że wszystkie smartfony mają takie same aparaty. Różnią się one znacząco.
darck

Telefon:: Samsung

Postprzez HooCairs » 9 gru 2014, o 19:05

darck napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Podaj przykład telefonu do 200$, który znacząco wyróżnia się aparatem i nie jest nokią to pogratuluję. W połowie chińskich smartfonów podchodzących pod tę kwotę montowany jest IMX135 od sony, czyli i tak dobry. Reszta jest tylko minimalnie gorsza, o ile to nieinterpolowane 13mpix. Jedynym telefonem mającym fizycznie lepszy aparat (bo oprogramowanie też gra sporą rolę), nieco droższym od 200$ jest UMI Zero, i tutaj zgodzę się że w swojej cenie wyróżnia się bardzo, bo ten sam aparat jest w praktycznie każdym chińskim flagowcu za ponad 350$ (Xiaomi mi4, Honor 6 i Ascend mate 7 od Huawei'a, One plus one, Nubia z7 od Zte itd).

Zdjęcia w ciemnościach to zupełnie inna kwestia bo tutaj kluczową rolę gra wielkość przysłony aparatu, a ta może być różna pomimo tego samego sensora.
HooCairs
AKTYWNY

Postprzez vomax » 10 gru 2014, o 15:11

Warto brać UMI ZERO, czy w tej cenie dostanę coś lepszego?
Głównie zależy mi na fajnym ekranie(może być poniżej 5 cali, teraz mam 4,2 i jest ok), dobrym aparacie, wyświetlaczu i baterii(żeby cała radę wytrzymać chociaż jeden dzień, o wydajności nie wspominając).
Z góry dzięki za podpowiedź.
vomax

Postprzez HooCairs » 10 gru 2014, o 17:50

Umi zero spełnia wszystkie twoje założenia znakomicie jak na ten budżet. Właściwie to jego jedyną wadą jest przeciętny procesor, ale i tak póki co pograsz komfortowo we wszystko. Ma świetny wyświetlacz (super amoled) i wspomniany przeze mnie aparat, z przodu ma nawet 8mpix, o ile to ma jakiekolwiek znaczenie. Bateria mogłaby być większa, ma bodajże 2780mah, ale za to dużo szybciej się ładuje (choć i tak jeden dzień wytrzyma spokojnie).
Istotną wadą oprócz wydajności charakterystycznej dla nieco tańszych telefonów jest brak obsługi OTG, czyli nie podłączysz go za pomocą przejściówki micro usb - usb do niczego oprócz komputera. Nie obsługuje też LTE.
HooCairs
AKTYWNY

Postprzez turbodyne » 10 gru 2014, o 20:41

A jak ten aparat w Umi zero wypada w porównaniu do aparatu NOKIA N8, systemów i całego aparatu raczej się nie porówna bo to inne systemy.
Mam N8 i boję się zamienić na coś innego, Samsung Galaxy S3 robi gorsze zdjęcia :(
turbodyne

Telefon:: Nokia
ROM: N8

Postprzez vomax » 10 gru 2014, o 21:42

@HooCairs

A nie wiesz jak z jakością wideo?
Na YT można zobaczyć że jakość jest dość że tak powiem średnia(kiedy ruszamy telefonem), ma problemy z ostrością.
Z tego co wiem akurat ten telefon ma niezłą optykę, może to przez softa?

I drugie pytanie, jak go dostać? Z tego co czytałem na forum chyba nikt jeszcze go nie ma, poza tym wszędzie jest wyprzedany :x
Najlepiej poczekać i zamówić skądś z magazynów w Europie?
I jeżeli zamawiam z EU to muszę płacić to cośtam z TAX'em? Sprawdzałem na jakiejś stronie, i jest darmowa wysyłka DHL'em ale można zapłacić to coś(nie za bardzo ogarniam co to).

Trochę boli brak LTE i ponoć GPS słabo łapie, ale jeżeli nic innego w tej cenie się nie znajdzie to nie narzekam :D
vomax

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jaki telefon kupić ?