Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
26 paź 2014, o 23:47
Już była kiedyś taka propozycja ze strony jednego z użytkowników (gdzieś między 700 a 900 stroną ;) ale spotkała się bez odzewu więc ją ponawiam.
Należałoby zamknąć ten wątek i otworzyć kilka nowych dotyczących każdej poczty osobno. Na przykład:
1. PostNL - śledzenie przesyłek, status przesyłek.
2. China Post - j.w.
3. SingPost - j.w.
4. Zbiorczy wątek dla mniej popularnych przewoźników (SwedenPost, SwissPost, HongKong, Yanwen itp. oraz kurierów.
W pierwszym poście każdego z wątków linki do stron ze śledzeniem przesyłek oraz opisy poszczególnych statusów dla danych przewoźników.
Jeśli uważacie, że coś jeszcze mogłoby się tam znaleźć to piszcie - może jakiś moderator podejmie temat.
W tej chwili nie dziwię się ludziom, którzy zadają w kółko te same pytania - odnaleźć się na tylu stronach to rzeczywiście problem. A wyszukiwarka nie zawsze daje radę (zwłaszcza jak ktoś nie wie o co ma zapytać bo jest całkiem "zielony").
26 paź 2014, o 23:52
Ciekawy pomysł , zwłaszcza dla tych "zielonych".
Nie wiem czy spotka się to z aprobatą moderatorów , czy moze ze wściekłym ujadaniem "starych" forumowiczów na lenistwo nowych ale zapewne prawda leży gdzieś po środku. Może by warto było podzielić ten wątek na popularne poczty , moze zmniejszy to bałagan w tym wątku.
26 paź 2014, o 23:56
Despatch: 4251 juz w Polsce :)
przesyłka wysłana 18.10 wiec dosyć szybko.
27 paź 2014, o 00:00
China Post się wyrabia! Nadejście przesyłki w WER Warszawa 8 dni od Collection i 4 dni od NULL CAN. Poprzednia jakiś czas temu(2 tyg?) tak samo szybko doszła. Jestem mile zaskoczony!
27 paź 2014, o 04:56
Gdzieś była ;) ale wydaje mi się że wtedy w każdym z tematów będzie taki sam śmietnik jak tutaj :P temat jest a przynajmniej był założony z opisami statusów niestety go nie dokończyłem a tylko lekko zaczalem :)
27 paź 2014, o 05:13
Nie wierzę,paka z 27.09 weszła w końcu do WER Warszawa! :)
RL024810498CN
1 Nadanie przesyłki 2014-09-22 15:31 International Postal System
2 Wysłanie przesyłki 2014-09-27 08:40 BEIJING
3 Nadejście przesyłki 2014-10-27 01:27 WER Warszawa
27 paź 2014, o 09:23
Człowieku ile razy bedziesz jeszcze umieszzcał w tym temacie ten sam post? To juz 3 raz widze to samo co któryś post. DOtsałeś odpowiedz. Nic nie oznaczaja te cyferki. Sam miałem tak ze 3-4 razy, potem doszly kolejne statusy.To zaden jakis znak :D Sprawdz na innej stronie satus np na 17track albo r4v albo nawet na pp. Aco sie sugerujesz numerem innej paczki? Wstaw swoj numer trackingu to sprawdzimy, bo widze doszukujesz sie dziury w calym, za bardzo panikujesz.
27 paź 2014, o 12:19
niestety Szczecin tez się wziął za VATowanie...
27 paź 2014, o 12:37
Gdzieś była ;) ale wydaje mi się że wtedy w każdym z tematów będzie taki sam śmietnik jak tutaj :P temat jest a przynajmniej był założony z opisami statusów niestety go nie dokończyłem a tylko lekko zaczalem :)
Ale im mniejszy śmietnik, tym łatwiej coś znaleźć...
Wniosek po obserwacji meneli z mojego osiedla
27 paź 2014, o 13:00
Ja w sumie byłbym za podziałem na kilka popularnych poczt + temat zbiorczy dla mniej popularnych przewoźników i kurierów. Czasem sam przeszukuję ten wątek, by porównać sobie chociażby czasy dostarczenia dla SG post, ale ciężko czasem coś tu znaleźć, bo co chwila się natrafia na paczki wysłane przez NLpost, lub ChinaPost, lub po prostu marudzenia, ile to kto już nie czeka na paczkę.
27 paź 2014, o 13:01
Koledzy co to za tracking TH... bez literek na końcu, tylko potem 9 cyfr ? Na 17track mam dotychczas taki wynik śledzenia:
Wszystko się zgadza ? Co to za poczta i rodzaj listu ?