Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

28 wrz 2014, o 14:37

Witajcie,
Mamy pytanko. Zamówiłem telefon, miał być wysłany w ciągu 7 dni. Po 3 dostałem numer trackingowy ale nigdzie nie było widoczny.
Po 11 dniach otworzyłem spór. Chińczyk odpisał, że na pewno wysłał o czasie a numer czasem jest późno widoczny.
Dzisiaj znowu dostałem info, że już jest widoczny i żebym zamknął spór
Takie coś Obrazek
Oczywiście nigdzie poza chińskim załącznikiem nie jest wiczony.
Numer przesyłki podany przez niego - RI034608872CN
Dodatkowo, przesyłka miała być wysłana Singpostem, czy końcówka numeru to nie powinno być SG ??
Co o tym myślicie ?

28 wrz 2014, o 14:54

Nie zamykaj sporu. Zresztą tam jest info tylko o zarejestrowaniu numeru a nie o fizycznym nadaniu przesyłki. Daj mu jeszcze parę dni , sprawdzaj też numer na innych stronach i zobaczysz czy status się zmienia.

28 wrz 2014, o 18:26

Wstawię swój tracking:
2014-09-25 18:04, Item delivery, UP Łódź 7
2014-09-25 08:44, Handing over of item to delivery, UP Łódź 7
2014-09-25 08:44, Processing of item for delivery, UP Łódź 7
2014-09-25 05:39, Package sent, WER Łódź
2014-09-24 23:31, Item arrived, WER Łódź
2014-09-24 21:00, Package sent, WER Warszawa
2014-09-24 13:23, Package released by the customs office, WER Warszawa
2014-09-18 04:44, Held by customs, WER Warszawa
2014-09-18 00:03, Item arrived, WER Warszawa
2014-09-16 03:22, Item arrived, AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE
2014-09-16 03:22, Package sent, AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE

Paczka zatrzymana przez UC 18.09, list z "prośbą" o przesłanie dokumentów zakupu (screeny itp) przyszedł w poniedziałek 22.09.
Wieczorem tego samego dnia wysłałem wszystkona e-mail. 24.09 przesyłka została zwolniona przez UC, a 25.09 była u mnie.
I teraz najlepsze, do paczki dołączone dokumenty celne z intrukcją dla urzędu pocztowego na które nikt nie zwraca uwagi. Pytam się osoby która odbierała ile listonosz wziął za paczkę? Nic.... Pozostaje mi jedynie serdecznie pozdrowić Pocztę Polską i życzyć dalszych sukcesów:)

28 wrz 2014, o 18:40

testerek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

przecież na tym obrazku jest zrzut z trackingu calkiem innej paczki, popatrz dokładnie tam jest numer. nie zamykaj sporu!

28 wrz 2014, o 20:27

grosjean napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Miałem tak samo rok temu-dokumenty wysłane, paczka zwolniona, dwie stówy do zapłaty przygotowane a tu pan listonosz dał tylko kwity do podpisu i dziękuje bardzo :) Na szczęście celny później się nie przypomniał że im zalegam opłaty

28 wrz 2014, o 20:34

katny napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Miałem tak samo rok temu-dokumenty wysłane, paczka zwolniona, dwie stówy do zapłaty przygotowane a tu pan listonosz dał tylko kwity do podpisu i dziękuje bardzo :) Na szczęście celny później się nie przypomniał że im zalegam opłaty

Celny się nie upomina, bo nie ma po co. Obowiązek pobrania należnoci celnej spoczywa na poczcie. Jeżeli tego nie zrobi, to UC pocztę obciąża kosztami.

28 wrz 2014, o 21:29

Dokładnie miałem to samo. Ale przypomniałem listonoszowi to mi dziękował ze jestem uczciwy bo by go obciazyli za to. Ale przynajmniej teraz mam z nim dobre układy i jak trzeba to zostawi paczkę sąsiadom i nie muszę ganiac na pocztę

28 wrz 2014, o 23:45

Czy ktos z was mual dostac paczke z Chin czyms takim jak bpost wedlug ich trackingu pavzka juz dotarla do Polski z poczatkiem tego tygodnia a dokladnie 24.09 . Kto ich paczki dostarcza w Polsce ??

29 wrz 2014, o 05:25

Witam! Zamówiłem telefon u ET, wysyłka Singapore Post.

Podał mi numer 6 dni temu i od tego czasu wszędzie status Unknown - cały czas informuję że status się nie zmienia - gra na zwłokę, czy teraz są jakieś przestoje?

29 wrz 2014, o 06:53

grosjean napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ja miałem to samo. Przeoczenie listonosza. Zostawił mi za free paczkę, na której była naklejka "Pobrać opłaty". Zgłosił się do mnie prywatnie i mu zapłaciłem. Nie wiem jak by był jak bym wyrzucił opakowanie do którego były przyklejone dokumenty.

pozdrawiam Filozof71

29 wrz 2014, o 07:07

Panowie ktoremu portalowi mam wreszcie wierzyc? PRzsylka SR2 co rozna strona rozne daty ;/ i statusy:
17track
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

4px

poczta polska

sg post z r4v

Takze Panowie ktorego fizycznie paczka wyleciała z Chin do PL bo juz sam nie wiem? 23 25 czy 29? ja rozumie rozbierznosci ale 3 rozne daty?

Re: Odp: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

29 wrz 2014, o 08:38

siekieer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jak zwykle wali w hu..... Ze mną było tak samo, zapewniał ze wysłał po 10 dniach się wkurw .... I założyłem spór. Teraz czekam na zwrot kasy. A ogólnie krętacze jak ich mało. Zakładaj spór nie czekaj bo szkoda czasu.
Odpowiedz