Czytając niektóre wypowiedzi o czasie realizacji...
No czasem jak na coś czekasz to jak na szpikkach... ;)
Uwierz mi że najsensowniej założyc że kupując w chinach towar masz za miesiąc...lub dwa :) czyli nie napalać się.
czasem a nawet dość często masz szybciej, zdarzają się "cuda" że sprzedawca zapakuje i wyśle od razu - BO TAK AKURAT SIĘ ZŁOŻYŁO!!! - czyli że miał z czym iść na pocztę czy zamawiać poczmastera.
Wystarczy się postawić w sytuacji sprzedacy na Alledrogo i założyć że na poocztę jest przynajmniej 3km...
czyli paczki wysyłasz jak Ci się zbierze kilka aby opłacało się ruszac tyłek.
Mimo że tam ludzi jest duzo to liczą każdego centa i nie podejrzewam aby zatrudniali specjalniekogoś do wysyłania paczek tylko :)
Czasem zła wola i zlewka bo to tylko zamorski diabeł ( jak mawiają Chińczycy) i może poczekac.
a czasem naprawdę mają zapieprz.
ta zła wola -to bywa że pan Chińczyk sprzedałcoś co ma na innym magazynie albo jeszcze w hurtowni:) więc nr trackingu jest delikatnie mówiąc lipny.
Czasem nadają listem nie rejestrowanym (gdy nie ma wielkiej wartości a przesyłka za free) więc nigdy nie namierzysz dopóki nie dotyrze na miejsce -
miesiąc temu dostałem za free mysz za 4$ - sprzedawc a się zarzekał że dotrze na czas, załozyłem spór po 45dniach w końcu następnego dnia gdy dostałem zwrot kasy pojawił się listonosz z wymęczoną NIEREJESTROWANĄprzesyłką i wściekacł się że nie zmieściła się do skrzynki!!!:)
Kolejna rzecz, paczka jest na poczcie ale kontener dopiero podstawiony, nie zapełniony...
To oczywiście moja wyobraźnia ale oparta na logice że tak to się raczej odbywa:)
Nawet DHL express ma podobne procedury bo nikomu się nie opłaca z jedną przesyłką biec i załatwiać...
czyli czeka aż się jakiś tam worek napełni w danym kierunku...
Może kilkaset lat temu jak król miał osobistego umyślnego to ten leciał na złamanie karku :) z listem do kochanki żeby jednak zmieniła tasiemkę w staniku bo ta błękitna nie będzie pasowała do róz w ogrodzie...
Przepraszam, remontuję kuchnię i zaraz musze brać siędo roboty... musiałem odreagować ;)
Pochwały przyznane za posta: 2