[zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez Darksat » 26 wrz 2013, o 08:16

Czy wszystkie przesylki przechodza w Warszawie przez urzad celny?
Darksat

Postprzez fake4r » 26 wrz 2013, o 08:19

Wszystko co przychodzi z zagranicy musi przejść przez kontrolę celną.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Darksat » 26 wrz 2013, o 08:22

Dzieki,bo juz mi sie troche cieplo zrobilo., status- 2013-09-26 00:12, Zatrzymanie przez urząd celny, WER Warszawa
Darksat

Postprzez dalu » 26 wrz 2013, o 08:28

a ja mam pytanie praktyczne, bo zamawialem z ali cos po raz pierwszy, ogolnie nastawilem sie na to ze chinczycy sciemniaja, pisza ze maja na stanie a nie maja itp itd , w sumie wszysto sie sprawdzilo :-) , ale koniec koncem moj chinczyk niby wyslal mi towar, przesylka dhlem, dostalem nr listu, no i teraz pytanie - po jakim czasie wpisuja ten nr do systemu aby mozna bylo sledzic przesylke, bo na razie to jak go wpisze to jest "not found" ;-)? domyslam sie ze generalnie to ze dostalem w koncu nr listu przewozowego to o niczym nie swiadczy, caly czas chinczyk moze np. czekac na towar od swojego dostawcy, a nr mi podal bo po prsotu zamowil przesylke ale jej nie nadal.
dalu

Telefon:: apple

Postprzez raragnar » 26 wrz 2013, o 08:44

W momencie odebrania przesyłki przez kuriera paczka jest skanowana i status automatycznie się aktualizuje na stronie internetowej, przynajmniej w Polsce tak jest ale takie firmy zazwyczaj mają takie same lub podobne procedury na całym świecie.
raragnar
AKTYWNY

Pochwały: 9

Postprzez shanhaevel » 26 wrz 2013, o 08:53

Darksat napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Taki status może oznaczać (prawdopodobnie), że urząd celny zatrzymał paczkę a Ty dostaniesz papiery do zapłaty VATu i cła lub w przypadku telefonu nie ma np. certyfikatu CE - ale co wtedy nie mam pojęcia kilka osób już tak miało, jeżeli paczka przechodzi przez urząd celny bez problemu to w trackingu nie ma o tym żadnych informacji.
shanhaevel

Postprzez bartazzz » 26 wrz 2013, o 09:04

Darksat napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

niestety taki status to na 100% początek problemów, w najlepszym razie zapłacisz Vat i będzie po sprawie
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez Darksat » 26 wrz 2013, o 09:25

To niedobrze.Pierwszy zakup i odrazu pechowy.
To bedzie chyba moj pierwszy i ostatni zakup w Chinach.
Darksat

Postprzez songoku_evo » 26 wrz 2013, o 10:50

Wszystkie paczki idace do WER Zabrze teraz beda podlegaly weryfikacji deklaracji celnej.
Ja mam inny problem:
Wg 4px moja paczka od 13.09.2013 znajduje sie w Singapurze ( z Pekinu) ale caly czas mam status information received.......
Oficjalnie SG post mowi ze nie ma paczki i aby kontaktowac sie ze sprzeawca. A jak wyslalem maila ze na 4px moga zobaczyc ze ich paczka jest w Singapurze milcza...........
Mieliscie juz taka sytuacje?
songoku_evo

Telefon:: Samsung

Postprzez shanhaevel » 26 wrz 2013, o 10:57

Artykuł na temat certyfikatu CE:

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... om,1951746

songoku_evo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

A od kiedy tak jest?
shanhaevel

Postprzez songoku_evo » 26 wrz 2013, o 11:01

Odkad dokladnie nie wiem. Ale mam znajomego co pracuje w Izbie celnej w Katowicach i mowie ze w zwiazku z duza dziurka w budzecie jest prikaz sprawdzac wszystko co trafia na WER Zabrze. Jedyna mozliwosc ze nie bedzie poddane weryfikacji to jak bedzie taka ilosc paczek ze sie nie beda wyrabia to moga cos malo podejzanego puscic. Jednym slowem dla terenow podleglych pod WER Zabrze lepiej kupic na Allegro z dostawa z poslki suma sumarum wyjdzie ta sama cena a nie ma czekania.
songoku_evo

Telefon:: Samsung

Postprzez inventus » 26 wrz 2013, o 11:02

Witam. Co oznacza ten status
26-09-2013, Information Received (This is not an acknowledgment of the physical receipt of the stated Registered Article)
inventus

Pochwały: 1
Telefon:: Star S7589
ROM: 4.2.2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI