pomoc w wyborze chińskiego smartfona przy konkretnych wymaganiach i cenie.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
2 sie 2018, o 22:15
kol@Lindinho napisz jaki jest trudny sposób
2 sie 2018, o 22:21
Napisałeś wyżej. Innego niestety nie znam. Ja zatrzymałem się na 7 i na razie nie aktualizuję.
3 sie 2018, o 11:54
wczoraj przyszedł z Joybuy, niestety z Vatem, razem więc 700 zł. Wgranie Romu Tajwan Android 7.1.1 faktycznie banalnie proste. Mam kilka pytań do użytkowników. Jakie widzicie wady Androida 8 w porównaniu do 7? Zależy mi zwłaszcza na działającym NFC (macie to włączone permanentnie czy włączacie przed transakcją?)
Na 7.1.1 nie mogę też znaleźć w ustawieniach regulowania diody LED oraz czy gdzieś w ustawieniach googla można ustawić lokalizację i język polski. Nie widzę też zmiany ustawień proporcji (widoczny ekran z notchem i bez niego). Korzystacie z morelocale - ile plus minus procentowo spolszcza? I dlaczego używacie Textry do smsów? Domyślna apka nie działa czy jak?
Ogólnie telefon ładnie wykonany, z niemalże czystym Androidem (po wgraniu wersji międzynarodowej), co dla mnie jest pewną nowością - dotychczas MIUI na Redmi 3S 3/32 (od wczoraj MIUI 10 - bardzo ładny).
3 sie 2018, o 12:49
Z nfc nie wiem, bo nie używam. Z diodą led lepiej używać zewnętrznej appki np. Light Manager (w 8mce też). Proporcje ekranu zmienia się w jakimś nieoczywistym menu w ustawieniach ale tylko w 7mce (w 8mce gdzieś wypadło, można to zmieniać ale trzeba się posiłkować
zewnętrzną appką, podobnie jest z przycikami ekranowymi). Spolszczenie przez morelocale jest bardzo dobre, a Textry używamy dlatego że właśnie domyślna apka do SMSów razem z apką do przeglądania plików po zmianie języka przez morelocale są hinduskie

. To do czego trzeba się przyłożyć to kwestia ubijania aplikacji i autostartu - domyślny system jest bardzo agresywny pod tym względem i trzeba pracowicie sporą liczbę apek dodać do tych nie-ubijanych. Potem telefon jest świetny.
3 sie 2018, o 13:53
U mnie SMSy systemowe działają świetnie, ustawiłem klawiaturę wirtualną Gboard i słownik polski i autouzupełnianie działa. Jeśli chodzi o MoreLocale to tylko po restarcie trzeba ustawiać poza tym spolszczenie lepsze niż niektóre ROMy dedykowane.
3 sie 2018, o 14:34
Mój wisi w Wer Warszawa od 29.7 ale mam kraj nadania Holandia, kupiony na Joybuy, list polecony priorytetowy, czy miałeś tak samo?
3 sie 2018, o 14:54
Tak, mój z Joybuy też szedł przez Holandię, ale Chińczyk bardzo ładnie na etykiecie wszystko opisał: zawartość, cenę, kraj pochodzenia Chiny. WER Pruszcz miał wszystko ładnie podane na tacy. Tobie jednak życzę bez VAT-u, to przecież tylko i aż loteria.
3 sie 2018, o 15:32
Używam stock oreo z zablokowanym bootloaderem.
Ogólnie jestem zadowolony. Morelocale spolszcza zadowalająco, z domyślnych aplikacji to wywaliłem te googlowskie przez adb. Google pay działa. Śmiga szybciej niż x820 na snapdragonie 820. Korzystam ze stockowej apki od sms. Jedynie menadżer plików zmieniłem bo dymyślny ma podpis po hindusku.
Żeby jeszcze ten telefon obsługiwał B20 to byłby idealny.
3 sie 2018, o 16:03
Mój też tak szedł . Jak ktoś wcześniej opisał . Na przesyłce dokładne opisy. Tak że powodzenia. Mi też naliczyli Vat
3 sie 2018, o 18:14
Z tym Nfc na Oreo to mnie pozytywnie zaskoczyłeś. Teraz poważnie rozważę aktualizację. Jakiego menedżera używasz? Nie ukrywam, że po przesiadce z MIUI 10, Android 7.1.1 trochę biedny heh