Porównanie aparatów i zdjęć w chińskich telefonach

Porównanie chińskich telefonów, zakupionych w Chinach i wyprodukowanych w Chinach.

Re: Porównanie aparatów i zdjęć w chińskich telefonach

Postprzez swiezak82 » 22 maja 2017, o 09:15

chinczykk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

dokladnie , mi4c naprawde daje rade jak chodzi o foto. tylko strasznie sie nagrzewa

@chinczykk
Tylko pamiętaj, że ten telefon nie ma tak istotnego dla ciebie znaczka CE. Proponuję więc się zastanowić przed użyciem. Był już przypadek opisany tutaj, że telefon się zapalił podczas ładowania.
I skąd ty wiesz jakie on zdjęcia robi? Czyżbyś miał ten jak to nazwałes "niebezpieczny chiński szajs"?

Autor postu otrzymał pochwałę
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez Flyagaric » 22 maja 2017, o 11:25

miklopl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Twój wywód w niczym nie przeczy mojemu. Wręcz nie widzę związku.
Potwierdza tylko, ze kiepski soft może schrzanić efekt końcowy, ale w żaden sposób nie dowodzi, że schrzanioną całość można wyciągnąć softowo, a tak by było gdyby to faktycznie soft był najważniejszy.
MIUI na E7 nie było customem, jechał na uniwersalnych sterownikach z tego co pamiętam, a wciąż robiło dobre zdjęcia.

Dobra sorry za offtop - let's agree to disagree.

Wracając do tematu przy obecnych (są niskie już długo) cenach Mi4, to chyba zwyczajnie niemożliwym jest wyrwać coś z równie dobrym aparatem. Przez krótki czas była dostępna Nubia Z7 Max, z tego samego okresu. Też fajny fon i bardzo przyzwoity aparat.
Niestety, nie sądzę, żeby w dającej się przewidzieć przyszłości pojawił się fon w tak atrakcyjnej cenie, który zaoferuje takie możliwości aparatu, bez godzenia się na zbyt wiele kompromisów.
IMHO, to se ne wrati.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez miklopl » 22 maja 2017, o 12:19

Heh. W Xiaomi często są dobre graty i kiepski soft. Przecież pisałem o tym od początku :) Czyli zgoda :)

No i zgoda, że nie da się już kupić za 500 z tak dobrym aparatem. Dlatego poszedłem w używkę :/
miklopl

Pochwały: 3
Telefon:: BlackBerry

Postprzez basswitek » 6 cze 2017, o 11:12

Mi4c robi ładne fotki, szczególnie kolory/kontrast 10/10, dobiera perfekcyjnie i pod tym kątem zdjęcia zachwycają, nie gorzej od S7 edge a lepiej od Meizu MX4 pro. Jakość jest bardzo dobra jak na telefon i zadowalająca ogólnie również dla typowego użytkownika cyfrowych kompaktów. Przy dobrym, oświetleniu w letni dzień jakość nie odbiega od S7 edge! I nie piszcie głupot że w dobrym świetle to każdy chińczyk zrobi super fotki, bo to bzdura. Redmi 3s czy Cubot H2 nawet w słońcu nie zbliżają się do mi4c. Bez problemu cykałem fotki (bez lampy) na Allegro, gdzie zależało mi na pewnych drobnych detalach.
Problemy zaczynają się stopniowo przy coraz słabszym oświetleniu, rośnie poziom szumów i spada ostrość, zdjęcia wychodzą jak na Redmi w słońcu lub gorsze. No ale to jest normalne jak nie ma OIS. Aplikacje do zdjęć są istotne, na apce miui podobno słabo, Snapdragon camera - lipa wg mnie (a szkoda bo wygodna apka), skaszanili odszumianie i zdjęcia nie mają detali ani ostrości, bez odszumiania jest z kolei za duże ziarno.
Naściągałem wszystkie apki i testowałem. Używam 'a better camera', niezły jest też Snap Camera, Footej Camera.
basswitek
AKTYWNY

Pochwały: 31
Telefon:: Xiaomi mi4c

Postprzez avatarek » 6 cze 2017, o 23:24

on ma imx258 tylko w sumie więc chyba nieco przesadzasz z tą jakością fot ala samsung.
Ciekawi mnei porównanie aparatu z leeco cool1 i mi4c i redmi note 4x
Wszystkie mają imx258
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: komórkowy

Postprzez basswitek » 6 cze 2017, o 23:46

Barwy i kontrast dobiera nie gorzej od S7 edge. Jakość jest porównywalna do S7 edge tylko w idealnych warunkach (słoneczny dzień). Im ciemniej tym stopniowo coraz większa różnica, a w nocy przepaść. Za jakość zdjęć sensor aż tak bardzo nie odpowiada tylko cała optyka. Cool 1 robi bdb fotki, widziałem sample, Redmi dużo słabsze.
basswitek
AKTYWNY

Pochwały: 31
Telefon:: Xiaomi mi4c

Postprzez tpawel » 7 cze 2017, o 08:00

G6 też ma imx258 i robi świetne foty, tak jak pisze kolega - sensor to tylko jeden element układanki

Wysłano z Redmi Note 4x
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez pete67 » 11 cze 2017, o 20:35

mógłby się ktoś pokusić o ranking w jakości zdjęć z telefonów?
NP w chwili obecnej zdaje się(!) że jest Galaxy s8
a potem? (generalnie chodzi o segment 700-1500zł)

Chcę zmienić telefon i chciałbym aby w niektóre mniej wymagające sytuacje zamiast lustrzanki mieć przyzoityu aparat w telefonie...
tak tak... lustrzanka vs najlepszy nawet aparat w telefonie, znam ograniczenia i jednego i drugiego.
Chodzi o specyficzne sytuacje gdzie telefon wysatarczy ale vchciałbym aby fotki były jak najlepszej jakości.
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez miklopl » 12 cze 2017, o 08:14

Taki ranking będzie subiektywny i - sorki za dosadność - bez sensu. Dla jednego ważne jest, żeby zdjęcie wprost z aparatu było jak najbardziej ok, dla drugiego ma to być wyjściowy materiał do obróbki i oczekuje małego odszumiania, małego kontrastu i dużej rozpiętości tonalnej. To pierwszy konflikt. I będzie ich więcej. Odszumiony i przeostrzony obrazek, czy bardziej naturalny? Przewalone kolory, czy naturalne? HDR robiący obrazek ala komiks, czy delikatny? Ciężko będzie to wszystko pogodzić w rankingu...

Zobacz zresztą nawet dyskusje o zdjęciach w tym wątku. Nie zawsze opinie są zgodne... Chyba nie pozostaje nic innego, niż czytać, szukać i - w miarę możliwości - sprawdzać samemu.

Autor postu otrzymał pochwałę
miklopl

Telefon:: BlackBerry

Postprzez peterg6 » 12 cze 2017, o 17:19

avatarek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Miałem Mi4c, mam Cool1- Ten drugi lepsze fotki. Przede wszystkim w ciemniejszych scenach
peterg6

Telefon:: Mi6

Postprzez pete67 » 13 cze 2017, o 20:12

miklopl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Racja, że subiektywne oceny są zawsze priorytetem.
Upraszczając kwestię, chodzi oczywiście o gołą nie zmienianą fotkę. bez HDR, upiększaczy itd.
Mało który telefon rejestruje w RAW - mam tą świadomość ale niech będzie uśrednienie, odnośnie detali, i ostrości na całym obszarze fotek.
albo jeszcze inaczej.
Jakie telefony w zaproponowanym przedziale cenowym będą robić przyzwoitej bądź dobrej ( jak na telefon) jakości fotki
Przykłąd - Mi5 radzi sobie całkiem dobrze a taki ( mam teraz) RMN3P bardzo przeciętne- chodzi mi o szczegóły
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez marx » 14 cze 2017, o 18:15

[url]Xiaomi Mi6[/url]
Tryb HDR
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek