Porównanie chińskich telefonów, zakupionych w Chinach i wyprodukowanych w Chinach.
Odpowiedz

Re: Porównanie aparatów i zdjęć w chińskich telefonach

11 maja 2017, o 17:41

A tutaj album w Flickr. Zdjęcia z Xiaomi mi4c i Lg G3. Pierwsze zawsze z Xiaomi. Nie robiłem żadnych poprawek ani selekcji. Widać, że czasem Xiaomi ma lekki problem z AF. Ale generalnie świetnie daje radę. LG również mimo wieku. No i widać, jak Xiaomi oszukuje w parametrach ekspozycji.

https://flic.kr/s/aHskUJUEBL

Mi4c na xiaomi.eu 7.4.20. Aplikacja aparatu miui (domyślna).
LG g3 z softem stock 30n. Domyślna apka aparatu.
Ostatnio edytowano 11 maja 2017, o 19:07 przez miklopl, łącznie edytowano 1 raz

11 maja 2017, o 18:25

mi4c kawal dobrego aparatu... a taki tani teraz...

11 maja 2017, o 18:53

Tak. Ale LG G3 kupiłem (na gwarancji jeszcze w Polsce) za 500. W idealnym stanie. Zero rysek. A wg mnie aparat lepszy. Czasem balans bieli nieco za zimny, ale to łatwo skorygować. Za to ostrość, detale, stabilizacja - wszystko na plus.

20 maja 2017, o 22:03

miklopl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Moglbys porownac aparat z Mi4C do tego z Redmi Note 4X? Chociaz napisac jak wypadaja w porownaniu do siebie.

20 maja 2017, o 22:07

valgir napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Moglbys porownac aparat z Mi4C do tego z Redmi Note 4X? Chociaz napisac jak wypadaja w porownaniu do siebie.

Nie ma porównania nawet, Mi4c jest o niebo lepszy w fotografowaniu, niby w 4x da się nieraz trafić imx258, ale optyka jest zupełnie inna.

Wysłano z Redmi Note 4x

20 maja 2017, o 22:15

tpawel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie ma porównania nawet, Mi4c jest o niebo lepszy w fotografowaniu, niby w 4x da się nieraz trafić imx258, ale optyka jest zupełnie inna.

Wysłano z Redmi Note 4x

Dzieki! Zastanawialem sie miedzy Redmi Mi4 a Note X, ale wezme chyba Mi4 (ma chyba ten sam aparat co Mi4C) bo jest wd obrej cenie u Goldwaya.

20 maja 2017, o 22:18

Nie ma tego samego aparatu. W mi4 jest imx214, a w Mi4c jest imx258, choć zdarzają się podobno też wersję z samsungiem. Jeśli aparat nie jest jakoś mega priorytetowy to bierz Note 4x,mialem oba i tak użytkowo z 4x się lepiej korzysta, głównie ze względu na baterie (spokojnie 2x dłużej niż w mi4) i nie grzejący się, a ciut wydajniejszy procek

Wysłano z Redmi Note 4x

21 maja 2017, o 10:18

Nie mam Note 4X, tylko Redmi 4X :) Nie ma porównania - niestety. Widoczki itp w dobrym świetle są całkiem spoko z 4X, ale w pomieszczeniach (nawet przy dobrym świetle) zaczyna się dramacik ;-)

Aparat w mi4c jest ten sam, co w LG G6. To pokazuje, że sam moduł aparatu nie ma aż takiego znaczenia, bo jednak trudno zestawić jakość zdjęć z tych obydwu telefonów :) Mam wrażenie, że Xiaomi i społeczność (custom romy) nie do końca ogarniają ten przetwornik z mi4c. Ma on sporą rozpiętość tonalną i zdjęcia bez HDR mają i tak o wiele wyraźniejsze cienie niż z wielu innych przetworników. A soft Xiaomi oraz społeczność ciągną te cienie w HDR, że masakra. Wychodzi nienaturalnie nieco.

21 maja 2017, o 11:34

miklopl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

hmm , akurat w mi4c zdjecia wychodza natrualnie .. tzn w prownaniud do samsunga s6... te same ujecia.. i osoba w s6 nie byla w stanie uchwycic tego co naprawde bylo wiadc..mi4c oddal kapitalnie , a na samsungu mimo super aparatu , zdjecie bylo ladne , bardzo ladne ale nienaturalne - troche jak obraz z hdr itp itd

21 maja 2017, o 15:17

Kompletna bzdura, bo nie aparat jest taki sam, a jak już, to tylko sensor może być tak sam. Na moduł aparatu składa się znacznie więcej rzeczy (optyka, soft, itd.), a te nie są te same, więc to co napisałeś nijak się ma do prawdy i świadczy tylko o tym, że nie wiesz o czym piszesz.

BTW. Jest kilka dość tanich fonów chińskich z sensorem montowanym w np. Galaxy S6 i jakość ich zdjęć nawet się nie zbliża do S6. Twoja konkluzja jest mylna, bo wychodzi z nieprawdziwych założeń.
Odpowiedz