przez notorious23 » 20 maja 2017, o 09:54
To ja może nie zrozumiałem. Trochę zamącone zostało. Chodzi o przelew $ z konta walutowego czy o korzystanie na PP z podpiętej karty walutowej z tego konta?
Korzystam z karty USD w T-Mobile i ściąga mi dokładnie tyle USD ile płacę w sklepie - nigdzie nie musiałem dzwonić. Przy zakupie wybieram tylko opcję obciążenia karty wg faktury i mam ustawione saldo podstawowe na USD.
Co do przelewania na saldo PP to informacja na stronie PP jest następująca: "Możesz przelać pieniądze na swoje konto PayPal wyłącznie z własnego rachunku bankowego, w walucie PLN."
Witam
Chyba jednak trzeba wykonać telefon do PayPal i ustawić kartę na USD. Mam konto USD w T-mobile Bank, również kartę dolarową w tym samym banku powiązaną z PayPal. Główna waluta na PP to USD. Chciałem zadzwonić do nich w piątek ale po 17 już nie pracują, a że Leeco schodził jak "ciepłe bułeczki" musiałem się spieszyć. W bangood.com wychodziło z przesyłką $208,70. Sprawdziłem na wyciągu z karty - pobrało $227. Tak niestety wyglądają kursy walut na PP. W plecy $18 czyli jakieś 65 PLN. Sytuacja nagła i zaryzykowałem gdyby komuś się nie spieszyło to chyba jednak warto przedzwonić do PP. Pzdr
EDIT:
Jednak kolega wyżej miał rację, temat poruszany ale do końca nie rozwiązana kwestia. Przeszukałem dokładniej ustawienia PayPal i w Ustawienia/Ustawienia płatności/Zarządzaj wstępnie zatwierdzonymi płatnościami/Ustaw dostępne źródła finansowania płatności/Opcje przeliczania - należy zaznaczyć przy karcie USD - Obciążyć rachunek w walucie wykazanej na fakturze wystawionej przez sprzedającego.
Chciałem to sprawdzić i kupiłem etui również na bangood kwota do zapłaty $6,98 - pobrane z karty $6,98. Screen w załączniku z transakcji. Wcześniej kupiony telefon $208,71 - podwójne przewalutowanie - kwota pobrana - $226,75
Czyli wystarczy karta $ powiązana z PP + powyższe ustawienia (nie trzeba dzwonić do PP). No nic człowiek uczy się na błędach - jak mówi przysłowie " pośpiech jest wskazany przy łapaniu .... "