Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Postprzez sebaj.p » 27 gru 2015, o 02:33

To jest właśnie to o czym pisałem w pierwszym poście na poprzedniej stronie czyli, że trzeba zadzwonić a kolega lokalizator sie chyba myli.
sebaj.p

Telefon:: idol

Postprzez lokalizator » 27 gru 2015, o 10:28

Kolego Setral wklej proszę zrzut ekranu ze szczegółami transakcji w PayPal.
Wejdź w listę swoich transakcji na PayPal i tam wyświetlisz jej szczegóły (kliknij na tej transakcji).

Mam pewne podejrzenia ale trzeba się upewnić.

Zobaczcie proszę, że mimo wyboru przelicznika sprzedawcy na karcie w szczegółach transakcji widzimy 24.12 PLN zamiast kwoty w USD (opis).
To świadczy o tym, że PayPal nie próbuje obciążyć karty kolegi dolarami ale złotówkami - czyli 5.98$ po ich kursie dające 24.12 zł, co widać na ostatnim obrazku.
A ponieważ rachunek karty prowadzony jest w USD to właśnie taka kwota jest zablokowana na karcie - nie 5.98 USD a 24.12 PLN co po kursie banku daje zakup 6.52 USD - widoczny w blokadach karty!

Aby rozwiązać tą zagadkę należy ustalić faktyczną walutę i kwotę obciążenia przez PayPal karty kolegi dla tej transakcji .
Mamy tu bowiem do czynienia z błędem jednego z uczestników tej transakcji: sprzedawcy, PayPal'a albo może i nawet kupującego.
Wydaje się, że mamy do czynienia ze złym wyborem waluty obciążenia.
Dalsze wnioski jak zobaczymy szczegóły - widok tej transakcji na liście PayPal.
W razie czego powinna pójść reklamacja. Kwota mała ale dzięki temu kolega ustali co i jak i dla większych kwot nie będzie poźniej kłopotu.

A ja od siebie może coś wkleję w ciągu dnia, jeśli będzie adekwatne.

Pozdrowienia

PS.
Kolego Setral wywal USD jako waluty podstawowej i zostaw tylko PLN, jeśli nie przelewasz dolarów na swoje konto w PayPal.
Będzie czytelniej na Twoim rachunku.
Do transakcji kartami podpiętymi w PayPal w obojętnie jakiej walucie nie ma potrzeby ustawiania tej waluty jako podstawowa dla konta PayPal.
Ważna jest waluta obciążenia (transakcji) ale tylko dla nas (ze względu na ew. koszty transakcyjne).
PayPala to tak naprawdę nie interesuje, a dokładniej to zależy im abyśmy nie wybierali waluty sprzedawcy i kupowali ją od PayPal :)
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Pochwały: 8
Telefon:: LeEco

Postprzez Setral » 27 gru 2015, o 12:11

Szczegóły transakcji, proszę:
Obrazek

Obrazek
Niestety jest tak, jak napisałeś.

Dzięki za wskazówki. Walutę postaram się przywrócić na PLN po zgłoszeniu reklamacji.
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez lokalizator » 27 gru 2015, o 12:21

Setral napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

O i bardzo dobre szczegóły!
Błędu nie popełnił sklep żądając USD ani tym bardziej TY.
Zostaje błąd po stronie PayPal.
Proponuję złożyć reklamację, że mimo wyboru przelicznika sprzedawcy obciążono Cię w PLN a nie USD!

Niedługo będę kupował kilka książek w Polskim sklepie, płacąc w PLN a użyję karty w GBP.
Zrobię kolejne zrzuty.
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Postprzez sebaj.p » 27 gru 2015, o 12:30

Widzę, ze upierasz się nadal przy swoim. Ja już napisałem dlaczego obciążyło kolege w zlotowkach. PayPal nie ma informacji ze karta jest dolarową więc założyli, że jest w zlotowkach. Reklamacj pewne uznają, bo wcześniej w wątku pisali że uznają w tym wypadku.
sebaj.p

Postprzez lokalizator » 27 gru 2015, o 12:58

sebaj.p napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Upieram się bo korzystam ze swojego i dwóch innych rachunków i nigdy nie było takich kołomyi.
Nadal upieram się, że waluta rozliczeniowa nie ma nic do rzeczy jeśli płacimy według przelicznika sprzedawcy.
PayPal jest pośrednikiem w przekazaniu pieniędzy z karty do sprzedawcy w wybranej przez nas walucie.
Zaraz zrobię zrzuty ekranu dla różnych walut.

Ale OK, może się mylę i w Polsce PayPal działa tak, że jeszcze wymusza walutę rozliczeniową dla karty....

U mnie to działa inaczej.
Konto w GBP i podpięte karty kredytowe i jedna karta prepaid.
Jeśli płacę cokolwiek w funtach, to na obojętnie której karcie pojawi się obciążenie w funtach.
Jeśli zapłacę w PLN jakąkolwiek kartą to pojawi się na niej obciążenie w PLN
Banki sobie przeliczą na swoją walutę co będzie widoczne w obciążeniu karty - PayPalowi nic do tego!

Gdyby tak było, że PayPal obciąża mnie jak piszesz w walucie przyjętej jako rozliczeniowa dla karty, to kupując ksiązkę za 10 zł miałbym w PayPal nie transakcję na 10 zł na wybranej karcie ale X.XX GBP po kursie PayPal!
A tak nie jest. Ja zostawiam przeliczenie bankowi a PayPal ma dostać dokładnie 10 zł i na tyle mnie obciążyć (w PLN)!
Płacąc z kolei tą samą kartą 10 USD PayPal obciąża mnie na 10 USD a nie na XX.XX funtów po swoim kursie!
I tak PayPal robi, bez mojego udziału! Ja płacę w jakiej chcę walucie i PayPal właśnie w niej mnie obciąża na wybranej karcie!
Robiąc te transakcje jedna po drugiej musiałbym zmieniać walutę rozliczenia dla karty tuż przed kolejnymi transakcjami - a tak nie trzeba!.

Powtórzę dla jasności - nie ma znaczenia w czym ja płacę (EUR, USD, PLN) kartą prowadzoną w GBP. Po wybraniu przelicznika sprzedawcy na karcie pojawia się obciążenie w wybranej przeze mnie walucie (EUR, USD, PLN) a nie w funtach, czyli PayPal żąda obcej waluty a nie tej jakiejś tam rozliczeniowej! Piszę to na bazie doświadczeń w PayPal w UK!

Jeśli w Polsce PayPal robi inaczej to niestety zostaje Wam reklamować!
Przykro mi, że tak jest bo nie jest to standard a raczej błąd na rachunkach w Polsce.

EDYTOWANE:

Przepraszam, za długi post - ale w jednym będzie lepiej.

Poniżej przykłady dwóch transakcji.
Karta prowadzona w GBP - w PayPal nigdy nie ustawiam czegoś takiego jak waluta rozliczeniowa dla żadnej karty ale w nomenklaturze przewijającej się we wcześniejszych postach pewnie powinny to być funty ;)
Traktuję PayPal identycznie jak terminal w sklepie - płacimy za granicą w lokalnej walucie sklepu ale czasem terminal pyta czy chcemy jego kurs waluty - ja odpowiadam, że dziękuję i pozostaję w zagranicznej walucie sprzedawcy. Do mojego banku trafia obciążenie w walucie zagranicznej

Płacę tą kartą PayPalem w PLN oraz USD - nic w tym czasie nie zmieniam, czasem także w funtach się zdarzy.
PayPal obciąża mnie w tej walucie co chce w kwocie jaką płacę sprzedawcy i nigdy nie przelicza tego na swoje funty!
Gdyby było jak piszecie o jakiejs karcianej walucie (osobnej od waluty rachunku PP) to przed każdą transakcją w innej walucie niż ostatnio musiałbym dzwonić do PayPal i ją zmieniać.
Albo bez mojej interwencji PayPal obciążałby kartę w funtach - analogicznie jak u kolegi obciążył kartę w złotówkach dla transakcji dolarowej!
Tak nie jest!

Zakup w złotówkach przez PayPal - 16 zł:
Obrazek

Odpowiednie do powyższego obciążenie karty płatniczej w GBP:
Obrazek
Jak widać karta obciążona została przez PP kwotą 16 PLN i przeliczone zostało po kursie karty na funty.
Co ważne - waluta transakcji to PLN i PayPal dostał dokładnie ile trzeba - złotówek a ja zapłaciłem tak jak chciałem

Zakup w USD w sklepie gearbest przez PayPal - 5.02 USD:
Obrazek

Odpowiednie do powyższego obciążenie karty płatniczej w GBP:
Obrazek
Jak widać w tym przypadku PayPal obciążył mnie kwotą 5.02 USD a o kurs przeliczenia na walutę martwił się mój bank.
Powyżej przy okazji podobne transakcje z aliexpress -także obciążenie w USD ale tu nie mamy wątpliwości - pokazuje to jako analogia do PayPal.

WNIOSKI:

Na moim rachunku PayPal nie funkcjonuje pojęcie waluty rozliczeniowej dla karty. Mało tego PP nic do mojej karty!
Jak kupie coś w rosyjskich rublach to o przeliczenie będzie się martwił bank a nie PayPal.
PayPal obciąża mnie zgodnie z moim wyborem. Wybieram przelicznik sprzedawcy, więc do banku PP wysyła obciążenie w walucie w jakiej zakupiłem i taka kwota i waluta widnieje na wyciągach w PP oraz w banku. Bank sam przelicza na funty (waluta karty) a przy okazji robi to doskonale bo bez prowizji a po kursach MasterCard.

Co do sytuacji kolegów w Polsce - to uważam, że PayPal coś miesza - licząc na zarobek w kraju, w którym nie isteje skuteczny nadzór finansowy a klienci mają znikome możliwości skutecznego dochodzenia racjo. Kto się nie połapała ten berek - PayPal zarobił.

Chyba na tym zakończę a kolegom życzę powodzenie w płatnościach PayPalem.
A jak ktoś z w UK to polecam tą kartę co mam do wszelakich płatności zagranicznych (online i normalnie) bo mamy kurs mastercard bez prowizji.
Amen ;)
Ostatnio edytowano 27 gru 2015, o 14:08 przez lokalizator, łącznie edytowano 1 raz
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Postprzez sebaj.p » 27 gru 2015, o 13:50

Winny jest bank. Ja też nie mam problemu bo mój bank podał PayPalowi, że moja karta jest w dolarach. Jeżeli tego nie zrobi PayPal podaje wartość do rozliczenia w zlotowkach ponieważ w Polsce taka mamy walute.
sebaj.p

Postprzez lokalizator » 27 gru 2015, o 14:19

sebaj.p napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Będę uparty. To nie bank a PayPal jest winny. Bank przyjmie takie obciążenie jak zleci mu terminal sprzedawcy!
Nie masz racji, że PayPal rozlicza w złotówkach bo taką mamy walutę. PayPal jest tylko "terminalem płatniczym". Co innego jak płacisz ze środków na rachunku PayPal - wtedy waluta jest istotna i PayPal przeliczy sobie jak chce.

Karta płatnicza może być w czym chcesz a PayPal winien wysłać obciążenie w walucie sprzedawcy a nie w PLN bo w takim kraju karta!
U kolegi Serbala widać to doskonale - sklep chce USD, Serbal chce wysłać USD a PayPal przliczył sobie sam ignorując wybór płatnika!
Jakby Serbal chciał zapłacić w EUR swoją kartą dolarową to PayPal ma wysłać obciążenie w EUR a bank Sebrala przeliczy to na USD.
PayPalowi nic do tego! I nie ma znaczenia waluta karty o jakiej niby wie PayPal!
Przeliczenia to problem Twojego banku a nie mętnego PayPala - dlatego właśnie płacimy odpowiednimy kartami a nie zdajemy się na złodziejskie kursy PP!

Trochę zaciemnia obraz fakt, że tutaj masz zbieżność bo płatność w USD i karta w USD ale na moim przykładzie (patrz wcześniejszy post) widać to dla obciążeń w różnych walutach.
Jedna karta w jednej walucie i PayPalowi nic do tego - obciąża mnie wg rachunku ze sklepu i mojego wyboru waluty i sposobu rozliczenia.
Waluty są różne i w takich właśnie PP mnie obciąża.

Analogicznie dawno temu zapłaciłem kredytówką w GBP sklepowi w Chinach kilka USD. Myślisz, że PayPal obciążył mnie w "walucie rozliczeniowej karty i kraju", czyli GBP? Nieeee, były to dolce a bank policzył sobie po kursie MC ze swoją prowizją. Zarobił bank a nie PayPal

Podsumowanie:
W tutejszym PayPalu (UK) nie ma czegoś takiego jak waluta rozliczeniowa karty!
A w "polskim" czas może dobrze regulamin przeczytać bo wychodzi na to, że panują inne zasady!

Wg mnie problemy z rzekomą "walutą rozliczeniową" kart dodanych w polskim PayPal to ściema.
Oni po prostu walą na chama swoje kursy licząc, że klient się nie zorientuje.
Serbal kliknął rozliczenie w USD a PP wysłał w PLN po swoim kursie - zgodnie z pierwszą opcją zamiast opcji drugiej!
A uznawanie reklamacji to reakcja na to, że klienci nie kupili mętnych tłumaczeń. Ale czy wszyscy reklamują? :)
Tu pól dolca tam ćwierć i mamy kolejny milion!

Offtop:
W UK nadzór finansowy jest skuteczniejszy. Była afera z nadmiernymi opłatami karnymi pobieranymi przez lata.
Finał? Jedno pismo do banku, że w latach takich i takich pobrano od ciebie tyle i tyle... Miesiąc później masz kasę z powrotem. A często jest kilkaset i więcej funtów.
W Polsce? Ile już afer zamieciono pod dywan? DO dzisiaj trwa użeranie z Getinem o polisy, z gruntu nie ważne bo są wyroki. I co? Nic...
Obstaję przy swoim - PayPal strzyże owce ale czasem z naskórkiem!

Amen ;)

PS.
Jak znajdę czas to w przyszłym tygodniu specjalnie spróbuję dodać do mojego PP w UK kartę złotówkową z BZWBK i zapłacę nią jakieś drobiazgi w funtach, euro i może w PLN :) Będzie widać dokładnie jak mój PP to potraktuje i że/czy obciąży mnie właściwie zostawiając przeliczenia waluty BZWBK (analogicznie do obecnej sytuacji). Dam znać o skutkach i na tym zakończe szukanie dziury w polskim PayPalu.
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Postprzez sebaj.p » 28 gru 2015, o 08:52

Nawet już nie czytam tych wypracowań. Zadzwoń do PayPal i się dowiedz jak to wygląda a nie na siłę próbujesz wciskać coś co się Tobie wydaje.
sebaj.p

Postprzez joker0skater » 28 gru 2015, o 10:18

Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mianowicie pierwszy raz zderzam się z płatnościami paypal, zastosowałem się do poradnika - podpiąłem kartę prepaid walutową USD, potwierdziłem ją oraz ustawiłem dolar jako walutę podstawową.
Obrazek

Przez ostatnie dni próbuję dokonać płatności przez paypala tą właśnie kartą - bezskutecznie, ponieważ nalicza mi jakieś dodatkowe prowizje.
Obrazek

Produkt jaki chcę kupić kosztuje 128.96$ a na karcie prepaid posiadam 131.43$. Jak widać na drugim screenie paypal chce wziąć ok. 20 zł za powyższą transakcję i rozlicza to w zł. Dodatkowo dodaję wiadomość od paypal, gdzie zapytałem o możliwość prowadzenia rachunku w USD. Odpowiedź następująca:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
ZTE Blade -> Meizu M1 Note -> LeTV x500 -> Xiaomi Redmi 3
joker0skater

Telefon:: ZTE Blade
ROM: CM 2.3.7

Postprzez widmo82 » 28 gru 2015, o 11:13

lokalizator napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Trochę nie rozumię tej porady... skoro robię zakupy na jd.com lub bangood czy aliexpress i w PayPalu mam podpięta kartę walutową z Tmobile (USD) (nie rozbię przelewów na PayPal bo liczę, że oni sami pociągną kase z mojego konta w Tmobile - USD) oraz napisalem do PayPala, że ta karta ma byc w USD rozliczana... to źle?
Fakt, najpierw ustawilem sam dolarówkę na koncie PayPala a później po zakupie na bangood zostałem jakoś dziwnie przewalutowany, napisalem reklamacje i oddali mi 6.50zł
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez lokalizator » 28 gru 2015, o 11:23

widmo82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Trochę nie rozumię tej porady... skoro robię zakupy na jd.com lub bangood czy aliexpress i w PayPalu mam podpięta kartę walutową z Tmobile (USD) oraz napisalem do PayPala, że ta karta ma byc w USD rozliczana... to źle?
Fakt, najpierw ustawilem sam dolarówkę na koncie PayPala a później po zakupie na bangood zostałem jakoś dziwnie przewalutowany, napisalem reklamacje i oddali mi 6.50zł

Ja wzoruję się na posiadanym rachunku (a obsługuję ich kilka) prowadzonym przez PayPal w UK.
Aby dokonać płatności kartą w dowolnej walucie nie ma potrzeby otwierania rachunku w tej walucie.
Dokonujesz tylko płatności kartą w walucie którą sobie życzysz a nie zasilasz rachunek w PayPalu!
Nie ma także potrzeby dzwonić ani ustawiać jakiejś waluty rozliczeniowej dla karty, bo nie ma to żadnego znaczenia.
PayPal ma obciążyć kartę w walucie jakiej klient sobie życzy i w sposób (przelicznik) jaki sobie życzy.
U mnie tak jest czego dowiodłem we wcześniejszym poście - screeny z transakcji w USD i PLN na jednej karcie prowadzonej W GBP.
Najwyraźniej w Polsce jest inaczej ale np. kolega sebaj.p dowodzi, że tak ma być i już. Powodzenia...

Tak ma nie być bo nie jest to normalne, na pewno nie w UK.

Napisałeś, że złożyłeś skuteczną reklamację i oddali 6.50 zł. Reklamacja nie ma być normalną drogą a jedynie wyjątkową. PayPal liczy na niewiedzę klientów co tylko na tym forum widać doskonale po ilości identycznych problemów.

Czy rachunki prowadzone w PLN muszą być gorsze niż w GBP i dlaczego? :)

W ostatnim poście napisałem o regulaminie, co potwierdza to co powyżej.
Ostatnio edytowano 28 gru 2015, o 12:57 przez lokalizator, łącznie edytowano 3 razy
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI