Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Postprzez lokalizator » 25 gru 2015, o 16:44

Masiakox napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie do końca tak. Czasami PayPal jest także normalnym operatorem dla płatności karcianych. I wtedy możne płacić tylko kartą bez logowania.
Taka opcja jest jednak zależna od sklepu i czy wybrał właśnie tego opa.

sebaj.p napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Może i nIe da się może ustawić w jakiej walucie jest karta ale da się (a nawet trzeba) ustawić dla podpiętej karty w jaki sposób będzie obciążana.
I jeżeli wybierze się obciążenie karty w walucie sprzedawcy a nie po kursie PayPal to PayPalowi nic do waluty karty!
Obciążenie np. z chinskiego sklepu wpadnie w USD i takie wykona PayPal na tej karcie. Nie ważne co będze rozliczeniowe dla karty bo nie obchodzi to PayPala. To jest tylko i wyłącznie sprawa naszego banku.
Obciążenie u sprzedawcy w USD wpadnie z PayPal w USD (bo tak wybraliśmy, że ma być waluta sprzedawcy) i bank tak obciąży kartę choćby była w czeskich koronach. Na rachunku PayPal będzie cały czas widniała kwota w USD zapłacona tą właśnie kartą! To my pilnujemy walut a nie zdajemy się na widzimisię tej firmy, na to czy zadzwoniliśmy i czy dobrze coś ustawiali. Informacja o sposobie płatności jest akurat dobrze widoczna i czytelna aż do finałowego potwierdzenia. Po prostu zamiast PLN zobaczymy USD lub EUR w takiej kwocie jaką mamy zapłacić sklepowi.

Tylko tak unikniemy zamieszania a jedyne co mamy pilnować to aby płacić PayPalem i kartą w USD tam gdzie jest USD a w EUR kartą rozliczaną w EUR.
W Polsce nie znalazłem karty uniwersalnej takiej jak mam w UK - bez prowizji za przewalutowania, dzięki czemu nie ważne jaką walutą obciążę karte, bo zawsze będzie dobrze :) Stąd trzeba pilnować waluty sprzedawcy i waluty karty, ale to już jest proste i nie nabijamy kabzy PayPalowi!

Ja mam tak zrobione, że wszystko co płacę inna niż bazowa waluta (GBP) jest płacone jedną kartą właśnie do tego przeznaczoną. I PayPala nie obchodzi w jakiej jest walucie - na wyciągach PayPal jest kwota w walucie sprzedawcy, czy to USD czy PLN czy EUR i PayPal nawet się nie interesuje tym, jak mnie rozliczył wystawca karty (po kursie MasterCard bez prowizji, z dnia transakcji i od razy jest na wyciągu karty).
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Pochwały: 8
Telefon:: LeEco

Postprzez orbitek2004 » 26 gru 2015, o 09:43

Popiołem kartę walutową w USD i poszła płatność bez opłat. Chciałem od Coolicool żeby mi dali link do płatności np na transport powrotny (tak miałem w GoldWay, ale oni tylko podali maila do płatności paypal). Kupuje na różnych sklepach i mam dwie karty walutowe USD, EUR i nie pobierają mi żadnych prowizji. W tym przypadku nie miałem wyjścia i poszło przez paypal.

Oczywiście można płacić sama kartą walutową, kartą walutową przez paypal bez logowania do konta, lub kartą złotówkową. Wszystkie te operacje są dostępne przy kupowaniu na chińskich portalach i w ten sposób zawsze kupowałem. Do tej pory bez pomocy PayPal. Jakoś nie mam do nich przekonania. I w zasadzie konto będę miał tylko do tej jednej operacji tj. zapłaty za powrót telefonu z naprawy gwarancyjnej.
orbitek2004

Postprzez tpawel » 26 gru 2015, o 10:46

Mam konto w PayPal, chciałem dziś coś kupić,ale mam saldo 0, jak doładuje dziś to konto przelewem ekspresowym to kiedy dojdzie?

wysłane z RN2
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez deco » 26 gru 2015, o 11:24

tpawel napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Prześlą od razu (chyba, że nie ma tego banku na liście).
deco

Pochwały: 1
Telefon:: Samsung

Postprzez Masiakox » 26 gru 2015, o 12:57

Weźmy pod uwagę, że jest weekend :) Te natychmiastowe nie zawsze mi przechodziły tak szybko, czasem trzeba poczekać
Masiakox

Telefon:: Letv X600

Postprzez marcoos1 » 26 gru 2015, o 13:00

Niektóre banki nie przyjmują natychmiastowych w weekendy (nie wiem jak jest z paypalem)
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez tpawel » 26 gru 2015, o 18:55

No właśnie na tyle co się doczytałem to PP w niedzielę i święta nie zaksięguje tego. Szkoda bo dostałem od LITB kupon na 50euro, ważny do dzis

wysłane z RN2
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez Setral » 26 gru 2015, o 21:56

Szanowni,
- mam podpiętą i powiązaną kartę walutową (dolarową) z PayPal'em:
Obrazek

- mam ustawioną walutę podstawową jako Dolar amerykański:
Obrazek

- podczas zakupu na Banggood, chcąc uniknąć przewalutowania (podana kwota do zapłaty w złotówkach zamiast w dolarach)...:
Obrazek

...wybrałem opcję przeliczania waluty "Współczynnik używany przez wydawcę karty" (powtarzam - chcąc uniknąć przewalutowania - aby wszystko było w jednej walucie -dolarach) i wówczas kwota widoczna na dole po prawej stronie widniała w dolarach, a nie złotówkach:
Obrazek

Jednakże z karty została pobrana kwota w wysokości 6.52 USD - o 54 centy więcej niż przy płatności:
Obrazek

Co zatem uczyniłem nie tak?
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez sebaj.p » 27 gru 2015, o 02:33

To jest właśnie to o czym pisałem w pierwszym poście na poprzedniej stronie czyli, że trzeba zadzwonić a kolega lokalizator sie chyba myli.
sebaj.p

Telefon:: idol

Postprzez lokalizator » 27 gru 2015, o 10:28

Kolego Setral wklej proszę zrzut ekranu ze szczegółami transakcji w PayPal.
Wejdź w listę swoich transakcji na PayPal i tam wyświetlisz jej szczegóły (kliknij na tej transakcji).

Mam pewne podejrzenia ale trzeba się upewnić.

Zobaczcie proszę, że mimo wyboru przelicznika sprzedawcy na karcie w szczegółach transakcji widzimy 24.12 PLN zamiast kwoty w USD (opis).
To świadczy o tym, że PayPal nie próbuje obciążyć karty kolegi dolarami ale złotówkami - czyli 5.98$ po ich kursie dające 24.12 zł, co widać na ostatnim obrazku.
A ponieważ rachunek karty prowadzony jest w USD to właśnie taka kwota jest zablokowana na karcie - nie 5.98 USD a 24.12 PLN co po kursie banku daje zakup 6.52 USD - widoczny w blokadach karty!

Aby rozwiązać tą zagadkę należy ustalić faktyczną walutę i kwotę obciążenia przez PayPal karty kolegi dla tej transakcji .
Mamy tu bowiem do czynienia z błędem jednego z uczestników tej transakcji: sprzedawcy, PayPal'a albo może i nawet kupującego.
Wydaje się, że mamy do czynienia ze złym wyborem waluty obciążenia.
Dalsze wnioski jak zobaczymy szczegóły - widok tej transakcji na liście PayPal.
W razie czego powinna pójść reklamacja. Kwota mała ale dzięki temu kolega ustali co i jak i dla większych kwot nie będzie poźniej kłopotu.

A ja od siebie może coś wkleję w ciągu dnia, jeśli będzie adekwatne.

Pozdrowienia

PS.
Kolego Setral wywal USD jako waluty podstawowej i zostaw tylko PLN, jeśli nie przelewasz dolarów na swoje konto w PayPal.
Będzie czytelniej na Twoim rachunku.
Do transakcji kartami podpiętymi w PayPal w obojętnie jakiej walucie nie ma potrzeby ustawiania tej waluty jako podstawowa dla konta PayPal.
Ważna jest waluta obciążenia (transakcji) ale tylko dla nas (ze względu na ew. koszty transakcyjne).
PayPala to tak naprawdę nie interesuje, a dokładniej to zależy im abyśmy nie wybierali waluty sprzedawcy i kupowali ją od PayPal :)
Wklepane z LeTV X800
lokalizator

Telefon:: LeEco

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI