Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Paypal - płatność w dolarach bez przewalutowania

Postprzez marx » 6 wrz 2015, o 14:54

Zawsze ktoś skasuje za przewalutowanie, albo to zrobi twój bank, albo chiński. Jak nie poprzestaniesz na jednym zakupie to najlepiej to wymień te Euro w kantorze internetowym np w liderwalut.pl i zamów sobie kartę dolarową z kantoru lub banku np. t- mobile.
Stracisz na przewalutowaniu tylko 0,2% a nie ponad 3% płacąc karta w euro
marx
Administrator

Pochwały: 271
Telefon:: Dual sim

Postprzez Dusk » 7 wrz 2015, o 19:21

ok potwierdziłem sobie karte w dolarach na paypal, i oni mi teraz kase za potwierdzenie oddadza? bo widze ze na koncie paypal pojawilo sie 6.50zł a w dolarach mi zabrali ponad 2$ :-P
Dusk

Telefon:: samsung

Postprzez thirtyseconds » 7 wrz 2015, o 19:25

Też oddawałem sobie dzisiaj nową kartę do PayPala i już na dzień dobry ukradli sobie 1$, a potem na etapie weryfikacji to słynne 6,5 zł. Razem zjadło mi 2,8$.

Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka
[size=85]Sprzedam nowe:
Lenovo K3 Note 700 zł
thirtyseconds
AKTYWNY

Pochwały: 35
Telefon:: LeTV X600
ROM: EUI

Postprzez lipszczak » 7 wrz 2015, o 19:34

Jako, że jestem świeżo po pierwszej płatności dolarami w Paypalu i mam prośbę do autora pierwszego posta a mały update odnośnie dodawania karty w obcej walucie do konta w Paypalu. Żeby uniknąć przewalutowania pomiędzy PLN a USD trzeba mieć ustawioną kartę jako karta w walucie USD - domyślnie Paypal ustawią ją w PLN-ach. Żeby to zrobić trzeba zadzwonić na infolinię albo napisać wiadomość z informacją w jakiej walucie mamy kartę. Pani konsultantka powiedziała, że tylko oni mają możliwość zmiany waluty - użytkownik nie ma takiej opcji. Zresztą ktoś już o tym tutaj pisał.
Ja się o tym dowiedziałem po fakcie i przy płatności na 120USD, dodatkowe 11USD poszło na przewalutowania mimo płatności kartą. Oczywiście Paypal nie robił problemów i zwrócił pieniądze, niestety na konto w Paypalu a nie na kartę.
Te 1USD oraz 6.5PLN jest zwracane na konto w Paypalu, więc tak nie do końca są one zjedzone.
lipszczak

Pochwały: 10
Telefon:: Samsung Galaxy Mini

Postprzez swiezak82 » 7 wrz 2015, o 19:50

Da się to zrobić samemu i jest to opisane w pierwszym poście viewtopic.php?p=186409#p186409
swiezak82
VIP

Pochwały: 51
Telefon:: Pentagram
ROM: 4.1.2

Postprzez purple » 7 wrz 2015, o 20:57

Mam pytanie co do Paypala, ale odnosi sie do platnosci przy uzyciu karty kredytowej w PLN (jesli to zly topic to przepraszam, nie znalazlem podobnego na forum).

Powiedzmy ze mam do kupienia cos za 300$, do paypala mam podpieta kredytowke z rachunkiem w zlotowkach.
Czy jesli uzyje przelicznika valut w paypalu (saldo -> zarzadzanie walutami -> wymiana walut) ustawie Wybierz typ konwersji walut: przeliczanie platnosci
i dam W PLN przelicz na dolary i kwota (cena sprzedajacego) 300.
To efektem przeliczenia bedzie koncowa kwota ktora pobierze mi PP z kredytowki, czy powinienem jeszcze uwzglednic jakis narzut/zmienna?

Tutaj zrzut ekranu: http://i.imgur.com/51X4Gkw.png
purple

Telefon:: nexus 4

Postprzez lipszczak » 8 wrz 2015, o 09:02

Nie wiem jak jest dokładnie, ale konsultantka powiedziała mi, że nawet jeśli ustawię saldo na walutę USD to i tak moja karta w systemie jest widoczna w złotówkach i tak będzie to rozliczane.
NIe wiem jak Wy, ale ja podczas zatwierdzania transakcji nie mogłem przejść do poprzedniej wersji serwisu(nigdzie nie było takiego linka) i nie miałem opcji wyboru, czy chce rozliczać transakcję w walucie sprzedawcy czy nie. Tak więc dla mnie jedyną opcją, żeby uniknąć przewalutowania było zgłoszenie prośby o zmianę waluty karty z PLN na USD.

Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, piszę tylko jak zalecała mi konsultantka. PO takim zgłoszeniu powinniśmy mieć pewność, że wszystko będzie dobrze policzone.
lipszczak

Postprzez fake4r » 8 wrz 2015, o 09:05

Chyba słabo szukałeś
Obrazek
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez lipszczak » 8 wrz 2015, o 11:06

To, że jest ten link na dole strony w Paypalu to ja widzę, ale za każdym razem, kiedy wchodzę w inną część serwisu (np Portfel, Ustawienia, Płatności) to mnie z powrotem wrzuca w nowy serwis.
Przy potwierdzeniu transakcji Chrome mi chyba coś źle wyświetlał, bo na prawdę nie było na dole żadnego linka, zresztą miałem wrażenie że pozostałe napisy lekko nachodzą na siebie i ogólnie coś jest nie tak. Być może jestem wyjątkiem być może nie, dlatego piszę że warto zgłosić do Paypala w jakiej walucie jest karta płatnicza, wtedy wg konsultantki na pewno Paypal nie zrobi przewalutowania.

Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz, którą usłyszałem od tej Pani. Opowiedziałem jej, że widziałem instrukcję dla poprzedniej wersji, w której można było wybrać dla transakcji walutę sprzedawcy tak, żeby nie płacić kosztów przewalutowania. Na co ona powiedziała, że i tak trzeba zmienić kartę na USD jeśli chce się tego uniknąć. A jedyną opcją, żeby to zmienić to zgłosić ten fakt do Paypala.
lipszczak

Postprzez fake4r » 8 wrz 2015, o 11:12

To dziwnie. Ja zakładałem paypal może 2 miesiące temu max i mogłem wszystko ustawić tak jak było to opisane w 1 poście. Po za tym przy płatności wybierałem aby obciążało konto tak jak napisane w tutorialu również na 1 stronie "Proszę obciążyć mój rachunek w walucie wykazanej na fakturze wystawionej przez sprzedającego" i normalnie płaciło $ i pobierało z konta walutowego. Nigdzie nie musiałem dzwonić i komplikować sprawy. Kwestia dobrze poszukać na stronie, albo faktycznie chrome Ci coś namieszał...
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI