Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez brunohel89 » 8 lis 2013, o 15:30

Nie
brunohel89

Telefon:: SE

Postprzez mbakugan » 8 lis 2013, o 16:11

mati24 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Żartujesz sobie?
mbakugan

Telefon:: xperia 10i
ROM: MIUI V5

Postprzez mati24 » 8 lis 2013, o 16:13

mbakugan napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Żartujesz sobie?

Kiedyś na ali w sporze była do wyboru opcja, doliczenie dodatkowych opłat ( lub brzmiało podobnie coś w ten deseń, dokładnie nie pamiętam ).

Muszę pokazać także aukcje na której kupowałem czy wystarczy samo potwierdzenie wpłaty ?
mati24

Postprzez grzegorzc » 8 lis 2013, o 16:21

mati24 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Żartujesz sobie?

Kiedyś na ali w sporze była do wyboru opcja, doliczenie dodatkowych opłat ( lub brzmiało podobnie coś w ten deseń, dokładnie nie pamiętam ).

Muszę pokazać także aukcje na której kupowałem czy wystarczy samo potwierdzenie wpłaty ?

Najlepiej zabierz ze sobą swój komputer i daj im do przejrzenia folder z plikami tymczasowymi to se znajdą.
Jak wyczyściłeś historię w przeglądarce to leżysz...
.
.
A potem wróć do 1 strony forum i poczytaj trochę...
Ostatnio edytowano 8 lis 2013, o 16:23 przez grzegorzc, łącznie edytowano 1 raz
grzegorzc

Telefon:: ZTE

Postprzez brunohel89 » 8 lis 2013, o 16:21

Screen z aukcji, screen/potwierdzenie z banku, zdjecie/skan dowodu osobistego, wszystko w formacie PDF.

Co do tych dodatkowych opłat to raczej chodziło o to jakby sprzedawca kazał coś dopłacać już po zakupie. Jego cło i podatki nie interesują, on swoją robotę wykonał.
brunohel89

Telefon:: SE

Postprzez mpatrykb » 11 lis 2013, o 13:34

Witam, to mój pierwszy post na forum ( przeczytałem wiele tematów )
zamówiłem 1 telefon dla kuzyna na prezent na święta ( na jego adres )
jeśli zostanie zatrzymany telefon w UC, mam wysłać : potwierdzenie przelewu, screen z aukcji + ksero dowodu tak ?
Ksero dowodu ma być moje, czyli zgodne z tymi z przelewu, czy z tymi na paczce ( odbiorcy ) czy obydwa ?
dzieki zap omoc
mpatrykb

Telefon:: zp820

Postprzez drago68 » 11 lis 2013, o 13:40

Ksero lub dane z dowodu osobistego odbiorcy paczki!!!!
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez mpatrykb » 11 lis 2013, o 13:43

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

ok dzięki wielkie, czyli dane z przelewu nie mają żadnego znaczenia i mogą się różnić od odbiorcy paczki oraz tymi z dowodu tak ? chodzi tylko, żeby ustalić wartość paczki
mpatrykb

Postprzez colins » 11 lis 2013, o 13:55

A po co ksero dowodu skoro w piśmie, które przysyłają chcą tylko PESEL?
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez mpatrykb » 11 lis 2013, o 14:00

Nie otrzymałem pisma jeszcze, moje pytanie było czysto hipotetyczne, ale licze się z tym, że telefon = vat, dlatego pytam, żebym wiedział co mam wysłać i obyło się bez problemów
czyli ksero aukcji + ksero przelewu + pesel odbiorcy tak ?
mpatrykb

Postprzez drago68 » 11 lis 2013, o 14:08

colins napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przecież napisałem, ksero lub dane z dowodu !!! Tak pisze w piśmie przysłanym przez UC. A dane to pesel oraz także adres zameldowania....dla potwierdzenia UC.

mpatrykb
Dokładnie to co napisałeś + dane osobowe z dowodu lub ksero dowodu osobistego, głownie adres.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez colins » 11 lis 2013, o 14:11

Przysyłają pismo o takiej treści jak w załączniku.
Jak widać Poznania nie interesuje dowód, a jedynie PESEL. No chyba, że masz inny adres jak ten, na który zaadresowali pismo, to dopisujesz.
Podajesz wartość i krótki opis przedmiotu. Jak widać nie zagłębiałem się w szczegóły tylko napisałem, że w paczce jest telefon do prywatnego użytku.
Do tego wysłałem im 2 zrzuty czyli skan z aukcji oraz skan wpłaty z konta (zwróć uwagę, że chcą dokumenty w formacie PDF lub DOC).
To im wystarczyło i po 4 dniach zwolnili paczkę.
Nawiasem mówiąc, przecież ich głównym celem jest tylko dowalenie podatku więc adres to już sprawa drugorzędna. :mrgreen:
Załączniki
1.jpg
1.jpg (83.87 KiB) Przeglądane 854 razy
Ostatnio edytowano 11 lis 2013, o 14:31 przez colins, łącznie edytowano 4 razy
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI