Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez clocek » 7 lis 2013, o 21:19

Może tylko czasowo trzepią paczki w związku z Konferencją Klimatyczną ONZ w Wa-wie.
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mój Lenonovo od 30.10 zatrzymany przez UC mimo,że dwa dni temu powiedzieli, że odprawili i przekazali do ekspedycji.Tracking pokazuje mi nadal, że zatrzymany.
clocek

Postprzez adrixen » 7 lis 2013, o 21:55

Dostałem list z UC, że mam im wysłać dokumenty ale nie wiem jakie, BO TAM GDZIE MIAŁO BYĆ PODANE JAKIE JEST PUSTO! Pomoże ktoś?
adrixen

Telefon:: Lenovo A850

Postprzez drago68 » 7 lis 2013, o 22:11

Powinieneś wysłać scren z aukcji co zakupiłeś, to co jest jak wchodzisz w detale zamówienia oraz potwierdzenie przelewu z banku.
Oczywiście ksero dowodu lub dane osobowe z dowodu nr, pesel itd.. WSZYSTKO W PDF-ie.
To powinno wystarczyć, choć niektóre UC chcą jeszcze czasem oświadczenie.
Możesz zadzwonić do UC i zapytać co potrzebują....
Możesz to wysłać e-mailem, lub wydrukować i pocztą listem poleconym, lub osobiście z dokumentami.
Bardzo ważny jest numer Pozycji Księgi Magazynowej, którą masz napisaną w lewym górnym rogu tego pisma co dostałeś.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez mati24 » 8 lis 2013, o 10:10

Witam serdecznie. Mi wczoraj w nocy urząd celny zatrzymał paczkę która leciała singaporem, wpisane koszty przez chinatronic to rzekomo $20 gift. Urząd celny chce potwierdzenie wpłaty oraz oświadczenie że telefon tyle kosztował, mieliście już takie przypadki ze swojego doświadczenia, jak to ugryźć ? Jeśli faktycznie bym musiał podać całą sumę to wychodzi mi do zapłaty w przeliczeniu na obecny kurs jakieś 250zł :(
mati24

Postprzez jakow » 8 lis 2013, o 10:45

mati24

przeczytaj drugi post z tej strony
tam masz rozwiązanie
taka sytuacja

ps.
powinieneś dostać bana
i zakaz korzystania z internetu
jakow

Pochwały: 2

Postprzez boyd11 » 8 lis 2013, o 10:53

no i niestety tyle zapłacisz , wyślij skan z aukcji i potwierdzenie zapłaty , oraz skan dowodu osobistego. Celnik jak będzie chciał to i tak otworzy twoją paczkę i dołoży VAT.
boyd11

Telefon:: A760

Postprzez mati24 » 8 lis 2013, o 14:41

boyd11 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie ma takiej możliwości że sprzedawca u którego kupiłem towar potwierdził że jego koszt to $20 ?
mati24

Postprzez drago68 » 8 lis 2013, o 14:51

Fakturę, rachunek musisz przetłumaczyć !!!
A jak UC każe przysłać potwierdzenie przelewu....co wtedy....?????
drago68
VIP

Postprzez voi14 » 8 lis 2013, o 14:55

W przepisach jest o mowa "realnej " wartości przedmiotu.
I jak to rzekomo prezent to musisz napisać oświadczenie, w którym pod groźbą któregoś tam punktu kodeksu karnego musisz oświadczyć że podana wartość jest prawdziwa.
No a wiadome jest że nie.
Więc decyduj czy aby zaoszczędzić kilkadziesiąt zł warto jest ryzykować nawet kilkaset ewentualnej grzywny.
voi14

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE V967s

Postprzez mati24 » 8 lis 2013, o 15:13

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pierwsze zdanie, nie rozumiem, mógłbyś wyjaśnić o co chodzi ?

Poczekam na list, zobaczę jaką dokładnie kwotę wpisał sprzedawca i czy faktycznie było to $20. Po prostu zastanawiam się czy by przeszło gdybym pokazał sam zakup od sprzedawcy. Najwyżej gdy zawołają potwierdzenie przelewu to wtedy muszę pokazać prawdziwą wpłatę co oznacza że leżę i kwiczę.
mati24

Postprzez drago68 » 8 lis 2013, o 15:16

Po pierwsze: fakturę, rachunek gdybyś pokazał UC na 20 $ lub na inną kwotę musi być przetłumaczona na Polski.
Po drugie: dobrze zrozumiałeś...
UC nie napisze Tobie co jest na paczce wpisane...zapomnij...!!!
Ewentualnie może być napisane co jest w środku paczki jak otworzyli.
drago68
VIP

Postprzez mati24 » 8 lis 2013, o 15:21

Może faktycznie lepiej zapłacić i mieć z głowy. Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje ewentualnie możliwość zwrotu od sprzedającego jakieś cząstki kwoty zapłaconej UC, mam tutaj na myśli dokładnie aliexpress.
mati24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI