Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
8 lis 2013, o 14:55
W przepisach jest o mowa "realnej " wartości przedmiotu.
I jak to rzekomo prezent to musisz napisać oświadczenie, w którym pod groźbą któregoś tam punktu kodeksu karnego musisz oświadczyć że podana wartość jest prawdziwa.
No a wiadome jest że nie.
Więc decyduj czy aby zaoszczędzić kilkadziesiąt zł warto jest ryzykować nawet kilkaset ewentualnej grzywny.
8 lis 2013, o 15:13
Pierwsze zdanie, nie rozumiem, mógłbyś wyjaśnić o co chodzi ?
Poczekam na list, zobaczę jaką dokładnie kwotę wpisał sprzedawca i czy faktycznie było to $20. Po prostu zastanawiam się czy by przeszło gdybym pokazał sam zakup od sprzedawcy. Najwyżej gdy zawołają potwierdzenie przelewu to wtedy muszę pokazać prawdziwą wpłatę co oznacza że leżę i kwiczę.
8 lis 2013, o 15:16
Po pierwsze: fakturę, rachunek gdybyś pokazał UC na 20 $ lub na inną kwotę musi być przetłumaczona na Polski.
Po drugie: dobrze zrozumiałeś...
UC nie napisze Tobie co jest na paczce wpisane...zapomnij...!!!
Ewentualnie może być napisane co jest w środku paczki jak otworzyli.
8 lis 2013, o 15:21
Może faktycznie lepiej zapłacić i mieć z głowy. Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje ewentualnie możliwość zwrotu od sprzedającego jakieś cząstki kwoty zapłaconej UC, mam tutaj na myśli dokładnie aliexpress.
8 lis 2013, o 16:13
Kiedyś na ali w sporze była do wyboru opcja, doliczenie dodatkowych opłat ( lub brzmiało podobnie coś w ten deseń, dokładnie nie pamiętam ).
Muszę pokazać także aukcje na której kupowałem czy wystarczy samo potwierdzenie wpłaty ?
8 lis 2013, o 16:21
Kiedyś na ali w sporze była do wyboru opcja, doliczenie dodatkowych opłat ( lub brzmiało podobnie coś w ten deseń, dokładnie nie pamiętam ).
Muszę pokazać także aukcje na której kupowałem czy wystarczy samo potwierdzenie wpłaty ?
8 lis 2013, o 16:21
Screen z aukcji, screen/potwierdzenie z banku, zdjecie/skan dowodu osobistego, wszystko w formacie PDF.
Co do tych dodatkowych opłat to raczej chodziło o to jakby sprzedawca kazał coś dopłacać już po zakupie. Jego cło i podatki nie interesują, on swoją robotę wykonał.
11 lis 2013, o 13:34
Witam, to mój pierwszy post na forum ( przeczytałem wiele tematów )
zamówiłem 1 telefon dla kuzyna na prezent na święta ( na jego adres )
jeśli zostanie zatrzymany telefon w UC, mam wysłać : potwierdzenie przelewu, screen z aukcji + ksero dowodu tak ?
Ksero dowodu ma być moje, czyli zgodne z tymi z przelewu, czy z tymi na paczce ( odbiorcy ) czy obydwa ?
dzieki zap omoc