Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez marx » 1 lis 2013, o 21:57

te nasze małe paczuszki to tylko kłopot dla UC. nikt takiej małej paczki nie studiuje co do deklaracji, ceny i zawartości.
Celników jest mało a są potrzebni przy dużych kontenerowych dostawach a nie przy drobnicy.
Tyle paczek sprawdzaja ile daja rade na bieżąco, i to tylko kłopot dla nich bo papierologia spora a wpływ do kasy mały.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez adix1310 » 2 lis 2013, o 16:56

marxxx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

to po co w ogóle biorą takie paczki na cło. Według mnie w przepisach powinno być coś takiego ze jak ktoś zamawia jakąś rzecz na własny użytek to nie ma żadnego cła/vat. A jak ktoś kupuje 20 telefonów to racze nie na własny użytek.
adix1310

Telefon:: ZTE v987 od EBE

Postprzez voi14 » 2 lis 2013, o 17:17

A jak w Polsce ze sklepu kupujesz to VATu nie płacisz?
voi14

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE V967s

Postprzez dawedo » 2 lis 2013, o 20:20

adix1310 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

to po co w ogóle biorą takie paczki na cło. Według mnie w przepisach powinno być coś takiego ze jak ktoś zamawia jakąś rzecz na własny użytek to nie ma żadnego cła/vat. A jak ktoś kupuje 20 telefonów to racze nie na własny użytek.

Napisz najlepiej do swojego posła, europosła, ministra, premiera, prezydenta itd. Jakie to straszne, że celnicy wykonują swoją pracę. Może ze względu na to że chcesz zaoszczędzić 100-150 zł, UC ma puszczać wszystkie paczki? A jeśli jakaś osoba zapuka do Twoich drzwi i poprosi abyś zwrócił jej część VATu, który zapłaciła za swój telefon w zwykłym sklepie? Dlaczego ktoś inny ma płacić? Dorośnij bo żal to czytać.
Skoro jest taka możliwość, że można omijając prawo kupić taniej tel z Chin to się ciesz, a nie płaczesz, że jakaś część "cwaniaczków" została nakryta. Ja szykuję kwotę wraz z VATem, jeśli mnie ominie to będę szczęśliwy.
dawedo

Telefon:: -

Postprzez mateo1992 » 2 lis 2013, o 20:57

Dokładnie kolego jak też w ten sposób podchodzę do sprawy i od razu przed zamówieniem przeliczyłem ile wyjdzie mnie z vatem i stwierdziłem,że akurat dany model mi się opłaci nawet po tej opłacie celnej:)
mateo1992
AKTYWNY

Postprzez 10minut » 2 lis 2013, o 21:01

Zadam ogólne pytanie - jak teraz jest z tym Vate? często sie płaci? I Jaką wysyłką brać najlepiej? Singapur czy co?
10minut

Telefon:: Xiaomi

Postprzez dawedo » 2 lis 2013, o 21:07

10minut napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Najlepiej zadzwoń do UC, podaj nr paczki i zapytaj czy zapłacisz VAT, ok? A do GUSu zadzwoń z pytaniem jaka część jest puszczana bez płacenia. Jeszcze jakieś inteligentne pytania?
dawedo

Telefon:: -

Postprzez juniorjpdj » 3 lis 2013, o 01:48

Nadal wiekszosc paczek ma dowalany vat czy wrocilo "do normy" 5-10%?
juniorjpdj

Telefon:: SE

Postprzez 10minut » 3 lis 2013, o 09:45

dawedo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Najlepiej zadzwoń do UC, podaj nr paczki i zapytaj czy zapłacisz VAT, ok? A do GUSu zadzwoń z pytaniem jaka część jest puszczana bez płacenia. Jeszcze jakieś inteligentne pytania?

Pytam się o ogólną statystykę, jaki ty problem masz?
10minut

Telefon:: Xiaomi

Postprzez matlos » 3 lis 2013, o 09:55

Biorąc pod uwagę ludzi którzy pisali i wpływu zorzy polarnej oraz nachyleniu saturna względem jowisza - 63,430769% paczek idzie na VAT
Wysłane z Nokia 3310
matlos

Pochwały: 6

Postprzez blue_voyager » 3 lis 2013, o 10:03

10minut napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Pytam się o ogólną statystykę, jaki ty problem masz?

A niby skąd wziąć takie statystyki? Przecież wiadomo, że wszystkie liczby podawane na forum są wzięte z sufitu i nijak nie mają się do rzeczywistości.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez mateo1992 » 3 lis 2013, o 10:23

Ludzie te pytania zaczynają się już robić denerwujące,
Skąd ktoś ma wiedzieć jakie jest prawdopodobieństwo zatrzymania paczki,
Wszystko zależy od humoru celnika i tego gdzie akurat on stoi i czy nasza paczka akurat będzie mu się podobała.
Tak jak pisał kolega wcześniej i ja potwierdzałem,warto obliczyć sobie i odłożyć przed zamówieniem ilość pieniędzy z naliczonym vatem/cłem (powyżej 150$),
wtedy nie będzie rozczarowań a i tak,bo porównywałem! te telefony z chin macie za pół ceny jak nie lepiej o tych parametrach co mielibyście zakupione w polsce.
Pozdrawiam.
mateo1992
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI