Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Postprzez mariusz5891 » 11 maja 2017, o 10:44

Skoro brałeś na raty allegro to powinieneś dostać jakąś umowę ratalną, na której jest całkowita kwota do zapłaty. Załącz takie coś a w treści maila wyjaśnij wszystko i będzie git
mariusz5891

Pochwały: 6
Telefon:: Xiaomi Redmi Note 5

Postprzez alejandra612 » 11 maja 2017, o 12:21

ale w umowie jak sam wyżej napisałeś jest całkowita kwota do zapłaty łącznie z kosztami kredytu to nie były raty 0% to mam vat też płacić za koszty kredytu ?
alejandra612

Telefon:: Samsung

Postprzez pakerps » 11 maja 2017, o 12:30

alejandra612 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jesteś mistrzem... kupiłas u jakiejś firmy Januszowskiej pośredniczącej w sprzedaży dodatkowo jeszcze te raty.... Masakra jakaś ... zamiast samej kupić to u pośrednika kupiłaś .... brak słów..

Powiedz mi jeszcze że pod Przemyśl podlegasz to padne....
pakerps
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: chiński :)

Postprzez alejandra612 » 11 maja 2017, o 14:12

kupiłam u pośrednika z Polskiej firmy Electromania sprzedają agd rtv mają swoją strone internetową to normalna firma a co do rat to nie miałam tyle kasy żeby wyłożyć na telefon bez rat podlegam podWarszawe , mieszkam pod Warszawą
alejandra612

Telefon:: Samsung

Postprzez akir » 11 maja 2017, o 14:38

Spróbuj zrobic screen z kup teraz, jeśli będą chcieli potwierdzenie zapłaty. To zapłacisz od całości

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
akir
AKTYWNY

Pochwały: 14
Telefon:: huwawei

Postprzez yzedef » 11 maja 2017, o 21:06

Czysto teoretycznie, ktoś z was sprawdzał czy da się "orżnąć: celny ?:). Nie jest sztuką generując potwierdzenia przerobić cyferki i znacznie zaniżyć wartość towaru... przy ilościach jakimi oni tam mieszają i mnogości marek wątpię aby ktoś z nich znał się co dokładnie jaką ma wartość. Ja wiem że się nikt nie przyzna ale myślę że taki myk jest bez problemu do zrobienia :).
yzedef

Pochwały: 5
Telefon:: Xiaomi

Postprzez Nibiru » 11 maja 2017, o 21:14

Jest do zrobienia. Jednak czy warto ryzykować "syf w papierach" dla 50 zł to twoja decyzja.

Na koniec dodam że UC może nie ma dostępu do twojego konta w banku, ale US już tak. Wystarczy "życzliwy" celnik...

Wysłane z mojego Nibiru H1 przy użyciu Tapatalka
Nibiru
AKTYWNY

Pochwały: 20
Telefon:: Nibiru H1
ROM: 4.2.2.

Postprzez yzedef » 11 maja 2017, o 21:26

Teoretycznie to mnie ABW teraz może podsłuchiwać i podglądać :) a ja mowie o rzeczach realnych, tak więc jak ktoś ma parcie na ograniczanie kosztów przy jakimś drogim sprzęcie, to może taki myk zrobić... mogę się założyć że na 99% przejdzie :). Oczywiście tego nie polecam bo jednak 1% zostaje :).
yzedef

Postprzez Nibiru » 11 maja 2017, o 21:42

Przejdzie na 100% bo celnik nie ma możliwości weryfikacji.

Jednak wystarczy zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa i leżysz i kwiczysz bo organy państwowe mają praktycznie dostęp online do historii twojego konta.

Pracowałem w korpusie służby cywilnej i wiem że takie organy ze sobą współpracują, a Policja kocha takie pewniaki.

Jak chcesz "zaoszczędzić" to idź na miasto, daj komuś w ryj i weź portfel. Mniejsze prawdopodobieństwo wykrycia, a jak Cię złapią to mniejsza kara.

Nibiru
AKTYWNY

Postprzez yzedef » 11 maja 2017, o 21:59

Ja nie chce oszczędzać bo nie mam po co, dawno nic wartościowego na alim nie zamawiałem, pisałem ze teoretyzuje a ty czarno widzisz i tyle bo zakladajac twoj scenariusz kto moze i po co robic takie zawiadomienie ?. Musiałbym chyba nawyzywać celnika w mailu albo nie wiem co zrobić podpisując się imiennie aby komuś chciało się isc na policję i bawić w biurokracje oskarżając mnie.
Co do dawania w morde obcym na ulicy to nie mam takich ciągot, ale chyba glodnemy chleb na mysli :).
Ciekawi mnie bardziej kto z forum podchwyci ten temat i naprawdę tak zrobi :).
yzedef

Postprzez marcoos1 » 11 maja 2017, o 22:05

yzedef napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie musi się znać na wszystkim. Wystarczy, że akurat celnik dla syna kupił Xiaomi i teraz ktoś pisze, że kupił identyczny za 20$.
Widzi, że to wałek i donosi o próbie wyłudzenia.

Nawet jak kupujesz coś niepopularnego to jest szansa, że celnik akurat zna wartość tej konkretnej rzeczy. Nie chodzi o to czy zna ceny wszystkiego, ale czy zna cenę tej jednej rzeczy na której ktoś chce zrobić wałek.

Nie ma co ciągnąc tematu, bo to jest nielegalne.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Nibiru » 12 maja 2017, o 18:21

yzedef napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Odpowiedziałem Ci na zadane pytanie, a Ty zamiast podziękować snujesz idiotyczne teorie.

W UC jest wyznaczona osoba która zgłasza takich ludzi hurtowo, żeby celnik mógł się skupić na swojej pracy.
Nikt na policje, czy US nie idzie. Jest telefon.
Każdy UC ma swoją politykę, zaryzykujesz czy w twoim nikt nie wprowadził premii za każdego złapanego?
Na koniec powtórzę bo nie zrozumiałeś. Lepiej komuś ukraść 100 zł na mieście niż ryzykować z UC. Mniejsze prawdopodobieństwo że Cię złapią, a jak złapią to dostaniesz mandat.
Za próbę oszukania UC masz burdel w papierach na kilka lat...

Nibiru
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI