przez zbyszek.m1@o2.pl » 15 maja 2016, o 18:55
Ja po prostu tak to zrozumiałem skoro się mylę to wytłumaczcie mi jak to do końca jest
Sugerowałem się tym :
Art. 51. 1. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.
3. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego. Ważne!
Art. 52. 1. Zwalnia się od podatku import, z zastrzeżeniem ust. 2, towarów umieszczonych w przesyłce wysyłanej z terytorium państwa trzeciego przez osobę fizyczną i przeznaczonej dla osoby fizycznej przebywającej na terytorium kraju, jeżeli łącznie są spełnione następujące warunki:
3. Zwolnienia od podatku, o których mowa w ust. 1, stosuje się, jeżeli wartość przesyłki nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 45 euro. Ważne!
Z tego tekstu rozumiem, że jeśli prywatny chińczyk przysyła mi paczkę do wartości 45EUR i nie są to alko, papierosy, perfumy za pobraniem itd i nie są to ilości handlowe jest zwolnienie z Vat jak coś pokręciłem to proszę mnie naprostować