Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez zbyszek.m1@o2.pl » 15 maja 2016, o 18:21

Na między innymi na forum i właśnie w FAQ czytałem o zwolnieniach z cła i vat i z tego co wyczytałem to towary zakupione z chin nie są zwolnione z Vat, jednak jeśli są to przesyłki nie kupowane a po prostu od osób prywatnych to mają zwolnienie do 22-45 EUR poza pewnymi wyjątkami
zbyszek.m1@o2.pl

Telefon:: samsung

Postprzez blue_voyager » 15 maja 2016, o 18:33

Zmyślasz. Sam pisałem ten FAQ i jest tam napisane co innego. Przeczytaj jeszcze raz.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez zbyszek.m1@o2.pl » 15 maja 2016, o 18:55

Ja po prostu tak to zrozumiałem skoro się mylę to wytłumaczcie mi jak to do końca jest
Sugerowałem się tym :
Art. 51. 1. Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.
3. Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego. Ważne!

Art. 52. 1. Zwalnia się od podatku import, z zastrzeżeniem ust. 2, towarów umieszczonych w przesyłce wysyłanej z terytorium państwa trzeciego przez osobę fizyczną i przeznaczonej dla osoby fizycznej przebywającej na terytorium kraju, jeżeli łącznie są spełnione następujące warunki:
3. Zwolnienia od podatku, o których mowa w ust. 1, stosuje się, jeżeli wartość przesyłki nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 45 euro. Ważne!

Z tego tekstu rozumiem, że jeśli prywatny chińczyk przysyła mi paczkę do wartości 45EUR i nie są to alko, papierosy, perfumy za pobraniem itd i nie są to ilości handlowe jest zwolnienie z Vat jak coś pokręciłem to proszę mnie naprostować
zbyszek.m1@o2.pl

Postprzez blue_voyager » 15 maja 2016, o 19:00

Wiesz w czym jest róznica? W tym, że Ty piszesz o teorii a my o praktyce. Praktyce po wielokroć przerabianej na forum. Celnicy już dawno przestali wierzyć w prezenty wysyłane przez Chińczyków Polakom. Dlatego zamiast skupiać się na paragrafach i przepisach poczytaj jak to wygląda w praktyce. Pod tę praktykę właśnie stworzony jest FAQ, a dodatkowo masz w tym i innych wątkach konkretne sytuacje użytkowników.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez fake4r » 15 maja 2016, o 19:01

No nic nie pokręciłeś, przeważnie paczki poniżej wartości ok. 50-55$ zwalniane są a vatu.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 15 maja 2016, o 19:03

fake4r, to oczywiste, tylko kolega sugeruje, ze takie paczki nie są ovatowane tylko od prywatnych nadawców. A wiemy, że nie ma to znaczenia.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez fake4r » 15 maja 2016, o 19:06

No takie są realia. Za to pocieszać się można tym że nie wszystkie paczki są vatowane niezależnie od kwoty, kwestia szczęścia w loterii, więc coś za coś...
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez zbyszek.m1@o2.pl » 15 maja 2016, o 19:25

No i wszystko jasne. Ja się domyślałem,że celnicy nie wierzą w masowe prezenty od chińczyków dla polaków ale jeśli nadawcą jest sklep to się celnik nie zastanawia co, ile itd tylko z automatu wali Vat a jeśli osoba prywatna to może się zastanowi sprawdzi zawartość itp i zdecyduje czy np ilość handlowa itd i czy naliczyć Vat
Ale skoro w praktyce bez znaczenia to trudno. Oni tak na tych pocztach czy sortowniach to tak na oko w rękę wybierają te towary czy według jakichś dokumentacji przesyłki i biorą konkretną paczkę do sprawdzenia ?
zbyszek.m1@o2.pl

Postprzez blue_voyager » 15 maja 2016, o 19:29

Paczki są skanowane, do oclenia wybierana jest głównie grubsza elektronika. Pewnie zatrzymywane sa tez paczki "na wielkość", bo sam miałem kilka razy zatrzymywane przesyłki, które wyglądały jak telefon a w środku były pierodoły za 20-30$. Przesyłki po dosłaniu dowodów zakupu i zapłaty były zwalniane bez naliczania opłat (a czasami nawet bez wysyłania skanów, wystarczyła rewizja przesyłki).

Nie ma też czegos takiego, że jak sklep jest nadawcą,to przesyłka musi być zatrzymana. Przeciez masę ludzi dostaje tu telefony bez vatu.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez mblazejewski » 17 maja 2016, o 13:42

ostatnio płaciełm VAT nawet od kwoty 48,99 wiec też nie ma reguły że poniżej 50$ puszczają bez Vatu...
skubani jakby ostatnio się wzieli do pracy solidniej i wiecej tego wyłapują, no ale trzeba się z tym liczyć już przy zakupie...
mblazejewski

Pochwały: 6
Telefon:: Samsung Galaxy Trend

Postprzez shushi15 » 17 maja 2016, o 13:53

przed chwila dostalem list z celnego, zapewne bedzie vat :/ mam pytanie dotyczące dokumentów, potwierdzenie przelewu z banku wysylam, dane z dowodu + zrobie zdjecie i screen z aukcji. Wlasnie i co ma byc widoczne na tym screenie ? cena numer trackingowy, co jeszcze ? moge zostawic nazwe przedmiotu ?
jakos obcinac screena, tzn godzine i karty z przegladarki? Moje pierwsze zakupy i juz celnicy sie przyczepili :/ jako ciekawostke podam ze mam status tylko zatrzymanie przez urzad celny w WER Warszawa
shushi15

Telefon:: Motorola

Postprzez blue_voyager » 17 maja 2016, o 14:34

Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI