Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez merlin85_2 » 17 maja 2016, o 15:21

Czy jak wykupiłem ubezpieczenie na 7$ to również od tego naliczą mi VAT? :mrgreen: :lol:
merlin85_2

Telefon:: samsung

Postprzez blue_voyager » 17 maja 2016, o 15:56

VAT naliczają od całej zapłaconej kwoty, Przecież masz to wyraźnie napisane w FAQ. Czytaj!
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez oronixx » 17 maja 2016, o 20:11

Witam,
zamówiłem Meizu MX5 ze sklepu spemall, po prawie dwóch tygodniach od nadania otrzymałem wiadomość od DPD. Wybrałem opcje dostawy EU Express, sprzedawca gwarantował 100% pewności braku VATu, itp. A jednak coś się napatoczyło. Podsyłam wiadomość bo przy próbie zrobienia opłaty mogę wybrać jedynie kartę (żaden PayPall, czy inne Przelewy24). Wszystko w normie? Gdzie jest waszym zdaniem paczka? We Francji czy w Polsce?

'Szanowny(a) Kliencie(tko),

Pragniemy poinformować, że Twoja przesyłka 04569700120150X, wysłana z kraju Chiny do kraju Polska oczekuje obecnie na zapłacenie opłat i podatków, których łączna suma wynosi €24,90. Opłatę należy uiścić przez Internet za pośrednictwem Chronopost, który jest członkiem DPD i przedstawicielem celnym DPD Group.
Aby zakończyć procedurę dostarczenia przesyłki na następujący adres:
'mój adres'
prosimy o zapłacenie opłat i podatków za przesyłkę 04569700120150X przed dniem 2016-05-22, łącząc się z naszym systemem bezpiecznych płatności internetowych. Jeżeli nie otrzymamy zapłaty przed 2016-05-22, Twoja przesyłka zostanie zwrócona nadawcy. '

Z Trackingu wynika, że paczka od tygodnia jest na lotnisku we Francji.

Pozdrawiam!
oronixx

Telefon:: Meizu

Postprzez tpawel » 17 maja 2016, o 20:24

Czy to jest napewno twoj numer trackingowy? Ostatnio srednio raz na tydzien dostaje podobne maile wyslane z dziwnych adresow
tpawel
VIP

Pochwały: 116
Telefon:: POCO F2 PRO
ROM: Global

Postprzez oronixx » 17 maja 2016, o 20:56

Tak, to jest mój numer trackingowy, ale na stronie DPD nie znajduje tej przesyłki, jedynie na serwisach trackingowych.

Strona na którą jestem przekierowywany nie wygląda zbyt obiecująca. Niby htpps, ale żadnych opcji do wyboru, jedynie karta. Ktoś coś?
oronixx

Postprzez blue_voyager » 17 maja 2016, o 21:31

Po prostu zadzwoń do DPD i dowiedz się, czy to rzeczywiście oni Ci to wysłali. Ale nie chce mi się w to wierzyć.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez jack78 » 18 maja 2016, o 09:30

Mnie to podejrzanie wygląda

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
jack78

Pochwały: 2

Postprzez oronixx » 18 maja 2016, o 19:33

Witam,
utrzymując temat przy życiu: dzwoniłem do DPD, nie są w stanie tego tak ustalić telefonicznie. Dostałem namiary do odpowiedniego działu - nie dodzwoniłem się więc wystosowałem stosownego maila.

Przeglądając jeszcze raz te wiadomości to niby wszystko się zgadza (dane, itp) ale:
-mam uiścić opłaty, ale na jakiej podstawie? Nie wysyłałem danych do celników o wartości przesyłki.
-paczka do Polski, a opłaty we Francji?
-opłata jedynie kartą? 'Opłatę należy uiścić przez Internet za pośrednictwem Chronopost, który jest członkiem DPD i przedstawicielem celnym DPD Group.'

Jak będę coś wiedział, to zamelduję.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

P.S. Wrzucam aktualny tracking. Wygląda na to, że paczka faktycznie utknęła we Francji

Obrazek
oronixx

Postprzez oronixx » 19 maja 2016, o 18:13

Witam,
odświeżam temat. Odpowiedź jaką dostałem od DPD Polska.

'Szanowni Państwo,

wiadomość jest prawdziwa.
Jeśli numer paczki, który Pan posiada, zgadza się z numerem z potwierdzenia,
wówczas można złożyć potrzebne płatności na stronie, do której skieruje Państwa hiperłącze w ramce.'

Wrzucam też screena strony do płatności.

Co o tym myślicie? Autentyk? Musze się spieszyć bo termin upływa niebawem.

Obrazek
oronixx

Postprzez Setral » 19 maja 2016, o 18:45

Tak, ponadto transakcja jest szyfrowana protokołem https.
Setral
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Sony Ericsson

Postprzez lagarto » 19 maja 2016, o 19:05

@oronixx
A ja uważam, że powinieneś podlegać pod polski urząd celny i z nimi rozliczać opłatę podatku vat. Równie dobrze przesyłki idące przez Holandię, Belgię czy Szwecję mogłyby być ovatowane tam - a przecież nie są.
Zadzwoń dla pewności do jakiejś izby celnej, może tam udzielą Ci jakiejś informacji.
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez oronixx » 19 maja 2016, o 19:12

No właśnie. Dla mnie to też absurd. A co jeśli w Polsce paczka znowu pójdzie na stronę do opłaty VATu?

Ale wszystko się zgadza. Sprawdzałem nawet po moim tracking kodzie paczkę u tego francuskiego przewoźnika. Odnotowane wszystko tak jak być powinno. Oczekuje na dalszą podróż. Pozostaje płacić i czekać.

EDIT: Niestety jestem za granicą i nie mam możliwości dzownienia po urzędach, ale dziękuję za pomysł.
oronixx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI