Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

15 wrz 2015, o 18:33

Nie.

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

15 wrz 2015, o 18:39

a jeśli są oryginalne? http://www.aliexpress.com/item/Nike-Ros ... 4,201409_3 - można sprowadzać z Chin czy nie?

15 wrz 2015, o 18:40

paczka ma być zdeklarowana na 70 $ i tak czytam że do 50 dolarów nie zatrzymują a tu ma byc 70

15 wrz 2015, o 18:53

mateyu napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Oryginalne? Poważnie?

15 wrz 2015, o 19:14

dobra, wiem, że to są podróby, ale chodzi mi o to, że ja jestem tego nieświadomy i wg mnie są oryginalne - tak mogę powiedzieć. Wyglądają, jak oryginalne, więc chodzi mi czy jeśli im tak powiem, to będzie bez problemów.

15 wrz 2015, o 19:22

robi się to trochę zamotane.. ogólnie każda nieoryginalna rzecz może a nawet powinna zostać zniszczona na granicy po wykryciu jej nieoryginalności, zażądają zaświadczenia od sprzedawcy, że są oryginalne on go nie dostarczy wiec przesyłka zostanie zniszczona a czy będziesz brany do jakiejś odpowiedzialności to już zależy od łaski urzędników raczej nikt Ci nie powie że jeżeli zrobisz tak i tak czy siak i siak to wszystko będzie ok. Kupowanie podróbek wiąże się z ryzykiem a w naszym kraju jest to nielegalne (w jakimś jest?) i każdy jeżeli się na to decyduje bierze na siebie ewentualną odpowiedzialność, w końcu (chyba) jesteśmy dorośli.

poza tym ja te buty widzę w innych sklepach po 200 zł (w Polsce) ty za prawie 40 $ chcesz je kupić czyli 160 zł pomijając fakt, że od niepewnego sprzedawcy z 18 opiniami. naprawdę WARTO dla tych 40 zł?

15 wrz 2015, o 21:52

A myślisz, że w polsce za 200 zł masz oryginalne? W normalnym sklepie, poza allegro kosztują 350 zł.

15 wrz 2015, o 22:02

IgIa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Patrząc po opisie aukcji, tak są oryginalne, a jeżeli nie no to sprzedający bardzo szybko się pozbędzie konta na allegro, bo pisząc, że są oryginalne daje oryginalne pudełko itp. itd. i daje na to paragon, poza tym ma ponad 1200 komentarzy, w tym 5 neutralnych), od roku sprzedaje na Allegro oraz jest zarejestrowanym przedsiębiorcą..., to jeżeli się z tego nie wywiąże to go w Polsce dosłownie zjedzą.

18 wrz 2015, o 02:12

Pytanie mam natury technicznej: Otóż czy zasadniczo UC powinien naliczyć VAT od ceny towaru przedstawionej w dolarach i przeliczonej po kursie celnym (http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/kursy- ... sci-celnej) czy od kwoty zapłaty w złotówkach co widnieje na wyciągu bankowym?

Mimo, że wyszczególniłem zapłaconą kwotę w USD to i tak naliczyli VAT od tej co na wyciągu (różnica niewielka, ale jednak na moją niekorzyść) - może nie chciało im się dokładnie wczytywać w te screeny z aliexpress...

18 wrz 2015, o 07:55

kyk napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mi zawsze liczą VAT od ceny towaru przedstawionej w dolarach i przeliczonej po kursie celnym. Na rachunku bankowym mam kwotę USD i niżej po przeliczeniu w PLN. Zawsze podaję na zgłoszeniu w USD bo tak jest korzystniej dla nas.
Odpowiedz