Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez Pirzu » 1 lut 2015, o 03:22
Witam,
rozmawialem z kims od Shenzhen Chigon Technology i powiedzial, ze poleca mi najbardziej wysylke FedEx za 27.5 dolara poniewaz nie podlega zadnym oplatom vat i dodatkowych innych oplat.
Tak mi napisał, czy warto temu ufać?
-
Pirzu
-
- Pochwały: 19
- Telefon:: Nokia
przez existe » 1 lut 2015, o 04:30
absolutnie nie
fedex potradi naliczyc vat juz po dostarczeniu towaru, np z miesieczna zwloka
a sam sobie odpowiedz - dlaczego to jakikolwiek przewoznik zapewnial by mozliwosc przemytu ? bo przeciez zwolnienie z kontroli panstwa - to chyba jest wlasnie przemyt
jesli ktos cie tak zapewnia to nich da Ci gwarancje zwrotu zaplaconej kwoty - tylko jak bys to wyegzekwowal ?
w uk system naliczania podatku jest akuratnie chory i nie tak przejzysty jak w pl, nikt nie pyta odbiorce o wartosc itp, tylko naliczaja kwoty wziete z sufitu
existe
-
.gif)
existe
- VIP
-
- Pochwały: 58
- Telefon:: byl:米jest redmi5plus
- ROM: miui10
przez Pirzu » 1 lut 2015, o 20:10
A czy zmienia cos ze zamwoie 3 teleofny a jeden, ryzyko w oplacie celnej wzrasta ?
-
Pirzu
-
przez blue_voyager » 1 lut 2015, o 20:20
Jeśli zamówisz je w jednej paczce, to ryzyko wzrasta, większe przesyłki są częściej zatrzymywane.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez Pirzu » 1 lut 2015, o 20:24
czyli najlepiej sprzedajacego poprosic o to, zeby kazdy telefon oddzielnie wysłał ? Nie wiem jak urzad celny dziala, ale nie bedzie dziwne ze 3 praiwe takie same paczki do jednej osobby trafią? Wgl czesto wpadaja przez to singapore post?
-
Pirzu
-
przez fredek7 » 1 lut 2015, o 20:25
FedEx używają Ci chinole co mają kogoś kto odbierze przesyłkę w GB i dalej rozsyłać ą FedEx. Tak zamawiałem swoje Note i nie mogą oni po czasie doczepić się o nic bo ja mam wysyłkę z adresu w GB a nie Chin wiec wat płaci odbiorca na terenie GB bo to on sprzedaje dalej towar.
-
fredek7
-
- Pochwały: 1
przez blue_voyager » 1 lut 2015, o 20:29
O nic nie musisz prosić, po prostu kupujesz trzy razy. Trzy zakupy, więc każdy idzie osobno. Co najwyżej zaznaczasz w wiadomości żeby czasem nie wysyłał ich razem bo czasami mają takie pomysły.
Myślisz, że ktoś porównuje adresy przesyłek? Nikt nie kontroluje tego pod kontem odbiorców.
Przesyłki SP wpadają z taką samą częstotliwością jak przesyłki wysyłane inną pocztą
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez Magazynier » 1 lut 2015, o 20:46
Lepiej napisać sprzedawcy, że mają iść oddzielnie. Przerabiałem już kupowanie 2 razy u tego samego sprzedawcy z nadzieją, że wyśle oddzielnie- dostałem jeden nr trackingowy.
-
Magazynier
-
- Telefon:: BB 9780
przez fzfzfz » 1 lut 2015, o 20:49
Musi prosić, a najlepiej po prostu odczekać tydzień zanim złoży następne zamówienie.
Kupiłem 2 rzeczy od 2 różnych sprzedawców na eBayu, zdziwiłem się jak doszły razem w 1 paczce.
Zamawiałem również 10x ten sam przedmiot u tego samego sprzedawcy w małych odstępach czasu na przestrzeni 2 miesięcy, 3 paczki były na vacie i akurat tak się trafiło, że trafiły one do celników w tym samym czasie.
-
fzfzfz
-
- Telefon:: l620
przez arekm » 1 lut 2015, o 22:36
Tylko wtedy to cło gdzieś i tak w cenę musi być wliczone - w sensie klient zapewne płaci cło już w cenie oryginalnego zakupu. Żaden pośrednik w GB do biznesu nie będzie dopłacał.
(czasami jest z tym ciekawie... np producent danego towaru wyznacza minimalną cenę detaliczną wszystkim sklepom na świecie na 200$, a sam sklepom sprzedaje za 100$ (czyli sklep ma 100$ zysku; kto się wykruszy i da mniejszą cenę detaliczną ten nie dostanie więcej dostaw od producenta). Cwane chińskie sklepy mające magazyny w EU robią tak, że importują towar z Chin do EU, zostaje im naliczone cło, płacą je... ale towar w EU nadal sprzedają detalicznie po te 200$ (nie przerzucają cła na finalnego klienta). Efekt - i w Chinach i w EU cenę mają 200$. Wtedy rewelacyjnie opłaca się kupować w EU. Robi czasami coś takiego np banggood z kamerami sjcam. Niestety telefonów/tabletów tak nie praktykują - brakuje im znaczków CE do tego).
-
arekm
-
- Telefon:: brak
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI