Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez novy_01 » 20 sty 2015, o 16:50

Witam
mam podobny problem z celnym z tym że u mnie to wygląda tak że mam dostarczyć swoje dane i dokumenty zakupu telefonu, z tym że ten telefon został kupiony w lipcu, a teraz po prostu wysłałem go na gwarancję bo wyświetlacz siadał i teraz wrócił z naprawy i został zatrzymany.
1. czy informować UC że to jest telefon po naprawie a kupiony był w lipcu ( czy nie naliczą mi jakiś kar wstecznie-jak się ma do tego prawo bo teoretycznie jest 20 dni na uiszczenie opłaty za towary co już minęło w zeszłym roku)
2. czy po prostu normalnie udawać jakbym kupił go co dopiero

Będę wdzięczny za wszelką pomoc
novy_01

Postprzez blue_voyager » 20 sty 2015, o 16:59

Skoro nie naliczyli Ci VATu przy zakupie, to naliczą Ci teraz. Wyślij dokumenty zakupu z wyjaśnieniem, że teraz telefon wył wysyłany do naprawy i wrócił z niej.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez maras14 » 21 sty 2015, o 17:25

Panowie co mam zrobić, bo sprawa nietypowa. Paczke zatrzymali mi w Pruszczu Gdańskim, wiadomo standardowa procedurka - screen z aukcji + potwierdzenie przelewu ale.. Telefon oznaczony jako gift i faktycznie jest giftem bo dostałem go ze sklepu do testów. Nie zapłaciłem za niego ani grosza. Co teraz? Bo sprzedawca raczej fejkowego potwierdzenia mi nie wyśle, a UC wie jak to jest z tymi giftami na paczce :]
maras14

Pochwały: 1
Telefon:: Leeco Le Max 2

Postprzez dytruff » 21 sty 2015, o 18:16

maras14 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dziwne lub nierozumiem.
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez existe » 21 sty 2015, o 21:09

pisalem juz o tym, nalezy zaplacic normalny podatek vat jak przy normalnym zakupie
to ze nie zaplaciles za otrzymany towar - nie oznacza, zwolnienia z zaplaty podatku vat
nalezy przedstawic do UC dokument z ktorego bedzie wynikac rzeczywista wartosc towaru - np screen z aukcji plus faktura zawierajaca wartosc towaru - a tom ze na fakturze bedzie jakis napis gift lub inny bzdet nie ma znaczenia - wazne jest by UC mial podstawe wyceny i naliczenia podatku
poniewaz podstawy prawne juz tutaj przedstawialem - wypowiedz w stylu - udowodnij - wsadzcie se miedzy jaja - to tylko tak na wypadek :-))
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez maras14 » 22 sty 2015, o 12:00

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Skoro nie mam potwierdzenia, a oni chcą naliczyć mi podatek ze screena z aukcji, to przecież moge go zedytować, zrobić cokolwiek..
maras14

Postprzez blue_voyager » 22 sty 2015, o 12:10

Czyli popełnić przestępstwo karno-skarbowe. Powodzenia.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez maras14 » 22 sty 2015, o 12:11

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zdaje sobie z tego sprawę i nie powiedziałem że to zrobie :)
maras14

Postprzez maras14 » 22 sty 2015, o 15:26

Skontaktuje się z nimi i przedstawię sytuację jasno, ale mówisz że nie ma na co liczyć? Zobaczymy, jak coś zdam relacje :) Chociaż dziwne, bo jak dowalą vat od kwoty ze sklepu - 193$ to będzie troche słabo.
maras14

Postprzez lagarto » 23 sty 2015, o 10:09

A telefon po testach masz do sklepu zwracać czy zostaje u Ciebie?
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez fzfzfz » 23 sty 2015, o 12:48

Przerabiałem coś takiego.
Chińczyk będzie musiał wysłać maila do urzędu (po angielsku), że wysłał taką i taką paczkę z taką zawartością o takim numerze na twoje dane i jest to do testów i nie płacisz za to ani grosza. Będzie musiał również podać numer magazynowy czy co tam jest na wezwaniu.
Chociaż każdy celnik może inaczej podejść do tego. Mogą również wystarczyć jakieś maile gdzie jest informacja, że będzie to wysłane do testów na twój adres i że będzie za darmo.
Najlepiej zadzwoń tam.

Zaniżenie kwoty jest przestępstwem, a co w takim razie w drugą stronę? :lol:
fzfzfz

Telefon:: l620

Postprzez oran » 23 sty 2015, o 15:16

witam
wątek ma wile stron i w zasadzie w większości chyba dotyczy elektroniki, ja mam natomiast takie pytanko do osób zorientowanych w temacie. na jakie opłaty dodatkowe muszę się przygotować przy zamówieniu takiego cuda - drążek pionowy - http://www.aliexpress.com/item/GGWG-1-4 ... 42582.html
czy wysyłka poprzez EMS jest bezpieczna, czy może dopłacić trochę i skorzystać z DHL na innej aukcji ( http://www.aliexpress.com/item/360-Prof ... 73041.html )
Z góry przepraszam za odejście od głównego tematu w drugiej części mojego posta.
pozdrawiam
Andrzej
oran

Telefon:: Xiaomi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI