Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez novy_01 » 20 sty 2015, o 16:50

Witam
mam podobny problem z celnym z tym że u mnie to wygląda tak że mam dostarczyć swoje dane i dokumenty zakupu telefonu, z tym że ten telefon został kupiony w lipcu, a teraz po prostu wysłałem go na gwarancję bo wyświetlacz siadał i teraz wrócił z naprawy i został zatrzymany.
1. czy informować UC że to jest telefon po naprawie a kupiony był w lipcu ( czy nie naliczą mi jakiś kar wstecznie-jak się ma do tego prawo bo teoretycznie jest 20 dni na uiszczenie opłaty za towary co już minęło w zeszłym roku)
2. czy po prostu normalnie udawać jakbym kupił go co dopiero

Będę wdzięczny za wszelką pomoc
novy_01

Postprzez blue_voyager » 20 sty 2015, o 16:59

Skoro nie naliczyli Ci VATu przy zakupie, to naliczą Ci teraz. Wyślij dokumenty zakupu z wyjaśnieniem, że teraz telefon wył wysyłany do naprawy i wrócił z niej.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez maras14 » 21 sty 2015, o 17:25

Panowie co mam zrobić, bo sprawa nietypowa. Paczke zatrzymali mi w Pruszczu Gdańskim, wiadomo standardowa procedurka - screen z aukcji + potwierdzenie przelewu ale.. Telefon oznaczony jako gift i faktycznie jest giftem bo dostałem go ze sklepu do testów. Nie zapłaciłem za niego ani grosza. Co teraz? Bo sprzedawca raczej fejkowego potwierdzenia mi nie wyśle, a UC wie jak to jest z tymi giftami na paczce :]
maras14

Pochwały: 1
Telefon:: Leeco Le Max 2

Postprzez dytruff » 21 sty 2015, o 18:16

maras14 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dziwne lub nierozumiem.
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez existe » 21 sty 2015, o 21:09

pisalem juz o tym, nalezy zaplacic normalny podatek vat jak przy normalnym zakupie
to ze nie zaplaciles za otrzymany towar - nie oznacza, zwolnienia z zaplaty podatku vat
nalezy przedstawic do UC dokument z ktorego bedzie wynikac rzeczywista wartosc towaru - np screen z aukcji plus faktura zawierajaca wartosc towaru - a tom ze na fakturze bedzie jakis napis gift lub inny bzdet nie ma znaczenia - wazne jest by UC mial podstawe wyceny i naliczenia podatku
poniewaz podstawy prawne juz tutaj przedstawialem - wypowiedz w stylu - udowodnij - wsadzcie se miedzy jaja - to tylko tak na wypadek :-))
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez maras14 » 22 sty 2015, o 12:00

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Skoro nie mam potwierdzenia, a oni chcą naliczyć mi podatek ze screena z aukcji, to przecież moge go zedytować, zrobić cokolwiek..
maras14

Postprzez blue_voyager » 22 sty 2015, o 12:10

Czyli popełnić przestępstwo karno-skarbowe. Powodzenia.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez maras14 » 22 sty 2015, o 12:11

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zdaje sobie z tego sprawę i nie powiedziałem że to zrobie :)
maras14

Postprzez maras14 » 22 sty 2015, o 15:26

Skontaktuje się z nimi i przedstawię sytuację jasno, ale mówisz że nie ma na co liczyć? Zobaczymy, jak coś zdam relacje :) Chociaż dziwne, bo jak dowalą vat od kwoty ze sklepu - 193$ to będzie troche słabo.
maras14

Postprzez lagarto » 23 sty 2015, o 10:09

A telefon po testach masz do sklepu zwracać czy zostaje u Ciebie?
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI