Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez blue_voyager » 4 gru 2014, o 21:24

andolek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Skoro nie jesteś vatowcem, to płacisz vat przy sprowadzeniu towaru jest on Twoim kosztem. Potem sprzedajesz towar ale nie płacisz już po sprzedaży vatu (no bo przecież nie jesteś vatowcem) więc w dalszym ciągu vat płacisz jeden raz a nie dwa razy jak sugerowałeś wcześniej.
A tak na marginesie, masz księgową i pytasz o takie rzeczy na forum? To za co Ty jej płacisz?
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez blue_voyager » 4 gru 2014, o 21:27

pete67 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

nie mniej jakiś czas temu miałem przprawę ze skarbówką własnie ze sprzedażą rzeczy z niewielkim zyskiem
i rzecz była kupiona z tydzień wcześniej
nie pamiętam dokładnie zwrotu ale właśnie chodziło o niewielką róznicę oraz pojedyncze zdarzenie.
i urzędas mi tak własnie odpoiwiedział że jak różnica nieduża i rzecz sięwydarzyła tylko raz to nie ma problemu.
no teraz nie zacytuje bo ani pisma nie mam ani nie pamętam dokładnie \słowo w słowo.
no i oczywiście jako osoba fizyczna

Domyślam się o co Ci chodzi - o występowanie tzw charakteru ciągłego sprzedaży. Tylko pytanie jest jedno - jaką ilość zakwalifikuje ewentualna kontrola z US jako charakter ciągły. 5? 10? 50? To już zależy od interpretacji urzędnika.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez pete67 » 5 gru 2014, o 21:37

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

nie mniej jakiś czas temu miałem przprawę ze skarbówką własnie ze sprzedażą rzeczy z niewielkim zyskiem
i rzecz była kupiona z tydzień wcześniej
nie pamiętam dokładnie zwrotu ale właśnie chodziło o niewielką róznicę oraz pojedyncze zdarzenie.
i urzędas mi tak własnie odpoiwiedział że jak różnica nieduża i rzecz sięwydarzyła tylko raz to nie ma problemu.
no teraz nie zacytuje bo ani pisma nie mam ani nie pamętam dokładnie \słowo w słowo.
no i oczywiście jako osoba fizyczna

Domyślam się o co Ci chodzi - o występowanie tzw charakteru ciągłego sprzedaży. Tylko pytanie jest jedno - jaką ilość zakwalifikuje ewentualna kontrola z US jako charakter ciągły. 5? 10? 50? To już zależy od interpretacji urzędnika.

wystarczy że będzie jeden na np 2-3 mie4siące - tu ciągłości nie ma
ja może miałem farta bo gadałem z normalnym człowiekiem który jeszcze coś takiego powiedział że nie będzie biagał za babami z jajami itd...
ciągłość ,oim zdaniem to minimum trzy :) ale fakt że jak się szuka kija na psa to znaleźć nie poblem:)
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez blue_voyager » 5 gru 2014, o 22:05

Tyle, że akurat Twoje zdanie liczyłoby się tu najmniej. Liczy się zdanie urzędnika.
W sumie to Ci się dziwię, nie masz zbyt dużego pojęcia o czym mówisz, opierasz się na usłyszanych od kogoś opiniach i własnych wyobrażeniach a wypowiadasz się autorytatywnie.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez pete67 » 6 gru 2014, o 22:12

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

mam wrażenie że uciekł główny wątek.
masz rację pisząc że nie mam o tym większego pojęcia.
nie mam.
moje doświadczenie jest tylko jednorazowe w tym temacie (urzednik US i kupno a zaraz potem sprzedaż czegoś z zyskiem prawie 0.5% czyli prawie 12zł.)
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez Wdhiz » 8 gru 2014, o 06:52

pete67 - w jaki sposób US się do Ciebie przyczepił? Sprzedawałeś jako osoba prywatna?

Paredziesiąt postów wcześniej mignęła mi informacja o opłacie dla agencji celnej? kuriera? w wysokości 50-80 zł. Można prosić o wyjaśnienie? Każdy jej podlega czy tylko pechowcy? ;)
Mój TABLET (wysłany NL) utknął w WER Warszawa. Dostałem pismo od nich z adnotacją Towar przyjęto wg deklaracji, brak rachunku., jak rozumiem na 98% będę musiał zapłacić VAT.
W międzyczasie zmieniła się trochę sytuacja i cena z VATem staje się hmm... mocno nieakceptowalna. Co się stanie, jeżeli zlekceważę pismo od WER, nie wyślę im danych transakcji? Po 20 dniach odeślą przesyłkę do Chin - tak stoi w ich piśmie. Co ewentualnie napisać Chińczykowi? Okres ochronny to jeszcze 43 dni - tablet dotrze do Chińczyka, tuż przed albo tuż po tym terminie. Co się wtedy robi, żeby odzyskać pieniądze? Zakłada spór?

Z ciekawostek - znajomy kupił na Allegro ładowarkę do telefonu. Nie sprawdził skąd idzie. Jakiś czas temu dostał pismo od... sądu o umorzeniu postępowania w sprawie niezapłacenia VAT (nie wiem czy dostał pismo o "założeniu" sprawy).
Wdhiz
AKTYWNY

Postprzez blue_voyager » 8 gru 2014, o 08:05

Jeśli Twoja przesyłka idzie kurierem i trafi na cło (bardzo prawdopodobne) zapłacisz 80 zł kosztów odprawy. Ale nie wiem dlaczego piszesz o kurierze skoro twierdzisz, że przesyłka utknęła w WERze.
Jeśli nie odbierzesz przesyłki z powodu cła i wróci ona do nadawcy, nie licz na full refund. W zasadach refundacji Aliexpres jest informacja, że refund nie przysługuje gdy nie odbierzesz przesyłki z powodu należności celnych. Możesz ewentualnie układać się ze sprzedawcą, żeby zgodził się na refund pomniejszony o koszt wysyłki - w obie strony, Chińczyk musi również zapłacić za odesłanie paczki. Tak więc Twój cwany plan nie do końca jest taki cwany.
Piszesz, że po doliczeniu VATu cena zrobiła się mniej atrakcyjna. Tylko pytanie, dlaczego VATu nie zakładałeś od razu w sytuacji gdy jest on coraz powszechniejszy.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez bobekzea » 8 gru 2014, o 14:12

Nie wiem co wpisać w wyszukiwarkę, więc zapytam wprost.
Jeśli mój tracking numer ma na końcu NL, to został wysłany z Holandii i na 100% nie będzie vatu? Aktualnie mam held at the customs więc nie wiem.
bobekzea

Telefon:: Nokia

Postprzez fake4r » 8 gru 2014, o 14:17

Z Chin. Więc vat możliwy.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez blue_voyager » 8 gru 2014, o 14:18

Naprawdę myślisz, że jeśli przesyłka idzie holenderską pocztą, to ktoś może ją uznać za wysłaną z Holandii? Istotny jest kraj nadania. Przesyłki idące przez Holandię są vatowane tak samo jak inne.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez Wdhiz » 8 gru 2014, o 16:02

blue voyager - dzięki.
Przesyłka idzie NL, utknęła w WERze. Nie orientowałem się dla kogo jest ta opłata 80 zł - teraz już rozumiem.
Dzięki za wyjaśnienie sprawy refundu - czyli trzeba będzie przełknąć gorzką pigułkę ;) Atrakcyjność oferty zmniejszyła się, bo w Polsce pojawiły się promocje świąteczne itp. W sumie można wyrwać trochę słabszy tablet za 50-55% ceny. Poza tym trafiłem (już po zakupie) na średnio fajne recenzje tej zabawki.
Wdhiz
AKTYWNY

Postprzez bobekzea » 8 gru 2014, o 22:25

Dlatego zapytałem, czy został wysłany z Holandii. Można jakoś na 100% stwierdzić po statusie paczki, czy będę musiał zapłacić VAT?
bobekzea

Telefon:: Nokia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI