Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez lagarto » 18 lis 2014, o 13:39

majkel_94 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ty żartujesz mam nadzieję... Wczoraj Ci paczkę zatrzymali w celnym, a Ty dzisiaj w południe masz prestensje, że jeszcze nie masz od nich listu?
Nie dziwię się, że nie chcą tam odbierać telefonów jak mają więcej takich niecierpliwych petentów.

Niemniej jednak życzę jak najmniejszego vatu ;-)
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez towdy » 18 lis 2014, o 13:40

Jeżeli chcesz numer przesyłki tzn ten nr magazynowy to się tam dzwoni do poczty i oni tam mają wszystko co i jak , mi się udało uprosić kiedyś o numer a po 15 minutach przyszła Pani listonosz z kopertą ;)
towdy

Telefon:: lg 4x hd

Postprzez ajgorr » 18 lis 2014, o 14:36

Cześć.
Przeczytałem ostatnie dwadzieścia stron tematu, jednak z uwagi na to że jest tutaj strasznie dużo offtopowania, zadam moje pytanie :-P. Zamówiłem z Chin dwa telefony - Lenovo A 850+. Sprzedający z Chin zadeklaorwał kwotę 160USD za przesyłkę. Co powinienem odpisać urzędowi celnemu, by zapłacić jak najmniejszy podatek i żeby nie narobić sobie niepotrzebnych kosztów? I czy nie będzie problemu że telefony są marki Lenovo?

Z góry dzięki za sugestie i odpowiedzi.
ajgorr

Telefon:: N7100
ROM: Phoenix

Postprzez baku1991 » 18 lis 2014, o 14:39

O Jezu, 20 stron przeczytałeś i zero wniosków? Wszystko masz jak na tacy po milion razy. UC wysyłasz dowód przelewu i to nie Ty sobie wybierasz jaki podatek zapłacisz. Nie masz na to wpływu żadnego. Ani sprzedawca który cokolwiek deklaruje.
baku1991
AKTYWNY

Pochwały: 11
Telefon:: Xiaomi Mi3
ROM: MIUI

Postprzez bergmen » 18 lis 2014, o 14:41

Deklaracja Chińczyka jest dla UC nieistotna. Dla nich istotne jest ile zapłaciłeś. Bedziesz im musiał wysłać potwierdzenie zapłaty z banku i screen aukcji - dokonanej płatności.
Lenovo to Chińska firma. Nie stanowi to problemu.

PS. Na tych 20 stronach które przejrzałeś jest wiele odpowiedzi na Twoje pytanie
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez ajgorr » 18 lis 2014, o 14:48

@baku1991
A przepraszam bardzo - na jakiej podstawie stwierdziłeś że nie doszedłem do żadnych wniosków? To co akurat napisałeś jest sprzeczne z tym, co przeczytałem na wspomnianych dwudziestu stronach. Piszecie tutaj wszystko, włącznie z tym że w Urzędzie Celnym pracują idioci/nie pracują idioci. Jaki dowód przelewu? Jeśli masz odpisywać w ten sposób to proszę - daruj sobie bo przez takie posty jak Twój temat ma 240 stron i pomimo tego ludzie nadal są zagubieni, bo gdyby nie byli to nie byłoby tu tylu pytań, włącznie z moim.

@bergmen
Dzięki za konkretniejszą odpowiedź. Zastanawia mnie jedno, na piśmie z Urzędu Celnego widnieje informacja "towar o deklaracji wartości 160USD". Czy to dalej nie zmienia postaci rzeczy i VAT będę musiał uiścić od takiej wartości, jaką de facto zapłaciłem sprzedającemu z Chin?
ajgorr

Telefon:: N7100
ROM: Phoenix

Postprzez bergmen » 18 lis 2014, o 14:51

nic to dla Ciebie nie zmienia. Vat nalicza sie od zapłaconej kwoty.

Autor postu otrzymał pochwałę
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Re: Odp: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez tmariod » 18 lis 2014, o 15:14

baku1991 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zabrze ale i zapewne inne UC nie odpisuję na @ , przynajmniej nie widziałem takiej informacji na forum.
List wysyłają pewnie hurtem do wszystkich którym paczkę zatrzymali (kto ich tam wie jak oni to robią , kogo łapią ).
A dopiero jak mają Twoje danę to na ich podstawie naliczają vat a to już może trwać , wszystko to "robią ręcznie" .

Odpisywać nie odpisują ale jak się zaznaczy w mailu - potwierdzenie odczytania to klikają :)

tmariod napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wyślij sam screen z aukcji.

Ale zawsze mogą wtedy poprosić też o dowód wpłaty z banku?[/quote]
Przy tej kwocie raczej nie poproszą. Ceny czas ;-)[/quote]

Status: Przesyłka zwolniona przez urząd celny WER Zabrze, więc nawet nie chciało im się z tym bawić :)
tmariod

Telefon:: htc 8s

Postprzez pete67 » 18 lis 2014, o 18:55

ajgorr napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Podatek i tak płacisz nie od wartości zadeklarowanej ale tej faktycznie zapłaconej.
99% zadeklarowanego towaru z chin to 20$ i poniżej aby własnie uniknac płacenia cła czy VATu
lub z dziwną nadzieją że jak jest napisane 20$ to od tego bedzie podatek...:)
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez towdy » 19 lis 2014, o 10:13

Zadzwoniłem sobie do urzędu celnego , ogólnie to już za drugim razem udało mi się do nich do dzwonić co uważam za pełen sukces , następnie ładnie się spytałem jak tam moja paczuszka i czy moja wiadomość odnośnie paczki została odczytana. To Pani powiedziała mi że wiadomość została odebrana i przekazana do tych co się zajmują dalszą częścią i kiedy oni tą paczkę przepną dalej to już nie wiadomo , bo jakoś tam zachowanej kolejności ustalonej nie ma :/
towdy

Postprzez wacie72 » 19 lis 2014, o 11:01

towdy napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czyli uzyskałeś ubraną w ładne słówka wiadomość od UC która w tłumaczeniu na "nasz" język brzmi zapewne tak :

"Wiadomość @ gdzieś pewnie jest i może ją ktoś kiedyś odczyta a jak przyjdzie kolej na Twoją paczkę to się sparuję paczkę z wiadomością i się zobaczy czy nałożymy na nią vat .
Co do zwolnienia paczki to jak znajdzie się ta przesyłka w pobliżu innych przesyłek które w danym dniu opuszczają UC to może i Twoja go opuści .Ale pewności takiej nie ma .
A kiedy to będzie ? Zapewne między poranną kawą a popołudniową kanapką z jajkiem i kiełbasą na obiad w któryś dzień roboczy , bo nie w weekend raczej ;)

Aaaaa , jest nadzieja ze na obiad będzie "gorący kubek" , w takie dni więcej przesyłek opuszcza UC , choć koledzy tutaj na forum spierają się o to czy akurat pomidorowa albo rosół z makaronem bezpośrednio wpływają na szybsze opuszczanie przesyłek z UC.

Miłego dnia ;-)
wacie72
VIP

Pochwały: 49
Telefon:: Redmi Note 7

Postprzez towdy » 19 lis 2014, o 11:20

A jak się coś komuś przez przypadek wyleje to może nawet jeden dzień przestoju będzie ;p Ja się po prostu zastanawiam jak oni to robią że jedna przesyłka która choć by była zatrzymana później niż moja przychodzi wcześniej heh ;p zobaczymy postęp po dzisiejszym dniu , może akurat pójdzie coś szybciej bo dzisiaj dość zimno i przydało by się ruszać żeby rozgrzać ;p chyba że więcej gorących kubków pójdzie w dłoń ;)
towdy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI