Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez papasmerf10 » 7 paź 2014, o 15:41

Dostałem dzisiaj list z Urzędu Celnego w którym jestem proszony o podanie różnych danych osobowych i potwierdzenia zakupu w pdfie.
Zamierzam dzisiaj skleić maila z tymi rzeczami, ale chciałbym zapytać czy nie warto jeszcze czegos napisać? Dodam, że jest to prezent(tablet) dla członka rodziny(czyli nie na handel).
Powinienem dopisać coś jeszcze? I najważniejsze pytanie: czy to znaczy że juz na pewno bedę musiał zaplacić CŁO mimo, że produkt kosztował 123$ czyli nie te 150EUR?
papasmerf10

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez existe » 7 paź 2014, o 15:51

papasmerf10 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak bedziesz poproszony o zaplacenie VATu
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez papasmerf10 » 7 paź 2014, o 16:08

Aha. I juz nie ma możliwości się z tego wykaraskać?
papasmerf10

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez blue_voyager » 7 paź 2014, o 17:19

Nie ma. I nie ma znaczenia, że kupiłeś coś na prezent a nie na handel.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez rfl89 » 7 paź 2014, o 21:42

Witam, mam takie pytanko do bardziej obeznanych. Otoż kupilem kilka sztuk (piec) okularow w stylu wayfarer, dla siebie, dziewczyny i paru kolezanek. Na aukcji na zadnym zdjeciu nie ma logo, w opisie rowniez nigdzie nie jest odnotowane ze takowe posiadaja. Cena byla atrakcyjna bo wynioslo mnie to ok 25$ wiec szczerze mowiac nie zalezalo mi na tym logosie, no ale na 99% bedzie. Dzis dostalem wezwanie z poczty, do zaplacenia oplaty celnej w wysokosci 14zl. Troche mnie to zdziwilo bo z tego co tu czytalem, to w pierwszym pismie nie ma zadnej kwoty tylko prosba o skany itp. U mnie oprocz skanow moich dokumentow, informacji nt towaru itp, widnieje jeszcze ta kwota ktora musze uiscic. Raczej sie nie boje otwarcia bo sam nie mam pewnosci czy tam jest logo czy nie, ale z drugiej strony moze to olac i olac te 25$?? Dodam ze w liscie jest napisane ze adres nadawcy jest nieczytelny, wiec raczej nie mam zadnych szans na refund
rfl89

Telefon:: galaxy

Postprzez INTseed » 7 paź 2014, o 21:52

Może wysłał na twój koszt ;)
Jak ja płaciłem vat to paczka była już na mojej poczcie. Te 14zł to nie majątek. Idź na pocztę zapłać i odbierz paczkę.

Wysłane z mojego ZOPO ZP990+
INTseed
VIP

Pochwały: 23

Postprzez rfl89 » 7 paź 2014, o 21:58

za 14zl z chin?;) mam lekkie obawy ale w koncu nie mialem zamiaru dilowac 5 sztukami
rfl89

Telefon:: galaxy

Postprzez existe » 7 paź 2014, o 21:59

rfl89 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

i zal Ci tych fafnastu zl ?
przestan sr,c pod siebie zaplac i po klopocie
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez szarad » 9 paź 2014, o 07:33

panowie zatrzymali mi przesyłke (telefon) w celnym wartość przesyłki 66$ powiedzcie mi ile mi naliczą cła? i jakie opłaty mnie czekają
szarad

Telefon:: LG

Postprzez fake4r » 9 paź 2014, o 08:24

Przeczytaj ze 2 (chociaż) strony wstecz i będziesz wiedział bez zadawania zbędnych pytań i czekania na odpowiedź.
Cła nie ma jest vat. A ile % vat jest w naszym kraju to chyba wiesz.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez hellhammer » 9 paź 2014, o 08:28

fake4r napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Panowie a na co jest vat i cło? Na jakie rzeczy? i jako ono jest liczone? Co do telefonów czy elektroniki to wiem, że 23% od wartości rzeczy. Vat chyba nie ma poniżej 20$ tak?
hellhammer
VIP

Pochwały: 25
Telefon:: sony

Postprzez drago68 » 9 paź 2014, o 08:37

hellhammer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Panowie a na co jest vat i cło? Na jakie rzeczy? i jako ono jest liczone? Co do telefonów czy elektroniki to wiem, że 23% od wartości rzeczy. Vat chyba nie ma poniżej 20$ tak?

Poszukaj sobie
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI