Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

25 sie 2014, o 09:32

Takowe pismo odebralem kilka minut temu bo awizo w skrzynce odebralem wczoraj. W dokumencie pisze ze przesylki z zawartoscia handlowa zgloszonej przez adresata na dkumencie SAD - 25.22zl. Czy taka oplate mam uiscic czy mam spodziewac sie wiekszych kosztow ?

25 sie 2014, o 09:53

SAD nie dotyczy osób fizycznych. A co do kosztów to napisz co w paczce jest bo to ma zasadnicze znaczenie przy ewentualnej próbie ich oszacowania.

25 sie 2014, o 10:12

Telefon jiayu f1

25 sie 2014, o 10:14

Czyli VAT może być do zapłacenia - 23% od wartości towaru. Dokumenty wyślij jw. i czekaj cierpliwie.

25 sie 2014, o 10:21

Ok. Dziekuje za informacje :) pozdrawiam.

25 sie 2014, o 18:18

Witam zamawiając z tej aukcji kamerke :
http://www.aliexpress.com/item/G1WH-2-7-LCD-1080P-Full-HD-Car-DVR-Dash-Camera-Recorder-G-sensor-Novatak/1708044392.html
wysyłka jest realizowana przez: Free Shippingto Poland via Sweden Post
jaka jest szansa że zapłace vat cło??

25 sie 2014, o 19:46

Vat tak po krótce zależy od miejsca nadania, miejsca docelowego, poczty jaka została nadana przesyłka, od tego co Chińczyk naskrobał na paczce, jej gabarytów i wagi, koloru opakowania, pogody za oknem, pory dnia, fazy księżyca, wpływu wód gruntowych, aktywności wulkanów i ponoć od UC i celnika ale pewien nie jestem.

A tak na serio nikt ci nie napisze ile masz % na uniknięcie Vatu. Było to wielokrotnie wałkowane w niezliczonej ilości wątkach.

25 sie 2014, o 22:46

Zgadzam się z powyższym plus polecam przemyśleć jedna rzecz, ile tego podatku będzie do zapłaty jak by co? Aż taka to straszna kwota? Inna sprawa ze przy takiej kwocie uc raczej nawet nie podejmie akcji pobrania podatku VAT nawet jak zatrzymają przedmiot i przedstawisz im stosowne dokumenty.

Wysłane z tabletu Onda v819 3g przy użyciu Tapatalk

26 sie 2014, o 10:25

Witam
Dzisiaj dostałem pismo z UC zatrzymali mi tablet za ok 230 $ zastanawiam sie czy płacić czy poinformowac ze to nie moja przesyłka? co w takim wypadku jak UC zwroci ja do Chin i wniosę o zwrot pieniedzy? Ali staje po stronie kupującego? Mialem podobną sprawe tyle ze z koszulka za ok 20$ i bez problemu i po sporze ze sprzedajacym , i po sprawdzenieu ze przesyłka była cofnieta ALI zwrocił całą zablokowana kwote

26 sie 2014, o 10:47

michal2305 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przez takich cebulaków jak ty, niektórzy sprzedawcy z aliexpress nie chcą wysyłać paczek do Polski.
Odpowiedz