Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
26 kwi 2014, o 13:41
Nieźle kręci...
Ja i G2
26 kwi 2014, o 14:37
Kto niezle kreci? O czym ty mowisz bo sie pogubilem.
26 kwi 2014, o 16:41
Ja miałem raz przypadek że na paczce napisał chińczyk 100$ i od takiej kwoty mi naliczyli.
Wysłane z mojego X7S przy użyciu Tapatalka
27 kwi 2014, o 19:13
moja paczka jest za 299 $ i jestem przygotowany na vat jakies mysle ze 200 zł czy moge sie mylic ?
27 kwi 2014, o 20:07
plus minus 10 zł na opłaty celne (wysłanie listu itp)
28 kwi 2014, o 01:52
Przeczytałem znaczną część tego postu, ale nie do końca jestem pewien jednej kwestii.
Zamawiając klona jakiegoś telefonu (np: hdc) z aukcji na której na fotach nie ma na tel loga producenta, a na wysłanym tel owe logo bd i celnicy się przyczepią, to mogę odwołać się do tego, że towar jest niezgodny z tym co zamawiałem i uniknąć kary?
Ps: Przypuśćmy, że tel ma naklejki CE.:D
28 kwi 2014, o 02:23
A co to celników interesuje? Będą próbować oskarżać o paserstwo. Sąd oceni.
28 kwi 2014, o 12:43
Dzis dotarl do mnie bialy Jiayu F1, zaplacilem 50 zł oplat celnych. (sam telefon $69 z wysylka)
Telefon ... rewelacja, przepiekny (nie spodziewalem sie tego po chinolach), 3g smiga, jakas folia na ekran w pudelku, jest imei wszystkie papiery itp. ladowarka z przejsciowka dla EU.
Dla potomnosci tracking: RF223766144SG , od wyslania do doreczenia - 14 dni.
Sorry za jakosc zdjecia.
Edit:
Jest jezyk Polski, mimo ze na aukcji pisalo ze tylko english+chinese.
Ostatnio edytowano 28 kwi 2014, o 14:41 przez
k3lt, łącznie edytowano 8 razy
28 kwi 2014, o 12:50
takiemu to dobrze ja czekam na swój ale idzie szwedem i pewnie w połowie maja jak sie pojawi to bedzie cud.
28 kwi 2014, o 18:47
207 zł
28 kwi 2014, o 20:48
23% vatu na pewno.
Wysłane z mojego iOCEAN X7S przy użyciu Tapatalka
29 kwi 2014, o 19:51
Słuchajcie, że się tak głupio zapytam, bo po przeczytaniu kilkunastu ostatnich stron tak zrozumiałem:
czy teraz doliczają VAT do KAŻDEJ przesyłki?
Zamawiałem z rok temu tel za ~400zł a w styczniu za ~270zł, na paczkach z tego co pamiętam były zaniżone wartości i "GIFT". Bez żadnych problemów/zatrzymań/dosyłania dokumentów przyszły (szły przez WER Warszawa). Teraz chcę zamówić Lenovo S750 za $215 czyli ok 650zł. Naliczą mi VAT według wpisanej wartości czy jak zobaczą, że to telefon to automatycznie wołają o screeny z aukcji i wyciągi z banku i wtedy płacę 23% od pełnej kwoty? Od czego zależy, przez który uc (Warszawa/Poznań/Zabrze) idzie paczka?