Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez spikeer » 24 kwi 2014, o 18:55

mike napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jak sie pojawi ,,zatrzymanie przesylki w cle '' to masz pewny vat a nie clo jak to telefon.Przysla wtedy polecony do domu co masz zrobic.A jak masz,, zatrzymanie przez urzad celny'' to moga puscic paczke dalej ;-)
spikeer

Pochwały: 6
Telefon:: Zopo ZP980+ 2Gb SGS
ROM: 4.2.2

Postprzez mike » 25 kwi 2014, o 12:40

spikeer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jak sie pojawi ,,zatrzymanie przesylki w cle '' to masz pewny vat a nie clo jak to telefon.Przysla wtedy polecony do domu co masz zrobic.A jak masz,, zatrzymanie przez urzad celny'' to moga puscic paczke dalej ;-)

no właśnie dzisiaj się pojawiło "Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-04-25 09:59 UP Poznań 2"
fuck
co teraz? jak kombinować żeby zapłacić jak najmniej?
mike

Telefon:: Huawei Ascend G300

Postprzez mortimer » 25 kwi 2014, o 12:43

Dostaniesz pismo z uc. Potrzebne będą screen z zakupu, potwierdzenie wpłaty i wypełnione oświadczenie. Jak wyślesz i będzie ok to zwolnią po naliczeniu vatu.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez spikeer » 25 kwi 2014, o 12:54

Co ty chcesz kombinowac ?Przez wielkopolske telefon raczej nie przejdzie.UC Poznan 2 lapie wszystko co wartosciowe.Wyslij papiery na poczte.Lepiej nie kombinuj bo Ci wysla telefon do UKE na ekspertyze na CE.A Poznan z tego slynie. ;-)
spikeer

Pochwały: 6
Telefon:: Zopo ZP980+ 2Gb SGS
ROM: 4.2.2

Postprzez mortimer » 25 kwi 2014, o 13:19

Dokładnie. UC Poznań to zdecydowana czołówka pod względem ilości zatrzymań. Vat masz pewny i nawet nie próbuj czarować z czymkolwiek. Jeżeli telefon ma CE to przejdzie. Jeżeli nie, to wszystko w rękach celników. Powodzenia.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez dytruff » 25 kwi 2014, o 13:25

Hehe Poznań lepszy od Zabrza albo odwrotnie. Zabrze nie sprawdza CE

Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez vivienne » 25 kwi 2014, o 14:19

Ja też z Poznania i również zatrzymanie przesyłki w cle ,czy w potwierdzeniu wpłaty chodzi o screena ze strony banku ,czy to ma być jakiś wydruk ,czytałam że jest jakieś oświedczenie do wypełnienia to jak wysyłam je pocztą a resztę mailem ?Z góry przepraszam za pytania ale denerwuję się bo nie mieszkam w Polsce ,a telefon został wysłany na adres rodziny w Poznaniu .
vivienne

Telefon:: samsung galaxy ace2

Postprzez muf18 » 25 kwi 2014, o 14:21

Jezeli nie ma CE, to nie przejdzie - to samo mialem z zte v967s...…
Tylko nie gt540
muf18
AKTYWNY

Pochwały: 1

Postprzez volf51 » 25 kwi 2014, o 14:27

Moja idzie przez sweden post i wer warszawa bedzie to robiła zobaczymy czy zatrzymaja czy puszcza
lg l7 - zopo zp 998 - oneplus one -lenovo k3 note- oneplus one - leeco le pro 3 x720
volf51

Telefon:: Leeco. Le. Pro 3
ROM: Lineage OS

Postprzez k3lt » 25 kwi 2014, o 16:58

Mam pytanie, przy zatrzymaniu przesylki jesli chodzi o potwierdzenie platnosci.
Moj bank nie oferuje potwierdzenia platnosci jesli placilem karta debetowa, potwierdzenie jest tylko przy przelewach. (Alior Sync)
Wyslalem do UC zrzut ekranu ze szczegolow tej platnosci + jako ze nie moglem dorzucic tego potwierdzenia, wyslalem wyciag z konta bankowego w html + CSV, i zaznaczylem kiedy platnosc zostala wykonana.
Czy to wystarczy? Od 2 dni zatrzymana i bez zmian w trackingu, mailowo odpisuja ze wyslali dokumenty do UC.

Edit:
Chodzi o WER Zabrze.

Edit2: jesli ktos sie zastanawia nad zalozeniem konta w Alior Sync to stanowczo odradzam.. to tak przy okazji.
k3lt

Pochwały: 9
Telefon:: Mi 9 Lite 6/128GB

Postprzez dytruff » 25 kwi 2014, o 17:06

Wystarczy o ile wiedzą co jest w środku. Ja polecam sync, bo jest zupełnie darmowy i tak powinno być wszędzie.
Odpowiem na post poniżej tutaj. Jeżeli wolisz się bujać po oddziałach to PKO jest dobry :) ale myślałem, że to tylko dla 55+

Wysłane z mojego ZTE V975 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 25 kwi 2014, o 17:16 przez dytruff, łącznie edytowano 1 raz
dytruff
AKTYWNY

Pochwały: 8
Telefon:: ZTE v975
ROM: B06

Postprzez k3lt » 25 kwi 2014, o 17:08

dytruff napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak jest, super bank, poki nie musisz czegos zalatwic. Trzeba dzwonic na platna infolinie lub czekac w kolejce w wirtualnym oddziele (brak fizycznych oddzialow) gdzie przez 15min bedziesz odpowiadal na xx pytan udawadniajac ze ty to rzeczywiscie ty, w przypadku 1 pomylki - zaczynasz od nowa.
Raz musialem cos zalatwiac w ten sposob i nikomu tego nie zycze, mozna sie poczuc jak na przesluchaniu przez gestapo. (a pytan jest ok 20, za kazdym razem innych)
I taka procedura trzeba przejsc m.in. zeby zdobyc glupie potwierdzenie transakcji karta debetowa, bo brak takiej funkcjonalnosci na ich stronie.
Kiedy nie moglem sie dostac na swoje konto, pytali m.in. o ostatni przelew i na jaka kwote byl - wrecz genialne w wypadku braku dostepu do konta.. :shock:
I moze jest darmowe, ale np. ok miesiaca temu zrezygnowali z cashback za transakcje internetowe, i dodali oplaty za korzystanie z wplatomatow (bodajze tylko 2-3 sa darmowe), generalnie ich oferta z miesiaca na miesiac wyglada coraz gorzej, konkurencja nie spi.
No ale koniec tego offtopa. ;-)
Ostatnio edytowano 25 kwi 2014, o 18:11 przez k3lt, łącznie edytowano 2 razy
k3lt

Pochwały: 9
Telefon:: Mi 9 Lite 6/128GB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI