Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Postprzez peekay » 7 cze 2013, o 23:09

Mam pytanko: Jeśli chcę zamówić tel o wartości $250 to jaką wartość ma zadeklarować Chinol, żeby zmniejszyć ryzyko dowalenia mi VATu? Rozumiem, że nawet jeśli UC paczkę otworzy i karze mi wysłać dowód zakupu to nawet jak im wyślę prawdziwą cenę to skończy się na VATcie bo niby jak mi udowodnią, że kazałem Chińczykowi wpisac na paczce mniej. Czy dobrze rozumuję? Z góry dziękuję za odpowiedź
peekay

Postprzez mlb » 7 cze 2013, o 23:22

Powiedz zeby wpisal 30-40$ , ale jak otworza i ocenia paczke na 250$ to moga tez ubiegac sie o clo . Jak to udowodnia ? maja swoje sposoby .
mlb
AKTYWNY

Pochwały: 2
Telefon:: Samsung

Postprzez peekay » 7 cze 2013, o 23:48

Na telefony cło wynosi 0%. Pozostaje tylko VAT. Nie jest to zbytni problem bo produkt i tak jest dużo tańszy niż porownywalny markowy, ale 180zł piechotą nie chodzi więc jakby się udało nie płacić VATu to byłbym przeszczęśliwy :)
peekay

Postprzez fador88 » 9 cze 2013, o 13:47

Czyli generalnie nie warto kupowac na aleexpres towarów gdzie znajduje się logo firmowe? Chodzi mi o cokolwiek, bo chciałem sobie zamówić tam parę rzeczy np. ten telefon z logiem samsunga co pisałem wyżej, spodnie gdzie widnieje logo:Diesel Industry, bokserki z napisem Tommy Hilfiger.
Czy celnicy otwierając taką paczkę na pewno sprawdzą czy towar jest oryginalny?
fador88

Postprzez mrocznypan » 9 cze 2013, o 21:44

Mam podobne pytanie co kolega wyżej, tyle że interesuje mnie czy mogę mieć jakieś nieprzyjemność jeśli zamawiam coś, co dostępne jest również w Polsce ale chińczyk na aukcji twierdzi, że to oryginał. Czy mogę coś takiego spokojnie sobie zamówić? Nie jest to podróbka, ale czy mogę bez obaw coś takiego sprowadzić?
mrocznypan

Postprzez mikaxx » 10 cze 2013, o 09:17

witam, czy ktoś może mi powiedziec jak to jest z lalkam Monster High kupowanymi na aliexpress bądź alibabie? sprawa ma się tak samo jak z telefonami i logiem?

W ogóle jak się ma sprawa, gdybym chciała zamówic parę sztuk np zwyklych bransoletek ale na fakturę ?
mikaxx

Postprzez dominik17g » 1 lip 2013, o 08:56

A co jeżeli jest taka sytuacja. Kupiłem na użytek własny np. 4 telefony z Chin ( lenovo a660 dwie sztuki i lenovo a820 dwie sztuki ) na aliexpress, dostałem elektroniczną fakturę wiecie jaką. A od nie dawna mam działalność gospodarczą i chce je sprzedać na allegro lecz paczka z telefonami nie została oclona ani nie zapłaciłem VATu, telefony są mi zbędne a teraz chce je odsprzedać komuś czy mogę na to wystawić fakturę lub paragon bądź rachunek ?

Paczka przeszła przez urząd celny i nie zostały naliczone żadne opłaty celne ani vat ponieważ wartość towaru nie przekraczała więcej niż 45$ , między czasie otworzyłem działalność gosp. najważniejsze czy mogę towar sprzedać i udzielić swojej gwarancji serwisowej?
dominik17g

Postprzez kojot » 1 lip 2013, o 14:39

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Prawdziwa wartość to okolo 800$, chcesz zapłacić podatek od 45$ i wystawiać fakturki? :D
kojot
AKTYWNY

Telefon:: ZP998

Postprzez ryhit » 1 lip 2013, o 14:55

Pamiętaj że jak chcesz sprzedawac jakiekolwiek sprzęty na swojej gwarancji, musisz do nich dołączyć instrukcję w języku polskim, w przeciwnym razie jak ktoś uszkodzi telefon ze swojej winy, w razie problemów będziesz musiał zwrócić całą kwote którą zapłacił za telefon, bo nie było instrukcji w języku polskim, i automatycznie klient mógł nie wiedzieć jak użytkować dany sprzęt.
ryhit

Pochwały: 1

Postprzez dominik17g » 2 lip 2013, o 08:18

ale jak to jest inni sprzedawcy z allegro normalnie sprzedają takie telefon i nie mają do nich PL instrukcji przecież ? co w takim przypadku.
dominik17g

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI