Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
15 sty 2014, o 17:06
Mi ostatnio doliczyli cła 0 % jednak Vat musiałem zapłacić.
Ważne jest, aby było oznaczone jako gift, niestety mnie często się zdarzało, że mimo prośby nie bylo napisane.
Tutaj masz trochę o telefonach z Chin - cło i vat
- Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
Trzeba pamiętać, że chińczyków nie obchodzi co się potem dzieje, czy cło czy nie czy vat czy nie.
Nie wiem czy tylko ja zauważyłem, ale sciągając coś poprzez DHL baaardzo często zgłasza się do mnie urząd celny.
W przypadku China Post lub np. FEDEXA dużo rzadziej?!
16 sty 2014, o 07:36
W DHL każdą owatują w china posta jak i inne długo dochodzące paczki to mniej. Wiesz ile im co dziennie wpada paczek ^_^ no chyba co piątek z china/post itp.
16 sty 2014, o 14:27
W DHL nie każdą owatują... wiem z autopsji. Nie wiem tylko od czego to zależy być może od sposobu nadania (napewno gift i niska zadeklarowana wartość nie wystarczy)
17 sty 2014, o 08:21
Co wysyłacie do UC jak już zatrzymają ??
17 sty 2014, o 08:26
Wszystko napisane i tłumaczone w tym temacie. Poczytaj.....użyj funkcji szukaj
19 sty 2014, o 00:47
Do ile $ jest odstępstwo od vatu ?
19 sty 2014, o 01:19
odstępstwo od VAT następuje przez nieefektywność organów celnych. Przy zakupie internetowym nie ma co do zasady takich odstępstw.
19 sty 2014, o 01:22
Nie ma żadnych odstępstw :)
19 sty 2014, o 18:44
Ile vatu dołożą do ceny 50$ ?
19 sty 2014, o 18:51
~35zł?
19 sty 2014, o 18:52
Jak wpadnie do UC, to gdy wyślesz potrzebne dokumenty, celnik może a nie musi nałożyć vat.
Miałem taki przypadek: towar wartości za 52$ i po wysłaniu dokumentów do UC na taką samą kwotę, nie został naliczony vat.
Głownie w takim przypadku decyduje celnik.
19 sty 2014, o 19:32
Czy to wystarczy?
a) wydruk przelewu z banku
b) jpg wydruk zdjęcia z zakupu towaru
c) w order detail że czekam na przesyłki z pokazanym czasem?
+ zakładka "Order" i "Financial".
Zakup przez aliexpress