Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

12 sty 2014, o 20:08

Jak przez alledrogo to pewnie jest taka możliwość
Jak sam ściągasz, to niby jak mają Ci udowodnić co było w paczkach wcześniej, nie otwierając ich i nie podejmując kontroli celnej?

13 sty 2014, o 00:46

mateuszm31 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możliwe że maja cynk, że z tego adresu są wysyłane telefony :D zreszta to sa tylko nic nie warte przypuszczenie
człowiek człowiekowi wilkiem, znajac tego chinczyka z chinatronic to wysle paczke normalnie jego to nie obchodzi czy zatrzyma uc czy nie :mrgreen:

Mysle ze wystarczy tylko wejsc na to forum co pewnie robia ludziki z UC i poczytaja sobie kilka działów a w szczegolnosci ten ;)

13 sty 2014, o 14:57

Witam!
Zamierzam zamówić Jiayu g4 advanced z aliexpres. Po obczytaniu przesyłke nadam pocztą a nie kurierem.
Telefon podobno posiada CE z niemiec, ale zapobiegawczo, nie chce mieć nieprzyjemności z zbyt "dokładnym" celnikiem z Poznania.
Otóż mam do wyboru 3 lokalizacje na które moge nadac przesyłke tj. Zielona Góra, Wrocław, Toruń.
Wg. was która z tych lokalizacji jest warta wysyłki, tak aby nie walczyć z ew. odesłaniem zwrotnym telefonu, a i moze ominąc VAT.
Dodatkowo orientuje się ktoś czy adres konta musi być zgodny z adresem wysyłki na aliexpres?
Wiem, ze juz duzo razy pytali ale czy warto wysyłać do Chińczyka maila z prosbą o zaniżenie wartości i oznaczenie jako gitf??

13 sty 2014, o 15:28

Zamawiałem ok 30 przesyłek z chin, wszystkie listy ( China , Singapur, Swiss POST), żadna nie poszła przez Zabrze ;) ( wiadomo tam z reguły dostajemy VAT w prezencie), mieszkam we Wrocławiu.
Zaniżanie wartości to standard, tak jak oznaczanie gift, ale napisać do sprzedawcy zawsze warto, żeby mieć pewność że nie zapomni :lol:

13 sty 2014, o 15:52

Mogłbyś powiedzieć ile z 30 paczek przyszlo z Vatem??

13 sty 2014, o 23:09

A ja fakturkę sam zmieniłem. Irlandzcy celnicy chcieli dowód zakupu z kosztem przesyłki. Nauczony już wcześniejszym doświadczeniem z tabletem nie wysłałem im oryginału tylko dodałem wiersz gdzie było napisane China phone sample 50usd, shipping 0usd.
I dziś dostaje maila, że podatek to 8.53 euro ale cwaniaki doliczyli jeszcze sobie 6 euro za fatygę poczty jak to ładnie napisali.Czyli 15 euro razen no to nie jest tak tragicznie.
I już mój cubocik może jutro będzie. Oj nie mogę się doczekać

14 sty 2014, o 06:43

octave napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możliwe że maja cynk, że z tego adresu są wysyłane telefony :D zreszta to sa tylko nic nie warte przypuszczenie
człowiek człowiekowi wilkiem, znajac tego chinczyka z chinatronic to wysle paczke normalnie jego to nie obchodzi czy zatrzyma uc czy nie :mrgreen:

Mysle ze wystarczy tylko wejsc na to forum co pewnie robia ludziki z UC i poczytaja sobie kilka działów a w szczegolnosci ten ;)

Nikt nie śledzi for i nie sprawdza co kto kiedy kupił!!!

Ale jak kupisz na allegro przekonany że to całość opłat, a dostajesz list z UC że masz napisać co kupiłeś i za ile to część kupujących wystawia sprzedawcę z allegro.

UC wtedy prosi allegro o listę sprzedaży tego handlowca.
Z tad te listy po kilkunastu miesiącach od zakupu przez allegro.
Kupujmy samodzielnie dla siebie prezenty.

14 sty 2014, o 07:58

zgadza się:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

15 sty 2014, o 17:06

Mi ostatnio doliczyli cła 0 % jednak Vat musiałem zapłacić.
Ważne jest, aby było oznaczone jako gift, niestety mnie często się zdarzało, że mimo prośby nie bylo napisane.
Tutaj masz trochę o telefonach z Chin - cło i vat
Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Trzeba pamiętać, że chińczyków nie obchodzi co się potem dzieje, czy cło czy nie czy vat czy nie.

Nie wiem czy tylko ja zauważyłem, ale sciągając coś poprzez DHL baaardzo często zgłasza się do mnie urząd celny.
W przypadku China Post lub np. FEDEXA dużo rzadziej?!

16 sty 2014, o 07:36

W DHL każdą owatują w china posta jak i inne długo dochodzące paczki to mniej. Wiesz ile im co dziennie wpada paczek ^_^ no chyba co piątek z china/post itp.
Odpowiedz