Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez 10minut » 26 gru 2013, o 10:50

Zamawiał ktoś do Rzeszowa? Bo jestem ciekaw czy tam czesto zatrzymują te paczki, słyszałem że zabrze kosi strasznie
10minut

Telefon:: Xiaomi

Postprzez ikatie » 26 gru 2013, o 13:08

10minut napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Paczki z Warszawy są wysyłane do Rudnej Małej, a stamtąd już do UP w Rzeszowie, chyba że trafi się nieszczęscie i wyślą do UC w Przemyślu to wtedy niestety nakładają vat. Czy często - nie wiem bo zwykle zamawiam odzież i póki co, wszystkie z rudnej błyskawicznie jechały do mojej miejscowości.
ikatie

Pochwały: 3
Telefon:: zte

Postprzez uasq11 » 27 gru 2013, o 14:13

Witam od pewnego czasu czytam całe forum i mam pytanie ponieważ nie zauważyłem co się dzieje z przesyłką o statusie : Przesyłka znajduje się w magazynie celnym w GDANSK - POLAND dodam że telefon wysłany DHL zakupiony na znanym alledrogo
uasq11

Telefon:: HTC

Postprzez Franz » 30 gru 2013, o 12:38

A jakby dogadac sie ze sprzedawca zeby napisal, ze to naprawa gwarancyjna ? Albo nie wiem, wymiana telefonu na gwarancji [jakby otworzyli i zobaczyli ze nowy] ? To moze przejsc bez vatu ?
Franz

Telefon:: SE Xperia Arc
ROM: Cyanogenmod 9

Postprzez homar » 30 gru 2013, o 12:44

Mogą poprosić cię o dowód, że opłaciłeś wcześniej vat.
homar
AKTYWNY

Telefon:: Elephone P6000

Postprzez shaquy » 30 gru 2013, o 15:30

Witam,

mam zamiar zakupić ok. 50 sztuk drobnej elektroniki o wartości ok. 700 USD. Nie posiadam firmy (jeszcze). Zakup ma być "na próbę", oczywiście z przeznaczeniem na handel. Często na Aliexpress po wpisaniu ilości pojawia się brak możliwości wysyłki do Polski (np. 1-10 ok. powyżej już nie). O co chodzi?
Druga sprawa - opłaty.
Nie mam zamiaru unikać cła (elektronika 0%?) ani VAT. Jakich jeszcze opłat mogę się spodziewać, jakich kwot? Odprawa celna, SAD? Co jeszcze?
Jakie dokumenty będę potrzebował w przypadku towarów na handel? CE? Firmy nie mam zamiaru zakładać. Jeżeli stwierdzę po próbie, że warto się tym zająć to oczywiście firma powstanie.
shaquy

Telefon:: SONY

Postprzez michalcr7 » 30 gru 2013, o 19:29

jestem tu poczatkujacy czytalem wiele na temat ali ale mam pare pytan; natomiast chce kupic buty air max za 50$ da sie uniknac placenia clo i vatu jak nie to ile bedzie wynosila cala tranzakcja ,przesylka darmowa
michalcr7

Telefon:: 723 572 052

Postprzez Hardknox » 30 gru 2013, o 19:41

To do końca nie jest tak z tą gwarancją, wrócił do mnie sprzęt z gwarancji i UC zarzadal tylko skanu nadania paczki do Chin. Potwierdzenie nadania musi być zaadresowane do adresata od którego paczka wraca
Hardknox
AKTYWNY

Pochwały: 5
Telefon:: Zopo,HTC,Moto

Postprzez fido » 31 gru 2013, o 12:41

Koledzy mam pytanie
Jeśli zamówię np. tablet z chin który kosztuje ok 150$ pójdzie to pocztą nie żadnym kurierem darmową przesyłką lub w granicach 5$ przesyłka i paczka utknie gdzieś na cle to jakie są koszty związane z odebraniem paczki trzeba płacić podatek i cło ? jakie to są kwoty lub %
fido
AKTYWNY

Postprzez rivermoon » 31 gru 2013, o 13:00

To wszystko można wyczytać w poprzednich postach. Zapłacisz 23% Vat, czyli ok. 105 zł plus kilka złotych dla poczty za oclenie. Chyba że podlegasz pod UC Poznań, to możesz wcale nie dostać tabletu.
rivermoon

Pochwały: 1
Telefon:: HTC HD2

Postprzez fido » 31 gru 2013, o 13:05

Dlaczego jak pod Poznań to nie dostanę i jak to sprawdzić pod jaki UC należę, bo już kiedyś telefon zamawiałem i przyszedł bez problemu. I co można w przypadku nie otrzymania zrobić czy kasa jest możliwa do odzyskania ?
fido
AKTYWNY

Postprzez bartazzz » 31 gru 2013, o 13:10

fido napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

bo Uc Poznań lubuje się w wysyłaniu elektroniki do urzędu kominukacji elektronicznej celem sprawdzenia czy towar posiada deklarację zgodności oraz cenrtyfikat CE
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI