Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

16 gru 2013, o 18:32

dytruff napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To co ja napisałem?

No dobra, czyli wysyłam im wszystko co mam.
Mój Hongmi przyszedł bez problemu także 1 sztuka, ale chyba sparawdzali także ten list przewozowy, ponieważ był zaklejony taśmą. /ale było wpisane gwarancyjna wymiana płyty glównej więc pewnie nie drążyli/
Teraz zamawiam dla mojej dziewczyny, 1 sztukę i to nawet bez akcesoriów jak ostatnio.

16 gru 2013, o 18:37

Odpowiadałem na post powyżej mojego.

16 gru 2013, o 22:05

Jakiś miesiąc temu ktoś tu pisał, że od 1 stycznia wchodzą nowe przepisy odnośnie zatrzymywania paczek przez celników itp. i że będzie to zmiana na naszą korzyść. Są już jakieś oficjalne i potwierdzone informacje na ten temat? Czy może się rozmyślili z wprowadzania tych zmian?

16 gru 2013, o 22:45

Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

o co dokładnie chodzi w tym podpunkcie?

17 gru 2013, o 23:48

Raczej na niekorzyść. Nie będzie tak jak teraz, że u niektorych przechodzi, a u innych nie - będą wszystko juz praktycznie kontrolowac + otwierać.

18 gru 2013, o 00:16

homar napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mi do Wrocławia przesyłka szła przez Warszawę, nie Zabrzę

18 gru 2013, o 12:45

muf18 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Próbuje wygooglować coś na temat zmian od nowego roku ale nie znalazłem nic konkretnego.

18 gru 2013, o 13:00

kendi napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wygląda na to że dane na fakturze są niepełne, tak naliczyli by z automatu i po sprawie.
Ja akurat tylko wysłałem dokładna fakturę od chińczyka i oświadczenie.
Wpłata VAT kurierowi przy odbiorze.
DHL jeszcze tylko próbował naciągnąć na ponowną wpłatę 50$ za przesyłkę, bo na Fakturze pisało przesyłka 0,1$.

18 gru 2013, o 18:53

Witam,

POMOCY -> podobny problem. Otrzymałem informacje " Pragnę poimformować o przesyłce ,która ze względu na zadeklarowaną wartość podlegać będzie odprawie celnej , w związku z tym - bardzo proszę o pilne tłumaczenie zawartości przesyłki, " co to za towar z jakiego materiału jest wykonany i do czego będzie służyć "
Tłumaczenie to, jest niezbędne w celu właściwej taryfikacji towaru ."

Chińczyk zawratość wpisał : cell phone sample

Z doświadczenie proszę powiedzcie co odpisać. Czy udawać że to jest właśnie testowy telefon, tylko obudowa i będzie na "wystawie", czy że lepiej - najtańszy telefon plastikowy służący do dzwonienia . Chińczyk zadeklarował 40$ ?
Z góry dziękuje za pomoc

20 gru 2013, o 10:01

Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

20 gru 2013, o 12:09

Quis napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Próbuje wygooglować coś na temat zmian od nowego roku ale nie znalazłem nic konkretnego.

Z tego co widzę, to raczej nic się nie zmienia w prawie celnym od stycznia 2k14.

20 gru 2013, o 20:26

uff wreszcie telefonik dotarl , dziękuję wszystkim za pomoc i dobre rady :)
Odpowiedz