przez basswitek » 20 maja 2019, o 16:58
Tylko pytanie dlaczego nawet flagowe telefony (nie wszystkie) robią nieco słabsze zdjęcia w bdb warunkach od tych chińczyków? Chodzi mi o to że zdjęcia na Cool1 i jeszcze nieco lepsze na mi4c (to ten sam styl) - wyglądają tak jakby wyższa rozdzielczość, więcej drobnych pikseli-drobniejsze ziarno, bardziej miękkie krawędzie - więcej detali i przejść tonalnych. W aparatach typu Galaxy s7 czy P20 Pro nie ma tego, widać na zbliżeniach że krawędzie obiektów na dużych zbliżenisch są zlane i jednolite, mi się nie podoba ten efekt. W takim samym stylu (tylko jeszcze ciut gorsze) zdjęcia robił też Meizu Pro 6 plus, którego przez to sprzedałem. Po wyłącxeniu odszumiania - Meizu nadal nie mógł zbliżyć się do Cool1 i mi4c. Drobne ziarno było większe, tak jakby rozdzielczość dużo niższa (fakt że Meizu to 12mpx a mi4c/cool1 13mpx ale różnica jest dużo większa niż 10% w tej wielkości ziarna). Czyżby miało to coś wspólnego z ois? Nie rozumiem tego, skoro telefon robi lepsze, bardziej szczegółowe i lepiej odszumione zdjęcia w słabych warunkach, to dlaczego robi gorsze w bardzo dobrych (pod względem opisanym wyżej) ?
Co do Sharp c10 - jest to poziom ten sam co Cool1 mniej więcej. Oczywiście Sharp nie na stockowej apce - bo na niej jest gorszy od Cool1. Jeszcze uwaga - Cool1 c103 robi nieco gorsze zdjęcia od tej drugiej wersji r116 (oba na stock romach) jeden ma siostra a drugi kupiłem ciotce. Ten r116 już bardziej zbliża się do mi4c.