Który tv box wybrać?

TV Box, MiniPC, sprzęt audio I wideo, pytania, problemy,

Re: Który tv box wybrać?

Postprzez sonic » 10 lis 2017, o 09:57

zainstalowałem wersje 32-bitową mam Mini M8S II i nie rozwiązało to moich problemów, sprawdzałem i działa mi przez Kodi TVN24 i YouTube, ale ani CDA ani covenant nie ładują filmów, nawet jak poznajdują źródła :/ coraz bardziej skłaniam się do reinstalu Kodi, chociaż jest to bolesny i czasochłonny proces, którego wolałbym uniknąć.

BTW. Z racji tego że boxa używam tylko do Kodi to czy lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie LibreELEC? Nie mam o nim pojęcia ale czy będzie sprawniej działać niż android ? Czy warto ? Jakie są korzyści z systemu pod kodi zrobionego?
Life style, zarabianie, filmy -> http://marcingorski.pl
sonic
VIP

Pochwały: 21
Telefon:: Xiaomi

Postprzez zawel » 11 lis 2017, o 16:51

No jest sporo lepiej np. jeśli chodzi o zużycie pamięci. To jest odczuwalne w takich boxach co mają 1-2GB RAMu. Z drugiej strony nie wszystkie wtyczki mogą działać. Spróbuj, to łatwe, bootujesz się z karty SD więc w razie czego po prostu ją wyciągasz i wracasz do androida.
zawel
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: Mi 9 Lite
ROM: xiaomi.eu

Postprzez Yakish_Colesh » 12 lis 2017, o 00:46

Czasem przy problemach z netem i po ich rozwiazaniu pojawiaja sie problemy z dodatkami w Kodi. Zarowno w Exodusie jak i w Covenancie wchodzisz w dodatek -> Narzedzia -> Wyczysc zrodla i Wyczysc cache, resetujesz boxa i wszystko dziala. Wiec sprobuj jeszcze tego.

Po uruchomieniu Kodi w informacjach o systemie na moim Mini M8S widnieje informacja o zuzyciu pamieci 900MB. Box ma 2GB pamieci. Nigdy nie mialem potrzeby korzystania z Libreelec, od 2 lat korzystam z Kodi pod Androidem.

Ostatnio skusilem sie na najubozszego boxa Mecool M8S Pro W z Androidem 7.1. Duza zaleta ze ma zainstalowane Kodi z tona dodatkow jak Exodus i Covenant. Jest tych dodatkow chyba ze 20. Uruchamiasz Kodi, podpinasz Trakta dwoma kliknieciami i na tym konczy sie "migracja" na nowego boxa. Naprawde super.

YT w Kodi (przynajmniej na Mini M8S) jest nie do uzywania bo domyslnie wybiera filmy o najnizszej jakosci. Dlatego korzystam ze zwyklej aplikacji YT pod Androidem. Celem zakupu boxa z Androidem 7 bylo m.in. sprawdzenie nowego systemu. No wiec wszystko jest praktycznie po staremu. Poza YT, ktorego nie da sie uzywac. Pod Androidem 5 z kazda aktualizacja YT jest co raz gorzej (np. menu znikajace w czasie krotszym niz pol sekundy, albo odwieczny problem: za kazdym razem przy probie klikniecia trybu pelnego ekranu film przewija sie na sam koniec i ... sie konczy).

No nic, pod Androidem 5 przy korzystani z YT przeklenstwa sypia sie gesto. Widac ze nad rozwojem interfejsu tej aplikacji czuwa matol z wielopokoleniowymi tradycjami. Jedyna rada to zablokowac aktualizacje.

Dlatego duze nadzieje wiazalem z interfejsem YT pod Androidem 7 na nowym boxie. Po minucie korzystania z YT zaczalem myslec, ze wielopokoleniowy matol z Androida 5 jest wspanialym czlowiekiem. To jest kpina co sie stalo YT pod Androidem 7. Katastrofa to bylby komplement. Tu juz nawet nie ma menu po kliknieciu albo tapnieciu w trakcie ogladania filmu. Menu wyswietla sie przez 1s na poczatku filmu wiec poziom stresu zeby zdazyc kliknac opcje mocno wzrosl. Trzeba miec nie lada refleks i precyzje, zeby w tym czasie zdazyc kliknac opcje. Potem juz tylko pauza wywoluje menu a oczywiscie nie chcemy zatrzymywac filmu zeby zmienic np. jakosc. Lista filmow z pionowej zrobila sie pozioma wiec zapomnij o przewijaniu listy z klawiatury typu airmouse. Caly ten interfejs jest nieporozumieniem.

Nowy box wraca do pudelka, Mini M8S w wersji pierwszej wrocil na swoje pierwotne miejsce, Android 5 jest ok. Od 2 lat patrze co nowego pojwilo sie na rynku tv boxow i widac, ze te pudelka zmierzaja do coraz ubozszych urzadzen. Z drugiej strony Google co raz bardziej zniecheca Androidem wymyslajac coraz glupsze rozwiazania. Warto dobrze sie zastanowic przed zastapieniem swojego boxa jakims nowym "cudem".
Yakish_Colesh

Telefon:: Samsung
ROM: Cyanogen

Postprzez znafca » 13 lis 2017, o 14:47

No ja się wyleczyłem z kupna nowego boxa na szczęście :D. Poczekam na nową wersje miboxa z minimum 3gb ram bo to chyba najlepsze rozwiązanie, ale czy kiedykolwiek taki wyjdzie to nie wiem :)
znafca

Pochwały: 7
Telefon:: Redmi Note Pro
ROM: MIUI

Postprzez widurski23 » 14 lis 2017, o 21:39

Według mnie aktualnie nie ma niczego lepszego od nvidii shield :) zabawa w kupno badziewia na ali mija się z celem :)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
widurski23

Telefon:: teclast
ROM: andek 4.4.4

Postprzez hust » 15 lis 2017, o 12:33

Shield to najlepsze urządzenie na rynku, ale jak ktoś nie chce mieć konsoli do gier a tylko odtwarzacz, to w zupełności xiaomi mi box 4k wystarczy. Musialem wymienić router na AC i filmy w 4k w HDR śmigają z dysku sieciowego przez kodi jak burza( takie 40-50GB), iptv, Spotify... Brakuje HDR w apce YouTube. Może w aktualizacji dostanie.
hust

Telefon:: lg

Postprzez borsooq » 15 lis 2017, o 12:46

.
borsooq

Pochwały: 14
Telefon:: xiaomi

Postprzez dziubson » 21 lis 2017, o 14:28

Szukam na prezent TV BOXa na Android 7.1?
Rozważam TV Box na procesorze Amlogic S912 3GB / 64 GB lub 32 GB albo na procesorze RK3328.

1. Czy zestawy oparte o procek RK3328 jest znacznie gorszy niż S912 ? Na ich korzyść przemawia więcej RAMu i USB 3.0, ale za to chyba LAN jest tylko 100Mbit a Wifi nie wspiera 5Ghz – w Internecie są rozbieżności w tym zakresie...

Wyczytałem na forum, że:

1A ten RK3328 jest wydajnościowo porównywalny z S905(X), S912 jest ~1/4 szybszy. Aha i na żadnym RK nie odpalisz niczego alternatywnego typu LibreElec. Do weryfikacji czy zawsze Ten RK nie ma 5GHz WiFi i LAN tylko 100mbit bo np na stronach różnie piszą, że model A5X MAX PLUS posiada 1GBit LAN i radio 5Ghz...a raz że nie komu wierzyć?

1B Natomiast Problemem S912 jest to że nie ma bibliotek do grafiki, więc wszyscy używają bibliotek Androidowych a one mają swoje ograniczenia. Nic na razie nie wskazuje żeby miały się pojawić. „W skrócie to co piszą na forum developerzy Kodi:

Do wersji Krypton programiści Kodi tworzyli własne wersje kodeków HW dla wszystkich możliwych procesorów. Liczba dostępnych procesorów ciągle rośnie i pisanie nowych kodeków dla nowych procesorów staje się dla programistów (a w projekcie Kodi już nie ma ani jednego stałego "maintainera") zbyt czasochłonne i praktycznie niemożliwe. Stąd decyzja, że Kodi od wersji Krypton i dalszych nie dostarcza już własnych kodeków a używa standardowego API Mediacodec Androida.

No i problem jest taki, że AmLogic wypuszczając procesor S912 udostępnił dla niego minimalną implementację (testową) Androida 6 bez API do Mediacodeca. Producenci TV boxów z S912 biorą tego Androida tak jak go AmLogic stworzył :) lub nieco usprawniają i sprzedają w nowych boxach jako pełnoprawny firmware. Kodi na czymś takim nie będzie działać lub będzie działać z dużymi problemami jeśli producent boxa nie udostępni aktualizacji Androida do wersji z pełną implementacją API Mediacodec albo sami nie dopiszemy tej implementacji i wgramy swój samodzielnie stworzony firmware :) Najczęstsze problemy z Kodi na takim Androidzie z S912 to "broken Kodi Passthrough Audio (especially DTS). Broken Kodi Krypton Refresh switching. AML S912's have dark screens / colorspace issues too". Ten problem nie dotyczy boxów z S905(X) (bo chyba mają tylko "pełnego" Androida 5).”

Chyba problem został rozwiązany czytając forum.kodi.tv:
Finally - the Good News...

November:
• AMLogic S905X, S905D and S912 recommendations added for 4K HDR Kodi video playback when running LibreELEC Kodi or OSMC Kodi Krypton, due to reliable 1080p / 4K refresh and resolution / colorspace switching that also includes HDR > SDR conversion and HD Audio passthrough inc. Atmos and DTS:X as part of the package.
September:
• Apple announce the Apple TV 4K with HDR10 and Dolbyvision support, which will definitely cause a disturbance in the 4K home streamer media player market. Hopefully the Kodi fork - MrMC is updated to support Apple's new hardware.
• The AMLogic Kernel wizard @kszaq fixes long standing LibreELEC Kodi - S912 GPU graphic driver problems. The S912 is AMLogic's flagship chipset and when running LE results in one fast Kodi media player combo.
July:
• HiMedia release a half decent (from all reports) Android Nougat 7.0 Firmware update for the Q5/10. Kodi Krypton still needs a Wrapper. Kodi is used only as a graphic front end for external media player software

1C Wydajnościowo S912 i ten RK to to samo. Zaletą RK jest to że ma wbudowany USB3.0, więc jeżeli chcesz podłączać jakiś dysk zewnętrzny to sporo zmienia. Kłopot z obydwoma jest jeżeli chcesz coś innego niż Android. Na S912 istnieją porty Libreeleca ale są tam schody z bibliotekami do grafiki, które muszą być emulowane (ale ja sobie to odpalałem i naprawdę fajnie chodziło). Na RK nie ma nic i nic na razie nie słychać bo oni nigdy nie dawali źródeł (chodzą słuchy o jakimś porcie ale RK było zawsze odradzane przez KODI). Więc jeżeli nie zamierzasz używać czegoś innego niż Android to wszystko jedno co wybierzesz. Aha - no i jeżeli chcesz system, który będzie naprawdę dobrze i elegancko obsługiwany to Xiaomi Mi Box miażdży wszystko pomimo słabszej specyfikacji

1D
W przypadku wyboru modelu H96 PRO Plus na procesorze Amlogic S912 zwrócono mi uwagę, że są różne odmiany sprzętu pomimo iż jest to wersja 3/32 to jeszcze są różne pamięci np DDR3, DDR4 i chyba osobna kategoria LP. Do tego podobno są różne wersje WiFi aczkolwiek jeśli tylko o to chodzi wszystko pasuje.

Nie mogę się zdecydować bo:
A. Jest oferta na na procesorze RK3328 TV Box na Gearbest za 62$ z wysyłką z magazynu EU
lub
model A5X MAX PLUS RK3328 4GB RAM 32GB ROM Android 7.1 5.0G WIFI 1000M LAN Bluetooth HDR 10 USB 3.0 TV Box - Banggood – US$ 74.99 lub 63.99 $ w sklepie tomtop (wysyłka CN)

AA. Model MX10 oparty na RK3328 z 4GB DDR4 32GB wysyłka z Niemiec za 54.99 $ w sklepie geekbuying

B. Natomiast na procesorze S912 na tomtop jest model Z69 Plus Smart Android 7.1 TV Box Amlogic S912 3GB / 64GB za 59.99$ z wysyłką z CN

C. Jest także Alfawise H96 Pro+ TV Box - 3GB RAM + 32GB ROM EU PLUG wysyłka z EU - $71.99 w gearbest

D. Model klawiaturą - H96 PRO Plus na procesorze Amlogic S912 3GB/32GB TV BOX + VIBOTON i8 Plus 2.4G Wireless Keyboard z wysyłką z magazynu Niemiec z 73.99 $ /75.99 $ z geekbuying

2. Czy to prawda że muszą być certyfikowane urządzenia aby zadziałało Youtube 4K? Gdzieś przeczytałem, że z tych "ekonomicznych" tylko M8S PRO L TV Box ma certyfikację na Youtube 4K (2160p), Netflix HD?

2.A Które TV BOXy posiadają wsparcie dla DRM?
Otrzymałem informację, że Jeśli szuka się czegoś z Netflixem HD i YT 4K to musi być urządzenie z certyfikacją widevine level 1 czyli mi box, nvidia shield tv, mecool m8s pro+ lub mecool L.
Do przemyślenia jeszcze model Xiaomi Mi Box w wersji global czy tam international (MDZ-16-AB). Wyposażony w gorszy chip, mniej RAMu ale komfort użytkowania dramatycznie większy niż wszystko co opisane + ma wszystkie kodeki/DRM, certyfikacje google’a i na pewno działa na nim Netflix HD (a to rzadkość), co do Youtuba nie mam informacji zwrotnej.

3. Obowiązuje gdzieś promocja na procek RK3399 np jakiś tv box z serii H96 MAX ? znalazłem najtajniej z wysyłką z Europy tj. magazyn Włochy lub Niemcy około 120$ na geekbuying

Możecie coś poradzić bo mam mętlik w głowie...Jednak chyba zdecyduje się na model na procesorze Amlogic S912

#tvbox
Ostatnio edytowano 21 lis 2017, o 16:15 przez dziubson, łącznie edytowano 2 razy
dziubson

Pochwały: 6

Postprzez zawel » 21 lis 2017, o 15:06

Specjalnej różnicy między RK a S912 nie ma poza tym co wypisałeś. Bierz to co Ci bardziej pasuje. Sprawdź jeszcze RK bo niektóre nie tylko nie mają 1GBit ale też WiFi 5GHz. Przemyśl jeszcze Xiaomi Mi Box w wersji global czy tam international (MDZ-16-AB). Gorszy chip, mniej RAMu ale komfort użytkowania dramatycznie większy niż wszystko co opisałeś + ma wszystkie kodeki/DRM, certyfikacje googla i na pewno działa na nim Netflix HD (a to rzadkość), co do Youtuba nie wiem.

Autor postu otrzymał pochwałę
zawel
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: Mi 9 Lite
ROM: xiaomi.eu

Postprzez dziubson » 21 lis 2017, o 16:15

Dzięki,
@zawel zaktualziowałem wpis
dziubson

Pochwały: 6