Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Jak płacić na aliexpress

Postprzez drago68 » 13 wrz 2013, o 12:10

Już o tym pisałem ( inni zresztą też) więc czytać jeszcze raz czytać !!!! i szukać na forum !!!
Mam konto osobiste PLN w Alior Sync i dodatkowo założone konto walutowe w USD wraz z kartami odpowiednio w PLN i USD .
Konto PLN + konto USD+ karty PLN i USD = 0 zł opłat !!! za prowadzenie konta i płatności kartami Są to karty MasterCard.
Kiedyś płaciłem kartą Visa z mBanku ,ale miałem konto tylko PLN i musiałem płacić dwa razy spread + 3% za przewalutowanie i dolar wychodził o wiele drożnej jakieś 10-14 gr. od kursu sprzedaży banku.
Tak, że śmiało można płacić na aliexpressie i NIE PONOSISZ ŻADNYCH KOSZTÓW ZA PŁATNOŚĆ KARTĄ. Nie mylić z przelewem na konto sprzedawcy!!!
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez widmo82 » 13 wrz 2013, o 12:27

Czyli konsulatant z ktorym ja rozmawialem, wprowadził mnie w bład ;/ i zrobiło się zamieszanie
Podsumowując.
Zakładamy konto darmowe w PLN + walutowe w USD mastercard <=0zł
Przelewamy na nie walute kupiona w jakimś kantorze internetowym (+drobne opłaty dodatkowe) i płacimy na aliexpress.
PS: walutomat.pl pobiera prowizję od wartości zrealizowanego zlecenia w wysokości 0,2%. Oznacza to, że wymiana 1000 złotych kosztuje 2 złote.

Nie ma sensu przepłacać i zakładac konta w mbanku czy bzwbk skoro tutaj ma się wszystko za 0zł
Sprzedam: Xiaomi Miband 2
widmo82
AKTYWNY

Pochwały: 24

Postprzez drago68 » 13 wrz 2013, o 12:48

widmo82 dokładnie tak jak napisałeś 0zł.
Jak masz konto w Alior Sync walutowe $ do tego karta ,jest OK
Do tego masz szybki przelew z konta PLN do walutomatu i szybki z walutomatu przelew powrót zakupionych $.
Przelewy są darmowe do i z Alior Sync.
A gdyby ktoś z Was miał konto w mBanku to przelew PLN do walutomatu jest darmowy a przelew z walutomatu środków zakupionych jest opłata 5zł!!!
i przelewy trwają dość długo zgodnie z zaksięgowaniami mBanku.
Walutomat.pl tylko pobiera opłatę 0,2% od transakcji, dokładnie tak jak napisałeś: wymiana 1000 złotych kosztuje 2 złote.
drago68
VIP

Postprzez szatri » 13 wrz 2013, o 12:57

Tak czytam opłaty w alior i widzę sprzeczność:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

rozdział II
punkt A 1.1.
a
rozdział III
punkt E 2.

może ktoś to wyjaśnić czy ja coś krzywo widzę?
szatri

Postprzez widmo82 » 13 wrz 2013, o 13:11

1. Jak ktoś jeszcze nie ma konta w aliorze to przy zakładaniu niech wybierze opcje aktywacji nowego konta poprzez przelew a nie przez kuriera - jest szybciej!!
2. Zastanawiam się czy w przypadku aliorsync opłaca się bawić w walutomat. Czy ktoś się doszukał jak to jest jak chcemy zrobic płatnośc za pomoca PLN na karcie? Wydaje mi się, że bank sam przeliczy bezpośrednio na USD (nie widzę dodatkowych opłat/prowizji) za pomocą tego cennika:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

3.178600 12.09.2013 co aktualnie prawie pokrywa się z cenami z walutomat.pl
3. Co do uwagi o przelewie przychodzacym do mbanku 5zł - gwiazdka godna uwagi!

PS: Jak szybko aliexpress księguje przelewy wykonane za pomoca karty mastercard
widmo82
AKTYWNY

Postprzez drago68 » 13 wrz 2013, o 13:43

szatri napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Rozdział II A1,1
Karty płatnicze debetowe dla rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych - jest to podstawowe konto do rożnych płatności internetowych,w sklepach itp.
Jest opłata 0 zł..!!! za PLN i walutowe
Rozdział III E2
Karty płatnicze debetowe, ale do rachunku oszczędnościowego- jest to konto na którym lokujemy swoje oszczędności..!!! Nie ma potrzeby zakładania i płacenia kartą z tego konta
Jest opłata 3 zł za PLN i walutowe.
Panowie czytać jeszcze raz czytać i to jeszcze ze zrozumieniem co się ... czyta!!!, a nie komplikować temat.
Krzywo nie widzisz tylko przeczytać i zrozumieć !
drago68
VIP

Postprzez sonic » 13 wrz 2013, o 15:16

@widmo82 aliexpress weryfikuje transakcję mastercarda 24h :)
Life style, zarabianie, filmy -> http://marcingorski.pl
sonic
VIP

Pochwały: 21
Telefon:: Xiaomi

Postprzez marx » 13 wrz 2013, o 16:04

Sto razy juz pisałem jak nataniej zapłacić.

co do przelewów zagranicznych to są one płatne we wszystkich bankach od kilkunastu do 120 zł często niezależnie od kwoty.
Zaletą jest bezpieczeństwo transakcji, nikt nie pozna danych naszej karty i nie obciąży jej.

Porownajcie ceny zakupu dolara w Walutomat.pl i w największych bankach
Wniosek jest prosty.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez widmo82 » 13 wrz 2013, o 19:06

Jeszcze jedna uwaga, jeśli już macie konto walutowe w aliorsync to na stronie[hide]Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj![/hide] możecie kupować w podobnych cenach jak w walutomacie:
USD 3,1792 Ostatnia aktualizacja: 18:58:03
Nie płaci się za przelewy zew/wew. ani żadnej prowizji. I caly proces od momentu PLN->USD->ALI - macie za 0zł
widmo82
AKTYWNY

Postprzez drago68 » 13 wrz 2013, o 19:20

widmo82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Piszesz dobrze,że 0 zł,ale nie doczytałeś ,że jest tam licznik transakcji co nie chce mi się już zagłębiać, dostępne opcje kosztowe to: SHA, OUR i BEN oraz co bardzo ważne "sesje Elixir" na które trzeba długo czekać nawet do 24h itp.
Fakt ,że od przewalutowania 0 zł,ale są inne niedogodności z tym związane oraz zawsze!!! wyższy kurs np USD niż idzie zamienić w walutomacie - przyglądnij się.
Aktualny kurs $ godzina 19.18 wynosi 3,1658 czyli...
drago68
VIP

Postprzez widmo82 » 13 wrz 2013, o 19:24

Yyy piszesz jakbys przetestował na swojej skórze, że przelew szedl 23h i jakoś nie zauważylem wyższego kursu, kwestia chwili i kurs się zmieni o te 0,5grosza.
Podaj może kilka wypatrzonych różnic z tego samego czasu to podyskutujemy dalej. Siedze i zerkam, raz taniej na aliorowym kantorze a raz na walutomacie.
Uwzglednij marżę walutomatu w wysokości 0,2% co właśnie stanowi lekko ponad 0,5grosza
Ostatnio edytowano 13 wrz 2013, o 20:01 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
widmo82
AKTYWNY

Postprzez drago68 » 13 wrz 2013, o 19:52

Niestety nie korzystam akurat z kantoru Aliora.
Jak się dobrze przyjrzysz równicą w kursie to myślę, że przekonasz się -a może nie -,że jest znaczna różnica, nie tylko dzisiaj.
Tutaj masz o czasie księgowania przelewów [hide]Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj![/hide]
drago68
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI