Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
23 mar 2014, o 18:56
Jeśli zamówiłeś kartę do konta w USD to jest ta karta.
Ja i G2
23 mar 2014, o 18:58
co do paypala to tu masz instrukcję
paypal-platnosc-w-dolarach-bez-przewalutowania-t1165.htmla co do karty to jest OK o ile jest do konta dolarowego a nie złotówkowego
23 mar 2014, o 19:08
Super, tak właśnie mam. Konto paypala w dolarach i podpiętą kartę walutową. Jest to karta prepaid, zostało mi tam parę dolców więc ją zasilę do sumy za którą będę kupował i wyczyszczę do centa. Później podepnę sobie inną kartę walutową.
24 mar 2014, o 09:50
Chcę założyć konto w alior, ale na początek muszę zamknąć kartę prepaid bzwbk [używałem jej do zakupów na ali], mam na niej trochę kasy. Za przelanie [wykup środków podczas zamknięcia karty] pobierają opłatę w wysokości 15 zł. Czy da się przerzucić tą kasę np. do paypal a później na konto prywatne?
24 mar 2014, o 10:06
Tak to normalna karta debetowa i można nią płacić, tylko pytanie czy oprócz głównej złotówkowej wziałeś sobie też walutową w $ ?
24 mar 2014, o 11:54
to jest własnie wada kart przedpłaconych, za rozładowanie karty pobierają sporą kasę, a mają one słuzyć do bezpiecznych zakupów, czyli po zakupie ją rozładowujemy do 0.
Unikać kart prepay!
24 mar 2014, o 13:07
Dzięki! Złożyłem wniosek do sync, czekam na potwierdzenie. Niepotrzebnie sobie tam kartę, przelałem kasę bo miałem kupić telefon, rozmyśliłem się... kasa zamrożona, 15 zł w plecy :) jeśli chcę ją odzyskać.
26 mar 2014, o 11:25
1 raz kupowałem na aliexpress, zrobiłem przelew zagraniczny w mbanku na konto aliexpress. Wysłany 21 marca, w szczegółach przelewu napisane jest że powinny dojść 25 marca, a dzisiaj jest już 26 i na koncie alipay dalej 0, też tak długo czekacie na przelewy? I jeszcze jedno pytanie, płacąc bezpośrednio kartą z tego co wiem nie można zapłacić łącznie za kilka produktów, a przynajmniej ja nie widzę takiej opcji, z tego wynika że kupując 2 produkty trzeba zapłacić 2x 25zł za sam transfer (w mbanku), bez sensu moim zdaniem.
26 mar 2014, o 11:43
W mbanku mozesz wyrobić karte wirtualną w USD. Ja taką mam. Wtedy kasa z karty idzie na ali w czasie rzeczywistym czyli od razu dostają kaske i nie ma za to zadnych oplat.
26 mar 2014, o 11:47
25 zł za przelew zagraniczny też nie ma ?

ale jest już 25zł za posiadanie karty więc nie tak różowo jest ktoś robi zakupy w chinach raz do roku
26 mar 2014, o 13:30
raz do roku zapłać kartą debetowa do konta, a po za tym jak chcesz tanio to przeczytaj poradnik z pierwszej strony, a nie wyważaj otwartych drzwi robiąc drogie przelewy.
26 mar 2014, o 14:58
przeczytałem, ale nie znalazłem jednoznacznej informacji że taka karta daje możliwość bezpłatnych zakupów, byłem pewny że jedyna zaleta to brak przewalutowania, teraz już wiem :)