Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Jak płacić na aliexpress

Postprzez amigo » 28 gru 2013, o 23:50

Pewnie o to chodzi, że jak robisz tranzakcje kartą to podajesz wszystkie dane, żeby się odbyła i jak jest podpięta karta do głównego konta to jakby ktoś pozyskał dane to ci wyczysci konto, a odnalezienie sprawcy w chinach praktycznie nie możliwe.
amigo

Telefon:: 2700
ROM: 1024

Postprzez mrergie » 29 gru 2013, o 00:30

Mając kartę debetową i oddzielny rachunek na który przelewa się jedynie potrzebną ilość środków a w innych momentach nic tam nie ma, to nikt Ci konta nie wyczyści bo i nie będzie miał z czego ani jak debetówką.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Postprzez lukkki » 29 gru 2013, o 01:42

amigo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jakie to inne dane podajesz przy karcie podpiętej do głównego konta a jakie do jakiejś innej karty...
Jaw moim koncie mam wydzielone kilka rachunków, lokat a nawet książeczkę oszczędnościową :-P
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez xm3 » 29 gru 2013, o 10:43

lukkki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W pierwszym przypadku wystarczy tylko złamać hasło do konta i masz pełny dostęp do finansów.
Inne karty (myślę o internetowych) pozwalają założyć limit na tej karcie, udostępnić tylko określoną kwotę
i dodatkowo chroni je hasło/kod CVV2.
xm3

Pochwały: 2
Telefon:: Oukitel WP-5

Postprzez xm3 » 29 gru 2013, o 10:47

mrergie napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tylko jaki jest sens ekonomiczny w utrzymywaniu takiego konta do kilku operacji w roku. Zapłacisz minimum 200 zł za taka przyjemność a karta internetowa to
u mnie w banku 20 zł/rok.
xm3

Telefon:: Oukitel WP-5

Postprzez lukkki » 29 gru 2013, o 11:51

Moja karta debetowa tak samo pozwala na założenie limitu. Środki mogą być pobierane tylko z jednego wydzielonego rachunku do sumy tam przelanej a nie z innych. Kartę moją a jakże by inaczej chroni trzycyfrowy kod zabezpieczający wymagany przed przetworzeniem płatności internetowej...
lukkki
VIP

Postprzez emailo » 29 gru 2013, o 14:06

W syncu każdą transakcje lub zmianę limitów trzeba potwierdzać kodem sms, w inteligo trzeba potwierdzać kodem z karty kodów (zdrapki). Więc nawet jak ktoś złamie kod do mojego konta to i tak nic z tym nie zrobi oprócz tego że będzie mógł codziennie wypłacać kwotę którą ustaliłem wcześniej w limitach karty no i ma dostęp do moich danych, ale takie coś sam udostępniasz kupując wysyłkowo.

Samo "złamanie" loginu który jest przeważnie ciągiem cyfr, a nie hasłem słownikowy, będzie utrudnieniem, przypasowanie odpowiedniego ciągu cyfr (loginu) do hasła, w którym normalni ludzie mają cyfry, wielkie/małe litery i które nie jest hasłem słownikowym jest niemożliwe.
EDIT:
@down
Znajomy dostaje karty zdrapki. :D
Ostatnio edytowano 29 gru 2013, o 14:15 przez emailo, łącznie edytowano 3 razy
emailo

Postprzez lukkki » 29 gru 2013, o 14:09

W inteligo też jest kodem z smsa.
lukkki
VIP

Postprzez amigo » 29 gru 2013, o 14:17

lukkki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jakie to inne dane podajesz przy karcie podpiętej do głównego konta a jakie do jakiejś innej karty...
Jaw moim koncie mam wydzielone kilka rachunków, lokat a nawet książeczkę oszczędnościową :-P

Książeczki oszczędnościowe to odeszły do lamusa wraz z PRL-em tak przy okazji. Chodzi o to, że jak robisz tranzakcje kartą to podajesz wszystkie dane z karty i zatwierdzasz kodem z karty, który znajduje się na odwrotnej stronie czyli jakby ktoś pozyskał te dane mógłby powtórzyć operacje i wyczysciłby ci konto. Jak masz konto specjalnie do operacji takich jak płacenie na ali to nawet jakby ktoś pozyskał dane to ci nie wyczyści konta bo nic tam nie będzie. Dlatego polecane jest nie łączenie konta normalnego z takimi tranzakcjami.

Dlaczego mbank do głównego konta nie dał takiej karty, którą można by było płacić w internecie? Prawdopodobnie dlatego, że miałby więcej komplikacji i reklamacji z tym związanych, a teraz jak daje kartę do załadowywania to straty ma ograniczone nawet jak klienta obczyści ktoś to powiedzmy będzie to mniejsza szkoda niżby miał wyczyszczone konto podstawowe do 0.
amigo

Telefon:: 2700
ROM: 1024

Postprzez lukkki » 29 gru 2013, o 15:24

Mówiąc o książeczce oszczędnościowej przerysowałem sprawę, miałem na myśli ROR (Rachunek Oszczędnościowo - Rozliczeniowy). Faktem jest, że mogę wydzielić sobie kilka podrachunków z oddzielnymi numerami, a karta "bierze" z tego rachunku mniejszego i wogóle ustalam sobie limity dla operacji internetowych na karcie. Nie czuję żadnego większego zagrożenia moich środków niż bym czuł np. na ekoncie czy syncu.
lukkki
VIP

Postprzez ebola1972 » 29 gru 2013, o 15:34

a jak napiszę, że zagrożenie środków na tym mniejszym rachunku jest równe wysokości ustawionego limitu to będzie to nieprawdą? Chyba, że przelewasz środki na subkonto bezpośrednio przed wykonaniem operacji.
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Postprzez mrergie » 29 gru 2013, o 15:40

xm3 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tylko jaki jest sens ekonomiczny w utrzymywaniu takiego konta do kilku operacji w roku. Zapłacisz minimum 200 zł za taka przyjemność a karta internetowa to
u mnie w banku 20 zł/rok.

Alior Sync. Zapraszam.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI