JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez ices82 » 18 gru 2014, o 13:48

Tak właśnie bym chciał, tyle tylko że dochodzi jeszcze kwestia opłaty za przesyłkę zwrotną 109$. Więc zakup staje się nieopłacalny. Poza tym nie mam pewności czy znowu jej nie cofną :)
brak
ices82

Telefon:: MyPhone DuoSmart

Postprzez existe » 18 gru 2014, o 13:50

ices82 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

no wlasciwie to faktycznie - zostaje tylko rozliczenie i probowac cos wyrwac
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez blue_voyager » 18 gru 2014, o 13:55

Spór założyć możesz, ale na wiele nie licz. Jeśli sprzedawca przedstawi dokumenty, że zapłacił za zwrotną wysyłkę, to obciąży to Ciebie.
I tak prawdę mówiąc to sądzisz, że uczciwie byłoby gdyby to sprzedawca poniósł w tym wypadku koszty? Tu nie ma jego winy, to Ty nie dopatrzyłeś ważnego szczegółu. Brutalne ale prawdziwe.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez ices82 » 18 gru 2014, o 14:03

Nie kwestionuje powinności opłaty za zwrot, ale o jego koszt. Na stronie sprzedawcy jest napisane o odpowiedzialności za zwrot, tego nie kwestionuje. Natomiast nie ma informacji o kosztach takiego zwrotu, zwłaszcza że koszt który poniosłem za przesyłkę, jest niewspółmiernie wyższy od kosztu zwrotu. O to chcę wnieść spór. Co z tego wyniknie, zobaczymy.
brak
ices82

Telefon:: MyPhone DuoSmart

Postprzez kwiatek » 18 gru 2014, o 14:11

Witajcie,
Pisałam już , że długo czekam na paczkę . Obecnie jest to 97 dni i nic.
Chińczyk wciąż wydłuża okres ochrony , a po paczce ślad zaginął .W systemie trackingowym dalej jest w Szangaju . Może ktoś mi pomoże , co jeszcze oprócz czekania mogę zrobić .
Nr paczki : RC312640605CN .

Proszę , czy ktoś mi pomoże , co mam robić , minęło 100 dni, paczki nie mam , czas ochrony to kolejne trzy tygodnie. Czy mam tak czekać w nieskończoność ? Jak otworzę spór to chińczyk znowu wydłuży czas.
kwiatek

Telefon:: Altacel

Postprzez blue_voyager » 18 gru 2014, o 14:28

A co się zmieniło od czasu jak pytałaś ostatnio? Przecież pisaliśmy Ci wyraźnie - spór, eskalacja sporu. Nie ma innej drogi.
Jeśli po przedłużeniu ochrony w trakcie założonego sporu pojawia się informacja, że nie można go eskalować, to jest też tam info o tym , że sprzedawca zobowiązał sie, że otrzymasz przesyłkę do któregoś tam dnia. Gdy ten termin minie powinnaś dostać refund. Jeśli w ogóle wnioskowałaś o full refund zakładając spór.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez kwiatek » 18 gru 2014, o 14:50

Wiem , że pisaliście . Otworzyłam spór z info full refund , na co chińczyk wydłużył czas o 45 dni , chciałam eskalować , ale mi nie pozwala, bo sprzedający zobowiązał się do tego , że paczka przyjdzie . Nie wiem , co się dzieje w sytuacji , kiedy zostanie otwarty ( nie eskalowany) z moją ostatnią informacją , że się nie zgadzam z decyzją sprzedającego . Czy zajmie się tym Ali ?
Ciągle każdy mówi czekaj , ale nie uważasz , że to na prawdę już sporo czasu minęło ?
kwiatek

Postprzez blue_voyager » 18 gru 2014, o 14:54

Przeczytałaś co napisałem wyżej? Jaką masz datę w tym komunikacie?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez kwiatek » 18 gru 2014, o 15:49

18-12-2014 , nie rozumiem o co chodzi ?
kwiatek

Postprzez blue_voyager » 18 gru 2014, o 17:32

Najprościej jak się da: jak klikasz na eskalację sporu pojawia się komunikat, że nie możesz eskalować bo sprzedawca obiecał dostarczyć towar do dnia... I jaką tu masz datę?
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez muszyna2 » 18 gru 2014, o 21:32

Koledzy zostaje mi 1 dzień na potwierdzenie przesyłki. Chinatronic przysłał mi uszkodzony tel. Tel po uzgodnieniu odesłałem. Chińczyk ma go odebrać do reklamacji. Jak uruchomić spór? Napisać po prostu w tym komentarzu że tel został odesłany, podać numer przewozowy i czekać o przedłużenie czasu wysyłki? Pierwszy raz raz reklamuje coś w chinach :) Pozdrawiam
muszyna2
AKTYWNY

Pochwały: 3

Postprzez kwiatek » 19 gru 2014, o 13:36

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie wyświetla mi się tym razem napis eskalacja sporu , jest modyfikuj lub anuluj :) Spór kończy się za 4 dni :)
kwiatek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI